Flaubert, Apollinaire, Gide či Beauvoir

Flaubert, Apollinaire, Gide či Beauvoir

Poďte s nami cestovať po literárnom Francúzsku - s G. Apollinairom, F. Mauriacom či G. Flaubertom a jeho Citovou výchovou. Nebude chýbať A. Gide, V. Hugo a S. de Beauvoir. Prejdeme sa životom týchto spisovateľov, budeme si čítať z ich diel. Navštívime Paríž, zablúdime do ulíc Montmartre. Príbehy novodobých nomádov, ktorých spája skúsenosť vycestovania, strata sietí istoty a konfrontácia s inakosťou nám ponúkne kniha Buchty Švabachom od Zusky Kepplovej. A ani tento týždeň nebude chýbať obľúbený Diktát na Devíne či rozhlasová hra pre mládež s názvom Piata sirota.

Paríž, Londýn, Helsinki, Budapešť ... Príbehy novodobých nomádov, ktorých spája skúsenosť vycestovania, strata sietí istoty a konfrontácia s inakosťou. Plátky tráum aj magických momentov. Kľúčovým slovom však ostáva zážitok. Buchty Švabachom je debutová kniha Zusky Kepplovej, s ktorou sa autorka zaradila medzi desiatku finalistov ceny Anasoft Litera za rok 2012. Snaží sa v nej poviedku posunúť niekam inam. Do metropol, do eseje, do teórie. Počúvajte počas celého týždňa. V piatich častiach vám bude čítať Renáta Rundová.

Guillaume Apollinaire patril k najväčším francúzskym básnikom, ktorí stáli pri zrode surrealizmu. Jeho poézia otvárala cesty k novému poňatiu modernosti, stelesňovala ducha dorodružstva. Sám bojoval vo vojne a bol ranený. Neexistovalo preňho nič čo by sa nemohlo stať básnickou inšpiráciou. Vychutnajte si v stereokompozícii výber jeho veršov pod názvom Do noci žiari nádej. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Jozef Šimonovič, Ladislav Chudík, Dušan Jamrich, Vladena Kalandrová, Marcela Molnárová, Štefan Rudzan a Lucia Vrablicová.

Pokračujeme ďalšou porciou poézie, tentoraz sa bližšie prizrieme osobe a dielu Henriho Michauxa. V relácii Lazar spíš? sa dozvedáme, že jeho verše sú jedinečné, ale ťažko zaraditeľné, takmer nelyrickým spôsobom písania. Je to poézia imaginatívna, nápaditá, ale aj plná úzkosti, agresie a napätia. Nie však negatívna, skôr podáva hlbokú správu z pravdepodobne nekonečného vesmíru ľudského vnútra.V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Lujza Garajová a Ján Gallovič.

Od utorka zaraďujeme prvú časť relácie Kapitoly z dejín románu 20. storočia, v ktorej sa tvorcovia venujú Gustave Flaubertovi, románopiscovi, ktorý žil a tvoril v 19. storočí. Svojím románom Citová výchova však výrazne ovplyvnil literatúru storočia dvadsiateho. Gustave ako syn lekára vyrastal v prostredí plnom ľudského utrpenia, čo ovplyvnilo aj jeho tvorbu. Prenášal život v jeho surovej podobe priamo do príbehu. Tým vniesol do európskeho románu novú, modernú líniu, od ktorej sa odvíjajú aj ďalšie pokusy moderného románu smerom „k obyčajnosti". Dielo Citová výchova je do veľkej miery autobiografické a patrí k jedným z najpesimistickejších vo francúzskej próze. V réžii Karola Horvátha účinkujú Zuzana Šimová a Karol Horváth.

Pokračujeme cyklom Nobelova cena za literatúru. Miriam Vojteková nám predstaví Francoisa Mauriaca. Švédska akadémia mu ocenenie v roku 1952 udelila „za prenikavé poznanie ducha a umeleckú intenzitu, s akou vo svojich románoch zobrazil drámu ľudského života." Francúzsky spisovateľ, dramatik, esejista a jeden z najvýznamnejších katolíckych spisovateľov 20. storočia, patrí do generácie osobitých individualít. Viac vám prezradí Lucia Vrablicová, Miroslav Trnavský a Alfréd Swan.

Od stredy si na Litere môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Juraja Bindzára Piata sirota. S nadhľadom a trpkosťou rozpráva svoj príbeh mladá Sofi, jedna z piatich sirôt žijúcich rodičov- filozofa a spisovateľa Jeana Jacquesa Rousseaua a slúžky Teréz. Z autorovho zorného uhla vzniká zvuková obdoba divadla sveta, v ktorom sa vynára pohnutá doba Francúzska 18. storočia, myšlienky filozofov, ich osud aj súčasný pohľad na ne. Účinkujú Dorota Nvotová, Anna Šišková, Marián Geišberg, Emil Horváth, Richard Stanke, František Kovár, Lena Košická, Marta Sládečková, Dušan Tarageľ a členovia Detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

Victor Hugo dielom pokrýva takmer celé 19. storočie. Programovo sa usiloval o nový smer v literatúre, v dráme, aj v poézii. Bol jedným z veľkých predstaviteľov intímnej poézie, ale nielen tej. Zbavil sa príťaže klasicistických pravidiel a vytvoril nové podoby verša, ktoré napĺňa nie vnútorným svetom človeka, ale vonkajším, ako sú farby, tvary, vône, čím dochádza k zásadnému zlomu vo vývine francúzskej literatúry. V relácii Autor na dnes vám viac o tomto velikánovi odkryje redaktorka Mirjana Šišoláková, Štefan Povchanič a Alfréd Swan.

Redaktorka Soňa Gyarfášová vás vezme na Montmartre. Nadýchnite sa parížskej atmosféry, kde sa povinne užíva prítomná chvíľa - pretože možno práve teraz prežívame tie najlepšie časy. Takže od štvrtka budeme hedonisti a pôžitkári a vychutnáme si espreso v kaviarňach, kde tvorili van Gogh či Emil Zola.

Nie je ľahké postihnúť a pochopiť literárne dielo André Gida, a ani jeho život. Bol plný rozporov, vedel o tom a bol hrdý, že každého mätie. Nikto nevedel, čím zase prekvapí, a pravdepodobne to nevedel ani on sám. V jeho rodnej krajine mali vždy radi takýchto rebelov a ľudí na okraji spoločnosti. Po rokoch sa stal francúzskym klasikom a v roku 1947 dostal dokonca aj Nobelovu cenu. Počúvajte pásmo Júlie Pavlovej, ktoré sa venuje nositeľom tohto oenenia za literatúru. Účinkujú Dagmar Bruckmayerová a Štefan Martinovič.

V piatok navštívime Filozofickú knižnicu Márie Michalkovej, ktorá si z regálu vybrala meno francúzskej filozofky a predstaviteľky existencializmu Simone de Beauvoir. Viac o tejto autorke s feministickým posolstvom porozpráva spisovateľka Etela Farkašová, Ivan Buraj, Zuzana Kicková, Soňa Ulická a Alfréd Swan.

Náš týždeň uzavrieme druhou časou obľúbenej zábavno edukatívnej relácie Diktát na Devíne. Autorkou a moderátorkou je Ingrid Hrubaničová. Jej hosťami sú lingvistka Sibyla Mislovičová a spisovateľ a prekladateľ Ján Strasser. Zoznámte sa s pravidlami slovenčiny tou najzábavnejšou formou.

Program rádií

Autorka scenárka: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, unsplash.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame