Druhý týždeň dobrodružstva s Londonom a Vernem

Druhý týždeň dobrodružstva s Londonom a Vernem

Druhá časť dobrodružnej dvojtýždňovky na Litere pokračuje nasledujúcich sedem dní opäť v duchu inšpiratívnych diel Jacka Londona a Julesa Verna. Vychutnajte si spolu s nami ďalšiu výdatnú dávku literárneho i skutočného dobrodružstva z bezpečia vášho domova.

V čítaní na pokračovanie uvedieme nový týždeň ďalšími tromi časťami seriálu Svet podľa Londona, ktorý na motívy autorových poviedok pripravil Peter Gregor. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Jozef Šimonovič, Hana Letková-Gajdošová, Michal Gučík, Soňa Ulická, Eduard Bindas, Július Paluš, Nataša Kulíšková, Peter Marcin a ďalší. Tešiť sa môžete od pondeka na poviedku Zlodej a slečna z dobrého domu, od stredy Molokai, alebo umrieť slobodný a v piatok pridávame Dvojaký súd. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1994. Ako samostatné Londonove poviedky uvádzame titul Veľká záhada, ktorý vám prečíta František Kovár a stereodramatizáciu prózy Koniec poviedky, v ktorej sa predvedie Jana Strnisková, Ivan Romančík, Ľubo Roman, Juraj Predmerský, Peter Rúfus, Ivan Laca a Eduard Vítek.

Z dielne Julesa Verna vyberáme román Honba za meteorom. Je príbehom dvoch hvezdárov, ktorí objavia meteor pohybujúci sa okolo Zeme. Objekt je celý zo zlata. Hodnota meteoru rozpúta konflikt nielen medzi objaviteľmi samotnými, ale aj medzi krajinami. V rozhlasoveh hre z roku 1961 účinkujú Daniel Michaeli, Jozef Skovaj, Ivan Krivosudský, Erika Bauerová, Božena Muchová, Karol Strážnický, Jozef Cút, Mária Hájková a ďalší. Režíroval Anton Glézl.

V roku 1989, dávno po smrti francúzskeho spisovateľa J. Verna, sa v rodinnom trezore Verneovcov, od ktorého sa stratil kľúč, náhodou našiel rukopis románu Paríž 20. storočia. Zistilo sa, že ho slávny spisovateľ napísal už pred viac ako 120-timi rokmi. V tomto románe je vízia Paríža roku 1960. Je obrovským mestom hmýriacim sa ľuďmi, kde vládne technika a financie a kultúra sa dostáva na okraj spoločenského diania. Futurologické vízie a predpovede sú skutočne fascinujúce a vypĺňajú sa nielen v oblasti techniky, ale aj v medziľudských vzťahoch. Úryvok z knihy vám prečíta Alfréd Swan.

Od utorka pridávame Verneho Vynález skazy. Román varuje pred nebezpečenstvom zneužitia vedeckých objavov. Pirát Ker Karaje unesie zo sanatória vynálezcu Rocha, aby sa zmocnil jeho vynálezu bleskometu. Roch je zaujatý vynálezom a spolupracuje za peniaze s pirátmi. Svoje postavenie si uvedomí až vtedy, keď má zbraň otočiť proti lodi so zástavou svojej vlasti. Ako sa rozhodne? V rozhlasovej hre z roku 1967 účinkujú Ján Klimo, Eduard Bindas, Juraj Paška, Ondrej Nemčok, Ľudo Ozábal, Emil Kopasz, Gejza Slameň, Vladimír Minarovič, Štefan Dobrovodský a ďalší. Réžíroval Mikuláš Bugár.

Pokračujeme reláciou Autor na dnes z roku 2014. Redaktor Matúš Marcinčin sa bude venovať osobnosti a dielu Julesa Verna. Tento zakladateľ science-fiction z Francúzska predpovedal vznik viacerých neskorších vynálezov - riadeného letu balónom, tanku, helikoptéry či skafandra. Fascinovalo ho objavovanie krajín tu na zemi aj vo vesmíre. Okolo osoby spisovateľa koluje viacero legiend, ktoré často o sebe šíril sám. V réžii Petra Kočiša účinkujú Jana Wernerová a Peter Cibula.

Utorkový programový blok uzatvorí redaktor rádia Litera Martin Šenc so svojim zamyslením v rámci cyklu V skratke. Tomáš Bartoněk vám prečíta jeho myšlienky na tému Čaro dobrodružných kníh. Formujú dobrodružstvá prežité v rôznom veku v našom živote to, kým sme dnes?

Nenechajte si ujsť ani literárno-psychologickú štúdiu života a tvorby Jacka Londona. Osobnosť tohto amerického prozaika, dramatika a esejistu pre svoj búrlivý spôsob existencie a bohaté dielo dosiaľ fascinuje a priam provokuje k nevšedným interpretáciám. O jednu z nich, a treba povedať, že vskutku originálnu, sa pokúsil autor pásma Stanislav Háber. Uvádzame ho pod názvom Londonov raj. V réžii Jaroslava Riháka účinkujú Dušan Jamrich, Marián Geišberg a Miroslav Trnavský. Pásmo z roku 1988 vysielame od stredy. Pri osobe Jacka Londona zostaneme aj v relácii Gabriely Alexovej v rámci cyklu z roku 2013 s názvom Dve tváre. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Přemysl Boublík a René Jankovič.

Od štvrtka pre vás máme pripravenú rozhlasovú hru pre mládež podľa Londonovho autobiografického románu, Martin Eden. Hlavný hrdina pracuje ako námorník, ktorý túži po vzdelaní. Zaľúbi sa do vysokopostavenej ženy, ktorá je stelesnením dobrého vzdelania a etikety. Z Londonových románov je Martin Eden jedným z najznámejších. London ho napísal počas dvojročnej plavby na lodi Snark po Tichomorí. Príbeh o tvorivom raste spisovateľa a jeho tragickom konci je nielen obrazom dravého jedinca, ktorý ide tvrdo za svojím cieľom, ale je aj alegóriou o krehkosti talentu, potrebe lásky a šťastia z tvorivej práce. Účinkujú Štefan Kvietik, Magda Vášáryová, Mária Kráľovičová, Eduard Bindas, Viera Strnisková, Marián Gallo, Karol Machata, Mária Hájková a ďalší. Hru v roku 1978 režíroval Imrich Jenča.

V nasledujúcich šesťdesiatich piatich minútach môžete absolvovať cestu Okolo sveta za 80 dní. Presne toľko času má jedinečný pán Fogg na to, aby nechal Európu za sebou, preplával oceány, prešiel naprieč Áziou, Spojenými štátmi a vrátil sa do Londýna. Podarí sa tomuto odhodlanému džentlmenovi prekonať mnohé nečakané ťažkosti na ceste okolo zemegule a vyhrať svoju stávku? Z rozhlasového archívu vám dielo ponúkame vo forme rozhlasovej hry, ktorú podľa rovnomenného románu Julesa Verna napísal Ján Bajla. Počúvajte od piatku. Účinkujú Ján Jamnický, Karol Machata, Ctibor Filčík, Karol Skovaj, Zdena Grúberová, Ondrej Jariabek, Štefan Figura, Ľudovít Ozábal a ďalší. V roku 1960 naštudoval a nahral režisér Milan Semík.

Náš dobrodružný dvojtýždeň uzavrie v relácii Autor na dnes Matúš Marcinčin. Hlavnou postavou nebude nik iný ako majster prírodných opisov a vnútorných monológov Jack London. Autor, ktorý spracovával vlastný osud cez životné príbehy svojich literárnych hrdinov, individualít, ktoré musia bojovať o vlastnú existenciu. Spisovateľ, ktorý svoj život v štyridsiatke dobrovoľne ukončil, zastával vo svojich dielach názor, že život človeka má zmysel len vtedy, ak musí bojovať o určitý cieľ. V réžii Petra Cibulu účinkujú Jana Wernerová a Miroslav Kolbašský. Relácia je z roku 2014.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková a Martin Šenc

Ilustračné snímky: wikipedia.org., pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame