Svätý týždeň?

Svätý týždeň?

Týždeň pred Veľkou nocou sme si pre vás nachystali program zameraný na príbehy o svätých. Aj keď sa Sviatok všetkých svätých oslavuje až v novembri, takto netradične sme sa chceli pripraviť na veľkonočné sviatky a pripomenúť si tých, ktorí žili čestným životom, konali dobro a vedeli sa obetovať pre iných.

V čítaní na pokračovanie z prózy Petra Kováčika Svätý z Handľov číta Ján Gallovič o životnej púti lesného hospodára Jozefa Dekreta Matejovie, významnej postavy našej histórie. Autor upozorňuje najmä na význam jeho práce, ktorou predbehol nielen svoju generáciu, ale, dá sa povedať, aj celé storočie. Aj keď historické či biografické romány nepatria u čitateľov k tým najžiadanejším, je ešte stále veľa medzier v poznávaní našej minulosti.  Tento dlh sa snaží práve touto pozoruhodnou knihou Peter Kováčik zmenšiť.

Pútavou lahôdkou v tomto týždni je tiež cyklus rozhlasových minidrám o svätcoch, ktoré zo starých textov Miša Kováča Adamova do rozhlasovej podoby upravil Martin Šenc. Môžete si tak vypočuť dramatizované príbehy Lev z Münsteru (o biskupovi Clemensovi Augustovi von  Galenovi), Sv. Martin Tourský, Sv. Pelágie, Sv. Edita Steinová a Sv. Mikuláš. Režisérskej taktovky sa ujali Laco Kerata a Táňa Tadlánková.

Nemali by ste vynechať ani vynikajúce rozhlasové hry. Ľubomír Stanček vo svojej hre Životopisy svätých ponúka satirický pohľad do kuchyne osnovateľov novodobej spoločenskej elity, tzv. celebrít, ktorí sa bez začervenania zbavujú svojej minulosti a budujú tak kariéru na vratkých ruinách toho, čo z nich ostalo. Uvádzame tiež skvelú adaptáciu známej divadelnej hry Daniela Pastirčáka Hra o svätej Dorote v réžii Juraja Nvotu. Svätú Dorota žila na konci 3. a začiatku 4. storočia. Pre kresťanskú vieru bola prenasledovaná, mučená ohňom a na škripci, nakoniec bola sťatá. Stvárňuje ju Táňa Pauhofová. Hra pre mládež Terezka, ktorú napísala Lenka Lagronová, pojednáva o láske, viere a svätej Terezke z Lisieux, učiteľke cirkvi, hlavnej patrónke misií a druhej patrónke Francúzska.

Neobídeme ani umelecko-dokumentárne pásma o histórii našej krajiny. Peter Žeňuch v pásme Dedičstvo svätých bratov odhaľuje tajomstvá odkazu solúnskych bratov, svätých Cyrila a Metoda. Alfréd Swan prečíta najstaršiu uhorskú, po latinsky napísanú legendu vzťahujúcu sa ku christianizácii Slovenska – Legendu o sv. Svoradovi a sv. Benediktovi. Jej autorom je Maurus, vysoký cirkevný hodnostár, opát kláštora na Panónskej hore, ktorý bol pravdepodobne v roku 1036 vysvätený za biskupa v Päťkostolí. Legenda o sv. Svoradovi a sv. Benediktovi mala slúžiť ako podklad beatifikačného procesu sv. Andreja Svorada (zomrel asi okolo roku 1031) a Benedikta (zomrel asi okolo roku 1034), ktorý bol ukončený v roku 1083 ich vyhlásením za svätých.

Rádio Litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame