Darina Bancíková, Elena Lacková či Veronika Racková

Darina Bancíková, Elena Lacková či Veronika Racková

Tento týždeň budeme pokračovať v rozhlasovom sondovaní viacerých osudov slovenských žien, ktoré boli vo svojom odbore priekopníčkami. V Rádiu Litera si v Čítaniach na pokračovanie priblížime rod Turzovcov, v ktorom sa odkryje aj osud ALŽBETY COBOROVEJ. Nenechajte si ujsť fíčer Ivice Ruttkayovej Stratení v čase, v ktorom nazrieme do života a diela prvej spisovateľky píšucej v rómštine ELENY LACKOVEJ, ktorá nám zachovala aj svedectvo o rómskom holokauste. Pripomenieme si ju aj v pásme Daniely Hivešovej Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. Nebude chýbať pokračovanie príbehu CINKY PANNY, ktorý je spracovaný mimoriadne príťažlivo. Započúvať sa budete môcť aj do osudu ALŽBETY UHORSKEJ. Odkryjeme niečo aj zo živote prvej slovenskej evanjelickej farárky DARINY BANCÍKOVEJ a slovenskej misionárky VERONIKY RACKOVEJ. Vysielanie obohatíme veršami zahraničných autoriek, a to Wislawy Szymborskej, Emily Disckinsonovej a Sylvie Plathovej. A budete si môcť vypočuť aj rozhlasovú hru Andrej Rubľov, ktorá je adaptáciou filmového spracovania. Tento film má v mimoriadnej obľube práve Elena Ferrante.

Autor Marián Tkáč sa v aktuálnom Čítaní na pokračovanie prizrel bližšie rodu Turzovcov a to najmä prostredníctvom spomienok Imricha Turza: „Už dnes, 30. septembra 1621, sme mali začať mierové rokovania v Mikulove, ale nevládzem pokračovať v ceste. Cítim sa veľmi, veľmi zle, bolí ma žalúdok... Švagor ma varoval pred otravou. Nebojím sa,... iba o moju peknú mladú ženu Kristínu mám strach. Čaká dieťa,... dúfam,... verím, že nosí pod srdcom konečne môjho syna..." Počúvajte v šiestich častiach počas celého týždňa. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Dušan Kaprálik, Jakub Ružička, Ján Morávek, Bronislav Križan, Matej Landl, Lukáš Dóza a ďalší. Relácia je z roku 2006.

Osoba prvej rómskej spisovateľky Eleny Lackovej neprestáva fascinovať a tak sa k nej vrátime aj tento týždeň a to hneď v dvoch pásmach. V relácii Stratení v čase sa dielu tejto umelkyne, ktorá ako prvá Rómka na Slovensku absolvovala vysokoškolské štúdium, venuje autorka Ivica Ruttkayová. Elena žila a tvorila vo viacerých česko-slovenských mestách, na dôchodok sa vrátila späť na východ Slovenska. Prvenstvo jej patrí aj za spisovateľský vklad do rómskeho divadla, vydávala tiež rozprávky a poviedky v rómštine. Účinkujú Judita Hansmann, Mann Arne, Zuzana Kumanová, Erika Godlová, Jozefa Godlová, František Godla, Ivica Ruttkayová. Relácia je z roku 2018. K téme o E. Lackovej prispeje aj Daniela Hivešová vo svojom pásme z roku 2001, ktoré nazvala Narodila som sa pod šťastnou hviezdou (počúvajte od piatku).

Tento týždeň pokračujeme aj gemerskou povesťou Jozefa Lenharta Cinka Panna, ktorú sme uviedli minulý týždeň. Vypočujte si jej štvrtú a od utorka jej záverečnú piatu časť. Koľko pravdy je na podivnej legende o rómskej huslistke? V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Boris Farkaš.

V utorok si tiež budeme listovať v knihe Kráľovné v tieni katedrál. Spolu s jej autorom, Jaroslavom Pernišom sa prenesieme do stredoveku a priblížime si životný príbeh tamojších žien, ktoré svoj život prežili v blízkosti trónu. Jednou z nich bola aj Alžbeta Uhorská. V réžii Jara Riháka účinkuje Jozef Šimonovič. Relácia je z roku 2005.

Emily Dickinsonová sa nedočkala uznania počas svojho života a jej talent naplno ocenilo až 20. storočie. Uverejnila iba desať básní, pričom ich napísala vyše tisíc. Dnes ju literárna veda považuje za jednu zo zakladateliek modernej americkej poézie. Tajomná poetka s detským hasom neopúšťala rodičovský dom a s návštevami sa rozprávala len cez pootvorené dvere. O to bohatší život viedla v spoločnosti svojich milovaných kníh. Z jej diela vyberáme verše nazvané Učili sme sa celú lásku, ktoré vám prednesie Viera Richterová. Preložil Milan Richter.

Stredu otvorí rozhlasová adaptácia slávneho filmu Andreja Tarkovského Andrej Rubľov. Fajnšmekri isto vedia, že ide o historický životopis voľne inšpirovaný osudom slávneho ruského maliara ikon a vykreslenie realistckého portrétu stredovekého Ruska. Odkrýva témy ako umelecká sloboda, náboženstvo, politická nejednoznačnosť, sebavzdelávanie a nezničiteľná tvorivá energia v rámci represívneho režimu. V réžii Dušana Zimena hrajú Dušan Jamrich, Alojz Kramár, Leopold Haverl, Ctibor Filčík a ďalší. Rozhlasová hra je z roku 1983.

Po rozchode s manželom, pár dní pred smrťou, napísala Sylvia Plathová, vydatá za anglického básnika Teda Hughesa, báseň Hrana, podľa ktorej je pomenovaná aj jej zbierka. Sylviina poézia je predovšetkým výrazom osobného pocitu prelínania života a smrti. Verše vám zarecituje Dáša Rúfusová, tentoraz pridávame aj komentár prekladateľky Mily Haugovej.

V službách ducha je relácia Pavla Gabriša o prvej slovenskej evanjelickej farárke Darine Bancíkovej, ktorú môžete počúvať od štvrtka. D. Bacíková bola ordinovaná 15.7.1951 v Tisovci, v roku 1962 však už bola obžalovaná z nepriateľstva voči štátu a spoločenskému zriadeniu. Odsúdili ju na 1 rok odňatia slobody a 5 rokov zákazu činnosti. Bola aj literárne činná. Jej najznámejšou knihou je autobiografický spis Divné sú cesty Božie. V pásme z roku 1996 účinkujú Darina Bancíková, Alfréd Swan a Pavel Gabriš.

.. hromada, ktorú slovo zrazilo k zemi kameňmi do tejto hromady, odvezená ozvena, ja som ju neprevážala sem a tam, zavolaj k nám, na začiatku to nebolo, bolo to na konci..." Pokračujeme veršami dvojice poetiek Ingeborg Bachmanovej a Wisławy Szymborskej, ktoré uvádzame pod názvom Kocúr v prázdnom byte. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Kristína Turjanová. Preklad Sylvia Galajda.

Od piatku dostane priestor Pavol Náter, ktorý vám v relácii Viera v živote predstaví Veroniku Rackovú. Program je z roku 2016, v tom istom roku táto lekárka, sestra a misionárka, počas svojej práce v Južnom Sudáne, po útoku ozbrojencov, zomrela. "Nemôžem ich opustiť, pretože ich milujem," to je veta, ktorú na margo svojej misie smerovala k sudánskemu ľudu. V Racková pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, ale aj v Indonézii. Na misiách v Ghane v roku 1988 dostala pamätnú medailu od ministra zdravotníctva ako najlepšia lekárka v Afrike. Predstavuje stelesnenie človeka, ktorý si pomoc trpiacim vybral nie ako svoju morálnu povinnosť, ale ako zmysel života.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.,TASR



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame