Antigona a tí druhí a oveľa viac

Antigona a tí druhí a oveľa viac

Tento týždeň budeme v humore a satire pokračovať, ale niekedy nám azda ten úsmev aj postupne primrzne alebo sa úplne vytratí. Dokončíme Osudy dobrého vojaka Švejka, odvysielame posledné tri časti. Veselo bude aj pri Haškových spomienkach pod názvom Ovca v žinčici alebo pri počúvaní autorovej miniatúry V Levoči. Príjemný čas strávite aj so Zuzkou Golianovou a Veronikou Dianiškovou, ktoré sa budú rozprávať o Anne zo Zeleného domu. Určite si to nenechajte ujsť. Svojský humor nikdy nechýbal Jankovi Jesenskému či Laskomerskému. Vybrali sme pre vás o týchto autoroch príťažlivo spracované pásma. A čo tak Cohenove verše? - aj tie budú vo vysielaní, a to v preklade Janka Gavuru. Chýbať nebude ani literárna klasika v podobe Tajovského Ženského zákona. Obľúbenci spisovateľa Thoreaua sa môžu tešiť na reláciu Krajina kníh a nezabudli sme ani na rozprávkovú hru, tento týždeň to budú Železné črievice. Už tradične sa vo vysielaní objaví aj Diktát na Devíne a tiež verše Oľgy Gluštíkovej. K vrcholným výberom týždňa určite patrí Karvašova Antigona a tí druhí. Príjemné počúvanie!

Do 58 jazykov bol preložený najvýznamnejší štvordielny humoristický román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojaka Švejka. Bez tohto diela by v českej kinematografii čosi citeľne chýbalo. Ide už o zľudovenú klasiku, často citovanú, sfilmovanú i zdramatizovanú. Je to presne ten druh nadčasovej literatúry, ku ktorej sa človek stále vracia. Urobili sme tak aj my, už minulý týždeň a nasledujúcich sedem dní vám ponúkame, v rámci cyklu čítanie na pokračovanie, záverečné tri časti. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Ivan Vojtek, Peter Šimun, Jozef Švoňavský, Ľudovít Moravčík, Ivan Vojtek st., Matej Landl, Ľubo Gregor, Štefan Kožka, Jozef Šimonovič a Ivan Laca. Program je z roku 2001.

Divadelná hra Petra Karvaša Antigona a tí druhí, v rozhlasovej úprave Simony Rezníčekovej využíva pôdorys antickej drámy na rozohratie príbehu väzňov v koncetračnom tábore. Táto psychologicko-filozofická hra skúma pôvod zla v ľudskej spoločnosti a schopnosť človeka držať sa mravných princípov v hraničnej situácii, v krutom a dehumanizovanom svete. V réžii Michala Spišáka účinkujú Dominika Žiaranová, Zuzana Porubjaková, Richard Autner, Miroslav Trnavský, Juraj Hrčka, Roman Ferienčík, Vladimír Jedľovský a ďalší. Dramatizácia je z tohto roku.

Pri počúvaní piesní Leonarda Cohena si človek uvedomí, že je to vlastne spievajúci básnik.  Časťou svojej tvorby je aj básnikom, čo nespieva, ale píše - aj o tom, ako spieva. Jeho poézia je urbánna, osobná, citlivá a cynická zároveň. Podčiarkuje to aj interpretácia Petra Himiča a hudba, ktorú vybral režisér veršov s názvom Jahňacie kotlety, Pavel Uher.

Utorkový programový blok otvorí relácia Fenomény, v ktorej sa redaktorka Zuzana Golianová pozrela bližšie na Literárne dielo Lucy Maud Montgomeryovej. Reláciu nazvala Anna zo Zeleného domu. Hovorí sa, že každá doba má svoju Annu. Dobrodružné príbehy malej ryšavej siroty, ktorá má plnú hlavu predstáv a odhodlania naplniť ich, sú tu už viac ako sto rokov. Vyrástli na nich celé generácie čitateliek. Viac vám už prezradí hostka relácie, Veronika Dianišková a to optikou viacerých paralel - cez Jane Austin, Elenu Ferrante až po Harryho Pottera. Program je z tohto roku.

Do programu tiež pridávame rozhlasovú hru Jozefa Repka z cyklu Podobizne o spisovateľovi Jankovi Jesenskom. Sledujeme tu umelcov život, myšlienky, inšpirácie, verše, rozjímanie, dišputy s priateľmi na pozadí dejinných udalostí i silnú lásku k domovu, ktorá ho ťahá zo zahraničia.V réžii Vladimíra Ruska účinkujú František Kovár, Braňo Križan, Vladimír Krajňák, Peter Rúfus, Oldo Zemánek, Ľubomír Macko a ďalší. Hra je z roku 1993.

Intimitu a telesnosť hlavných hrdiniek odhaľujú verše Oľgy Gluštíkovej v zbierke Atlas biologických žien. Od dievčenských fantázií sa dostávame k projekciám, premenám i traumám, od rodových stereotypov k netradičnému vnímaniu a zobrazovaniu každodennosti. V prvej časti vám túto poéziu prednesie Veronika Meszarosová.

Veselohra Ženský zákon je prvé a definitívne víťazstvo Tajovského ako dramatika. Ale tento úspech sa vôbec nerodil ľahko. Predchádzala mu trojdejstvová hra Anička, ktorá sa nezachovala. Autor vtedy písal ešte pod vplyvom poetiky Ferka Urbánka, v duchu jeho ľudových obrázkov. Ženský zákon znamená autorovo odpútanie sa od tohto modelu a nastúpenie vlastnej cesty. To, čo zostalo z folklórnej výbavy je organicky späté s príbehom, zápletkou. Už tu cítiť kvality typického „Tajovského dialógu", jeho charakterizačné majstrovstvo, slovný a situačný humor. Vychutnajte si toto dielo vo forme rozhlasovej hry z roku 2005 v réžii Petra Jezného. Účinkujú Anna Javorková, Michaela Čobejová, Boris Farkaš, Eva Matejková, Martin Kaprálik, Zuzana Kronerová, Peter Sklár. Hru počúvajte od stredy.

Ak ste si obľúbili našu "rozhlasovú knižnicu", pozývame vás na bližšie stretnutie so spisovateľom Jozefom Gregorom - Tajovským a pod dojmom predchádzajúceho Ženského zákona sa bližšie prizrieme práve jeho dramatickým dielam. Tentoraz s univerzitným profesorom, teatrológom Pavlom Palkovičom a s redaktorom Jozefom Lenhartom. Aký význam majú pre nás dramatické texty tohto autora? Je to jeho nadčasovosť, humor, plnokrví hrdinovia a signifikatné príbehy? Je to jeho povzbudivé mravné posolstvo, akési hrejivé poznanie, že dobrý človek ešte žije? Tajovský písal o tom, čo od detstva poznal. V jeho presvedčivých príbehoch sú jeho vlastné zážitky... Spoluúčinkujú Hana Meličková, Beta Poničanová a Gustáv Valach.

V programe Ovca v žinčici si opäť pripomenieme Jaroslava Haška. Ten v rovnomennej knihe spomína na Slovensko, cesty a výlety po našich zákutiach i zážitky, ktoré si od nás odniesol. Nechýba typický Haškov nespútaný humor, prostí ľuskí hrdinovia a ich osudy, cez ktoré demonštruje svoj srdečný vzťah k Slovensku. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Peter Sklár a Ivan Laca. Reláciu z roku 2005 počúvajte od štvrtka. V piatok pridávame ďalší úryvok, vďaka ktorému sa ocitneme V Levoči. Číta Juraj Zetyák a Peter Sasák.

Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský, to je autor, akých máme v dejinach slovenskej literatúry len pár. Bol to lekár - vzdelaný, rozhľadený, scestovaný a s humorom, nadhľadom a ešte vedel dobre písať. Bol autorom krátkych foriem humoristickej prózy, ktoré publikoval v novinách, časopisoch a kalendároch. Iný žánrový okruh tvorili jeho cestopisné črty a beletrizované cestopisy. Veľmi cenným dokumentom z jeho tvorby sa stal pútavo spracovaný vlastný životopis, kde na pozadí osobných zážitkov zachytil udalosti zo slovenského emancipačného hnutia v 19. storočí. Ak sa chcete o Laskomerskom dozvedieť viac, pozývame vás do jeho spoločnosti. Reláciou Ars litera z roku 2018 vás bude sprevádzať Tereza Simanová.

Pridávame v poradí už šiestu časť obľúbeného cyklu Diktát na Devíne. Trio Ingrid Hrubaničová, Ján Štrasser a Sibyla Mislovičová vás opäť raz hravou formou poučia, ako áno a ako nie v našom slovenskom pravopise. Relácia je z roku 2007.

Nasleduje málo známa rozprávka Pavla Dobšinského o vytúženom dieťati, ktoré sa narodí v koži hada. Zachrániť a odkliať ho môže len čistá láska... Rozprávkovú hru Železné črievice upravila Zuzana Líšková. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Ján Gallovič, Jana Lieskováská, Richard Autner, Lenka Libjaková, Marián Slovák a ďalší. Hra je z roku 2019.

Na konci nášho týždňa vás pozývame do Krajiny kníh Egona Tomajka. Tentoraz si zalistujeme v knihe z polovice 19.storočia, ktorá sa zapísala do dejín americkej literatúry. Súbor originálnych esejí Walden alebo život v lese napísal Henry David Thoreau. Básnik a mysliteľ strávil vyše dvoch rokov na samote v prírode, vo vlastnoručne zhotovenej chatrči pri jazere Walden Pond. K životu bez civilizačných výdobytkov ho priviedla túžba porozumieť svetu, snaha nájsť v ňom svoje pravé miesto a rozlíšiť to, čo je dôležité od všetkého nepodstatného. Thoreau po návrate medzi ľudí spísal svoje pozorovania do knihy, ktorá patrí dodnes k najkrajším oslavám prírody, individuálnej slobody, dobrodružstva sebaobjavovania a jednoduchého, naplneného života. V relácii z roku 2018 spoluúčinkuje Juraj Smutný.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame