Leto s detektívkou a Oliverom Twistom

Leto s detektívkou a Oliverom Twistom

Aké by to bolo leto bez dobrých rozhlasových detektívok. Tento týždeň sa môžete tešiť na detektívne príbehy G. K. Chestertona, R. Dahla, A. Hitchcocka, M. Kopcsaya a ďalších. Niečo o detektívkach sa dozviete v eseji J. L. Borgesa. Daniela Kapitáňová nazrie do témy thrilleru, ktorý sa považuje za „drsného syna detektívky". Určite si nenechajte ujsť pásmo o E. A. Poeovi pod názvom Venuša v sieti. Týždeň spestria diela Ch. Dickensa, a to Príhody Olivera Twista a dramatizácia diela Vohľady pána Watkinsa Tottla. Nebude chýbať poézia Pavla Suržina a E. A. Poea. A vo vysielaní sa objaví pásmo z cyklu S LITEROU - o vojnových denníkoch spisovateľky Astrid Lindgrenovej.

Týždeň začneme dramatizáciou poviedky Najhorší zločin na svete od Gilberta Keitha Chestertona. Uvádzame ho pod názvom Prípad Jamesa Musgravea. Hlavnou postavou príbehu s detektívnou zápletkou, nečakaným rozuzlením a typickou anglickou atmosférou je otec Brown "detektív proti svojej vôli". Účinkujú Andrej Mojžiš, Štefan Halás, František Výrostko a Ľuba Hlaváčová.

Nasleduje adaptácia divadelnej inscenácie Michala Ditteho do podoby rozhlasovej hry Venuša v sieti. O E. A. Poeovi. Sledujeme vnútorné pohnútky umelca a jeho život medzi ženami. Múzami. Jedna z nich je viac ako ostatné. Ale keďže ide o Edgara, nevieme, či jeho rozhodnutie pre „ňu", napokon skončí šťastne. Účinkujú Miloslav Kráľ, Eva Cibulová-Ryšáková, Alena Ďuránová a Ivan Krúpa.

Majster hororu v knihe „Alfred Hitchcock ponúka príjemné zimomriavky" zozbieral vzorku krátkych próz od najlepších autorov tohto žánru. Počnúc strašidelnými poviedkami cez detektívne a kriminálne príbehy až po vedecko-fantastické a výrazné horory. Všetky vychádzajú z výbornej znalosti ľudskej povahy a jej slabostí. Jednou takou je i poviedka Pani Gillyová a gigolo, ktorú budete počúvať so zatajeným dychom. V réžii Ivana Predmerského účinkujú Zdena Grúberová, Slávo Drozd, Ivo Gogál, Oľga Šalagová, Jozef Šimonovič a Ján Valentík.

Detektívky sú stále veľmi obľúbeným čitateľským zadosťučinením. Napínavá atmosféra zločinu, ktrorý je na konci potrestaný je fascinujúco atraktívna, najmä ak ju vnímame z bezpečia svojich domovov. Pred tých, ktorým systematické vyšetrovanie starosvetských detektívov nestačí, prichádza na pomoc Thriller, drsný syn detektívky, ktorý do deja prináša nálož akcie. Akú variantu zločinu uprednostňujete vy? Nad touto otázkou sa bude od utorka zamýšľať Daniela Kapitáňová a účinkujúci Dáša Rúfusová, Jozef Šimonovič a Richard Stanke.

Rozsiahly román Charlesa Dickensa Príhody Olivera Twista zachytáva príbehy chlapca, ktorý vyrastá v chudobinci, kde trpí krutým zaobchádzaním. Po úteku do Londýna sa malý Oliver nevedomky dostáva do zločineckej bandy, neskôr sa ho ujmú pestúni a jeho život sa úplne zmení... Počúvajte v prvej časti od utorka a v druhej od štvrtka. V rozhlasovej hre účinkujú Michal Michna, Magda Paveleková, Michaela Mikulášová, Ivan Letko, Juraj Slezáček, Marián Gallo, Juraj Hrčká a ďalší.

Neľahký osud chlapca zo starého Anglicka vystrieda aktuálne krátke zamyslenie, zvané Kľúčové slová. Ide o text Silvie Kaščákovej a Matúša Bartka „o hĺbke". Čítajú Jana Wernerová a Branislav Bajus. Nasledujú verše Pavla Suržina. Jeho Noc so sebou interpretuje Ján Gallovič.

Stredu začneme hororovou poviedkou Runyona Charlesa Westa Hlava dobrá na vraždu. Manželská dvojica cestujúca autom uprostred prázdnych mexických ciest v šere tmy zazrie čosi nezvyčajné. Ide naozaj o ľudské pozostatky rozhádzané v okolí, alebo je všetko inak? Prezradí vám Richard Stanke.

Ako uvažuje o detektívnom žánri známy argentínsky spisovateľ Jorge Luis Borges? Dozviete sa v jeho eseji Detektívna poviedka, ktorú vám prečíta Alfréd Swan. Inak, čo by ste povedali, keby existoval slušný a nenápadný podnik, ktorý by za vás vybavil vaše pomsty? Majster čierneho humoru, vynikajúci Roal Dahl, vám ponúkne jednu z možných odpovedí, čo by sa v tom prípade mohlo stať. Jeho thrillerová poviedka zo zbierky Zimomriavky pre dospelých sa volá Pomstu prenechajte mne, spoločnosť s.r.o. Číta Peter Rúfus.

Keď zubár uvoľnil svoje zovretie, vyzval ma, aby som pocvakal zubami, nech vraj viem, či mostík sedí. Nie som ani trochu spokojný. Zubár mi totiž v ústach zabudol čiesi umelé zuby...." Vo štvrtok pokračujeme ďalšou napínavou poviedkou, tentoraz z dielne Máriusa Kopcsaya, ktorú nazval Podčlovek. Začína sa v zubárskom kresle a presunie nás do atmosféry predvianočnej Bratislavy so všetkými jej typickými reáliami a postavičkami, ktoré sa zaslúžia o svojskú zápletku. Účinkuje Ján Gallovič.

Pod názvom Život pod vojnovým mrakom vysielame pásmo o vojnových denníkoch spisovateľky Astrid Lindgrenovej. V rámci cyklu S Literou ho autorsky pripravila Monika Zumríková Kekeliaková. Astrid si vojnové denníky písala sama pre seba, aby si ujasnila, čo sa začína diať v tej úbohej, šialenstvom zmietanej dobe. Nebola ešte známa ako spisovateľka. To sa zmení až v roku 1944, keď jej vyjde prvá kniha. Svoj denník píše sviežo, vytrvalo a vecne. Číta noviny a vystrihuje z nich vojnové správy; študuje mapy, aby lepšie pochopila vojnové udalosti. Účinkujú Judita Bíla a Vladimír Seman.

Od piatku si v cykle Čítanie dnes letí otvoríme detské knihy. Autorka Gabriela Alexová venovala svoju reláciu nemeckému spisovateľovi Erichovi Kästnerovi, ktorý patrí k najčítanejším autorom. Za svoje diela získal mnoho ocenení, milujú ich deti po celom svete. Dodnes sú veľmi aktuálne. Neprinášajú len výborne napísaný príbeh často s kriminálnou zápletkou, ale aj zašifrované tajné správy o tom, ako to medzi ľuďmi a vôbec na tomto svete chodí. Predstavíme si tituly Emil a detektívi, Lujza a Lotka, Lienka a Anton. Okrem autorky účinkujú Nina Mačajová a Viktor Vrbiar.

Doprajte si v našej spoločnosti aj dúšok dobrej satiry. Odvysielame ho pod názvom Vohľady pána Watkinsa Tottla. Autorom literárnej predlohy nie je nik iný ako klasik Charles Dickens. V réžii Jozefa Pražmáriho účinkujú Ivan Letko, Andy Hryc, Zuzana Kronerová, Oľga Solárová, Dušan Szabo, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Miroslav Trnavský a Jozef Šimonovič.

Nasledujúcich pätnásť minút nášho vysielania vás pozývame do rozhlasovej knižnice. V cykle Autor na dnes sa pozrieme bližšie na osobu a dielo Charlesa Dickensa, ktorý je hneď po Shakespearovi považovaný za najlepšieho anglického spisovateľa. Po inšpiráciu nemusel chodiť ďaleko, sám zakúsil čo znamená detská práca a návštevy otca vo väzení zanechali v jeho vnímavej duši pocit poníženia a odporu, ktorý rezonuje aj u jeho hrdinov. Okrem autora Jozefa Lenharta účinkujú Mária Huttová a Alfréd Swan.

Iste si z diaľky prišla sem, pod tvojím krokom kvitla zem. Ako to zvláštne vyzeráš! Tvár bledú, zvláštne šaty máš. To čudné ticho, čudná tiaž!..." Náš týždeň ukončíme farbistými veršami Edgara Allana Poa, Spiaca. Do uška vám im zarecituje Peter Sklár.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, pixabay.com, unsplah.com















Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame