Týždeň so Shakespearom

Týždeň so Shakespearom

V apríli 1564 sa v anglickom Stratforde narodil William Shakespeare. Mnohé fakty z jeho života sú zahalené pod rúškom tajomstva, dokonca i presný dátum narodenia. Na Litere sme si pre vás pripravili prierez jeho najlepších diel, ktoré zachytil rozhlas. Shakespeare nebol len dramatik svetového formátu, herec a spisovateľ. Hovorí sa o ňom aj ako o najväčšom básnikovi divadla. Žiaden autor nedosiahol u svojich hier toľko repríz a toľko nových spracovaní po celom svete, ako práve on. Počas nášho týždňa odvysielame štyri veľké rozhlasové adaptácie divadelných hier tohto klasika, nebudú chýbať jeho sonety a nazrieme i do zákulisia Shakespearovho vlastného životného príbehu.

Shakespeare sa rád inšpiroval. Nielen staršími autormi - často aj sám sebou. To najlepšie vymyslel vždy sám. Platí to aj o hre Veľa kriku pre nič, ktorú uvádzame hneď v úvode nášho týždňa. Započúvajte sa do vzťahu Beatrice a Benedika. Tí dvaja vedú medzi sebou veselú vojnu, plnú nádherne štipľavých replík - až kým nezistia, že sa vlastne majú radi. Účinkujú Anton Baláž, Gita Mikulová, Naďa Nináčová, Cyril Ducko, Ladislav Farkaš, Ondrej Šilan, Stanislav Kubiš, Štefan Petrák, Štefan Servátka a ďalší. V roku 1965 režijne naštudoval Vladimír Petruška.

Posucháči Litery sa môžu tešiť i na Sonety, ktoré sú čiastočne adresované tajomnej žene, tzv. čiernej dáme, a čiastočne neznámemu mužovi. Jednotlivé časti veršov v interpretácii Ľuba Romana budú pribúdať počas celého týždňa. V pondelok vysielame prvé dve.

Aby sme neostali iba pri samotných Shakespearových dielach, do vysielania sme zaradili viacero relácií, ktoré život a texty toto autora pomôžu lepšie dokresliť. Mária Michalková v cykle Autor na dnes zmapuje, nakoľko je Shakespeare známy v našich končinách a ponúkne komplexný prierez jeho tvorbou. Hostkou relácie z roku 2010 je Jana Bžochová-Wild, spoluúčinkuje Alfréd Swan.

Od utorka zaraďujeme adapráciu komédie Skrotenie čertice. Hlavná hrdinka Katarína je nielen jednou zo Shakespearových najkrajších, ale i najemancipovanejších postáv. Ktovie, či pokora, ktorú predvádza na záver, nie je len ukážkou, ako vedia ženy pri ovládaní mužov šikovne striedať stratégie. Účinkujú Karol Machata, Martin Gregor, Vladimír Durdík, Dušan Jamrich, František Dibarbora, Dušan Tarageľ, Marián Labuda, Oldo Hlaváček, Ján Kramár, Oľga Zöllnerová, Eva Večerová a ďalší. V roku 1978 režíroval Juraj Haľama.

V našom vysielaní sa objaví aj pôvodná rozhlasová hra Petra Gregora Chlapec zo Stradfordu. Je príbehom Williama Shakespeara, ktorý ešte nie je ten slávny anglický dramatik, no iba obyčajný chlapec, ktorý stojí pred voľbou medzi zodpovednosťou voči spoločenskej konvencii a svojou rojčivou túžbou. Zachytáva osud Shakespera vo chvíli, keď sa zrieka bezpečia rodiny a majetku, aby sa vydal vlastnou cestou. V hlavnej úlohe sa predstaví Juraj Kukura. Spoluúčinkujú Július Pántik, Kamila Magálová, František Dibarbora a Milan Kňažko. Hra je z roku 1983.

"Celý život je len bláznivý a rozmarný žart a preto sa neoplatí brať ho príliš vážne." Aj tento citát by mohol byť podtitulom ďalšej komédie z pera anglického klasika, Veselé panie Windsorské. Sir John Falstaff, príživník, ktorý nemá dostatok peňazí, dvorí raz pani Fordovej, raz pani Pageovej s úmyslom dostať od nich peniaze ich bohatých manželov. Windsorské panie sú síce veselé, ale aj verné a preto si vymýšľajú kúsky, ako Falstaffa potrestať. Účinkujú Viliam Záborský, Leopold Haverl, Juraj Paška, Anton Mrvečka, Ctibor Filčík, Mikuláš Huba, František Dibarbora, Karol Machata a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1973. Počúvajte od stredy.

Príjemným spestrením štvrtkového programu bude rozhlasový kabaret Macbeth alebo Veľa krvi pre nič. Jeho autor Jakub Nvota pripravil svojskú adaptáciu klasického textu Williama Shakespeara Macbeth a naskúšal ho so svojským súborom, ktorý sa skrýva za tajomný názov Umelecká skupina PREPADLO. Hodinový zostrih verejnej nahrávky, ktorý sa uskutočnil v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu bude patriť čiernemu humoru a dobrej kabaretnej zábave. Okrem autora v hre účinkujú Martin Mňahončák, Jozef Kapec, Gabika Bírová, Štefan Richtárech, Maroš Thurza, Kamil Mikulčík, Peter Cagala, Lucia Hurajová a Dano Heriban.

Keď sa povie svetové divadlo, zaiste vám medzi prvými napadnú mená Shakespeare a Moliére. Ich hry sa hrávajú už niekoľko storočí a sú stále rovnako úspešné. Je to aj tým, že ich pretavenie reality do situácií a postáv bolo tak presné, že sa hodí na každú dobu. Viac o autoroch a ich diele porozprávali redaktorovi Martinovi Jurčovi teatrologička a odborníčka na anglickú drámu Beatrica Kuffelová a divadelný teoretik Ladislav Čavojský. Počúvajte v relácii Zo zásuvky klasickej drámy (Divadelní teoretici o Shakespearovi a Moliérovi).

V Poetologickom slovníku si spoločne s teatrologičkou Stankou Matejovičovou priblížime heslo Tragédia. Budeme si hovoriť o vzniku, forme, vývoji a význame tohto divadelného žánru. Pridávame esej Alexandra Bröstla Čo Shakespeare písal o právnikoch. Asi už tušíte, že právnici ho za svojský pohľad nemusia mať celkom v láske. Viac ako tretina z jeho hier zahŕňa súdnu scénu. No a právnici v nich nevystupujú práve v lichotivom svetle. V réžii Hany Rodovej číta Miroslav Kolbašský.

V týždni venovanom Williamovi Shakespearovi od piatku uvádzame aj adaptáciu jeho historickej drámy Kráľ Ján. Autor sa v tomto diele zaoberá vládou kráľa Jána Anglického, ktorý panoval v rokoch 1199 a 1216. Účinkujú Boris Farkaš, Jozef Vajda, Ján Gallovič, Eva Rysová, Beáta Dreisigová, Leopold Haverl, Karol Machata, Dušan Kaprálik, Ján Mistrík, Alfréd Swan, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Helena Geregová a ďalší. Režíroval Vladimír Rusko v roku 2002.

Záverečné minúty nášho týždňa budú patriť dramatickému pásmo z cyklu Podobizne, ktoré sa bližšie prizrie, ako inak, Williamovi Shakespearovi. V roku 1974 pripravil Ján Vdovják. Účinkujú Viliam Záborský, Leopold Haverl, František Zvarík, Zdena Grúberová, Elo Romančík, František Dibarbora, Jozef Kroner a ďalší.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, pixabay.com




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame