Cinka Panna, Žofia Bosniaková, ale i Elena Ferrante

Cinka Panna, Žofia Bosniaková, ale i Elena Ferrante

Tento týždeň si pripomenieme viaceré osudy slovenských žien, ktoré boli vo svojom odbore priekopníčkami. Niektoré predstavil už filmový dokumentárny projekt PRVÁ. A v roku 2019 vyšla kniha SuperŽeny z pera Andrey Kellö Žačokovej. Čitateľ a čitateľka sa tu mohli stretnúť s prvou slovenskou herečkou, evanjelickou farárkou, prvou profesorkou, fotografkou... Ale aj rozhlasový archív má viaceré relácie, ktoré boli venované týmto ženám. Osud ŽOFIE BOSNIAKOVEJ si oživíme v Čítaniach na pokračovanie v cykle Bosniakovci. Ivica Ruttkayová niečo odhalí aj o začiatkoch ženského horolezectva v relácii Navždy prví... Nebude chýbať trojdielny príbeh CINKY PANNY, ani osud prvej rómskej spisovateľky ELENY LACKOVEJ. Nenechajte si ujsť pásmo o režisérke MAGDE HUSÁKOVEJ-LOKVENCOVEJ. V relácii Dolná Krupá sa zasa dozviete o šľachtiteľke ruží - grófke MÁRII CHOTEKOVEJ. Týždeň obohatíme aj súčasnými autorkami, rozhlasovou hrou JANY BEŇOVEJ, a v ponuke bude aj pásmo o diele ELENY FERRANTE a podobizeň AGATHY CHRISTIE. Na želanie našich poslucháčov sa do vysielania dostane aj rozhlasová hra o starnúcich manželoch od Jána Beňa Prvá noc, prvý deň.

Počas celého týždňa vás budú v čítaní na pokračovanie sprevádzať hrdinovia seriálu Laca Zrubca Bosniakovci. Ide o rozhlasové spracovanie z roku 2005 o slávnych slovenských rodoch. Prizrieme sa osudu najvýznamnejšeho predstaviteľa baróna Tomáša Bosniaka, jeho dcéry Žofie a zaťa Fraňa Vešeléniho. Uhorsko sa rozpadáva váhou rozbrojov medzi Habsburskou mocou, domácej šľachty a tureckým plienením. Tužba po majetkoch bola silnejšia ako túžba po mieri. Neurodzený človek bol menej než dobytok… a predsa, práve on, opakujúc slová modlitby, jediný túžil po mieri. Účinkujú Karol Machata, Peter Kočiš, Helena Geregová, Matej Oravec, Tatiana Pauhofová, Lenka Košická, Ján Kroner, Martin Kaprálik, Filip Zemko,Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Tomáš Lukáč, Anton Korenči, Mária Schlosserová, Ján Topľanský, Róbert Roth, Alfred Swan, Juraj Rašla a Vladimír Minarovič.

Obraz zvláštneho „urbánneho" putovania bratislavských umelcov a intelektuálov ulicami mesta nie je zvyčajným námetom diel slovenskej literatúry. Jana Beňová, ktorá už roky osciluje na hrane poézie a prózy, dokáže tieto extrémy skĺbiť špecifickým jazykom a zrkadlo jej vnímania reality je pokrivené osobitým autorským štýlom. Vypovedá tak o dnešnej dobe oveľa viac, než množstvo pokusov o dokumentárnu drámu. Posúďte sami v rozhlasovej hre z roku 2015 Café Hyena. V réžii Laca Keratu účinkujú Rebeka Poláková, Vladimír Hajdu, Anna Čonková, Miroslav Trnavský, Igor Krempaský a ďalší.

Žijú v Európe už viac ako tisíc rokov a svojou kultúrnou odlišnosťou sú neprehliadnuteľní. Cigáni zachovávajú svoju identitu prostredníctvom povier, mágie, záhad a legiend. Tie najkrajšie sú o cigánskej primáške a významnej husľovej virtuózke 18. storočia, Cinka Panne. Od čias kedy žila nás delí takmer tristo rokov a za tento čas pravda o nej splynula s fantáziou. Vieme, že sa narodila na slovenskom Gemeri, ale nevieme, prečo dostala záhadné meno Panna. Viac nám snáď prezradí povesť Jozefa Lenharta Cinka Panna v troch častiach. Účinkuje Boris Farkaš.

Utorkový blok začneme ďalším dielom cyklu Rubikon z dielne Ivice Ruttkayovej, ktorý nesie názov Horolezecká generácia 70. a 80. rokov 20. storočia. Predstavíme si knihu Navždy prví, spoločne s jej autorom Martinom Krejsom, s ktorým sa autorka rozprávala minulý rok na bratislavskom festivale horských filmov Hory a mesto. Kniha zachytáva históriu československého horolezectva prostredníctvom rozprávania legendárnych českých a slovenských horolezcov. Približuje portréty historicky významných postáv a dotkne sa i začiatkov ženských výstupov. Účinkujú Michal Orolín, Dina Štěrbová, Štefan Papčo a Ľubomír Slivka.

Pásmo Romana Sergera Rómske rozprávky. O Elene Lackovej približuje spisovateľku, ktorá v rómčine písala rozprávky aj divadelné a rozhlasové hry, ktoré vždy vychádzali zo zážitkov z jej detstva. „Bolo nás doma desať detí. Najstarší brat Jožko sa narodil v Rusku a zomrel, keď mal sedemnásť. Ďula umrel v siedmich mesiacoch. Tak som bola ja, Maruška, Tono, Hanka, Adamko a Vilma. A s nami vyrastali ešte dve deti z otcovho prvého manželstva. Keď som sa narodila, mamka sa zdesila, aká som čierna. Myslela si, že je to špina, vzala lieh a drhla mi tváričku..." V réžii Petra Vilhana účinkujú Judita Vicianová, Peter Gažo a Peter Vilhan. Pásmo je z roku 2005. Po rómskych rozprávkach prispeje k nášmu ženskému týždňu svojimi veršami Čakanka i Ľudmila Podjavorinská v interpretácii Viery Strniskovej.

V pásme Žena v tieni vám Oľga Duhanová predstaví život a tvorbu dnes už takmer zabudnutej režisérky a herečky Magdy Husákovej-Lokvencovej. Bola tiež prvou manželkou prezidenta Gustáva Husáka. V tej dobe patril medzi tých, čo nastolili novú politickú moc a ideológiu, ktorá viedla k represiám a totalite. To všetko ovplyvnilo jej súkromie, odcudzilo muža, narušilo detstvo jej synov. Ona sama bola ľavicovo orientovaná. Hlásala ideály, ktoré sa zvrhli. Prežila veľkú traumu a musela sa s ňou vysporiadať. „Možno sa na ňu zabudlo preto, že prvá slovenská profesionálna divadelná režisérka bola pôvodom Češka... Alebo jednoducho preto, že bola ženou." V relácii z roku 2003 účinkujú Oľga Duhanová, Emília Lokvencová, Dagmar Kákošová a Nadežda Lindovská. Počúvajte od stredy.

Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými. Talianska autorka Elena Ferrante napísala román Geniálna priateľka, ktorý je ich portrétom. Vykresľuje ho s vášňou a nehou až do dna ich duše. Freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby tvorí nezabudnuteľný príbeh priateľstva. Uvádzame v cykle Krajina kníh, čítať vám bude Jana Pilzová.

Vo štvrtok sa s Petrom Turčíkom vyberieme do kaštieľa Dolná Krupá s cyklom Hrady a zámky Slovenska. Patrí k tým miestam u nás, ktoré stojí za to určite navštíviť a to nielen preto, že tu býval hosťom Ludwig van Beethoven. Celý areál je príkladom súhry architektonického riešenia a jeho zasadenia do krajiny. Navyše vlastníci kaštieľa, významné šľachtické rody Brunsvikovcov a neskôr Chotekovcov, sa stali aj mecénmi umenia, založili tamojšie vinohrady a ružovú záhradu európskeho významu. Sprievodcami po kaštieli v Dolnej Krupej bude Alena Krátka zo Slovenského národného múzea a Stanislav Petráš z Občianskeho združenia Korompa v Dolnej Krupej.

V cykle životopisných dramatických pásiem Podobizne vám Ľuba Hajková priblíži osud známej anglickej spisovateľky, autorky detektívnych románov, poviedok i divadelných hier, Agathy Christie. Po pásmach o tejto autorke, ktoré sme vysielali v minulých týždňoch, bude toto špecifické. Formou hry sa prenesieme do dramatickej epizódy zo života ešte mladej spisovateľky. Budeme jej nazerať cez plece pri písaní detektívnych zápletiek a prežívať jej príbeh s manželom Archiem, aby sme sa spoločne dopracovali k záverečnému trpkému sklamaniu, ktoré napokon ovplyvnilo zvyšok jej života. Účinkujú Zuzana Frenglová, Helena Geregová, Eva Matejková, Erika Bauerová, Pavol Mikulík a Michal Gučík .

V piatok plníme želanie našich poslucháčov a uvádzame pôvodnú rozhlasovú hru Prvá noc, prvý deň o stárnucich manželoch, márne čakajúcich, že všetko to dobré sa v živote ešte len udeje. Autor Ján Beňo na pôdoryse tragikomicky vykreslených epizód, ktoré prežívajú na opustenej chalupe (kde sa uchýlili, aby uvoľnili byt synovi s rodinou) vykresľuje príbeh celého jedného života. Obetovanie sa, snívanie a očakávanie. V hlavných úlohách si môžete vypočuť bravúrnu hereckú kreáciu Zdeny Grúberovej a Leopolda Haverla, ktorým sekundujú Richard Stanke a Ivan Laca. Hra je z roku 2002.

Program rádia

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame