E. A. Poe, detektívky, ale aj Adamova truhla

E. A. Poe, detektívky, ale aj Adamova truhla

Napínavé zápletky a detektívne príbehy nás v Rádiu Litera neopustia ani tento novembrový týždeň. A nezamávali sme na odchod ani Allanovi Edgarovi Poeovi. Naopak, sme radi, že s nami zostáva. A pridali sme detektívny seriál Romana Brata Čierne duše.sk. Veríme, že vás dobre naladí aj príbeh Adamovej truhly od Ladislava Nádaši Jégého. Môžete sa tešiť na Poeovo Interview s múmiou a ďalšie pásma o jeho živote a tvorbe (Horiaci chlapec). Nebude chýbať ani rozprávková hra Malá morská víla a verše od M. Ferenčuhovej a J. Mihalkoviča.

Počas celého týždňa nás bude sprevádzať Roman Brat a jeho výborne napísaný päťdielny seriál Čierne duše.sk. Hrdinami príbehu sú pracovníci operatívneho oddelenia bratislavskej polície, nadporučík Peter Rybár zvaný Skala, poručík Bebe, a ich nadriadený, ktorému svorne nepovedia inak, ako „starý". Časom rýdzo mužský tím posilní mladučká praktikantka Karin. Práve ona spríjemňuje Bebemu pátranie po sériovom vrahovi, ktorý je nočnou morou každého policajta. V réžii Štefana Koreničho účinkujú Jozef Vajda, Dagmar Bajnoková, Peter Kočiš, Richard Stanke, František Kovár, Patrícia Willantová, Branislav Bystriansky a ďalší. Seriál je z roku 2005.

V rozhlasovej hre Juraja Bindzára Horiaci chlapec sa prenesieme do detstva a mladosti siroty Edgara Poea - z ktorého vyrástol svetoznámy americký autor fantastických príbehov a zakladateľ detektívneho žánru. Mal jeho vlastný príbeh vplyv na príbehy literárne? V úlohe malého „Eddieho" Poea sa predstaví Jozef Benedik ml., dospelého Eddieho stvárni Luboš Kostelný. Režíroval Štefan Korenči v roku 2001.

Následne nás čaká rozprávanie o symboloch a o všeličom, čo s nimi súvisí. Slovník symbolov je pre všetkých, ktorých láka tajomstvo. Tetoraz bude témou Labuť. Elegancia a oslňujúci biely háv ju priam predurčujú na to, aby ju mýty a legendy interpretovali ako stelesnené svetlo. Denné, slnečné a žiarivé, spájané s mužským princípom, alebo bledé nočné, spájané s princípom ženským. V niektorých predstavách dochádza k syntéze oboch princípov, a vtedy labuť nadobúda tajomnosť androgýnneho symbolu. Účinkujú Mária Michalková a Přemysl Boublík.

Utorok otvoria dve hororové poviedky Edgar Allan Poea Zaživa v hrobe a Podlhovastá debna. V prvej z nich hlavný hrdina vyjadruje obavy z toho, že bude pochovaný zaživa. Tento strach bol v tom období bežný, čo autor šikovne využil vo svojom texte. Ďalší príbeh opisuje dvoch piateľov a záhadnú debnu, ktorú prepravujú loďou po mori. Tajomný náklad provokuje zvedavosť rozprávača. V réžii Martin Kákoša číta Dušan Jamrich.

Nasleduje relácia Krajina kníh, v ktorej sa Mária Danadová zamerala na Edgara Allana Poea a jeho Havrana. Táto báseň patrí medzi najslávnejšie verše svetovej literatúry, rovnako ako jej autor k azda najvýznamnejším osobnostiam americkej literatúry 19. storočia. V slovenčine máme hneď niekoľko prekladov Havrana. Básnik Marián Šidlík pri svojom preklade hľadal logickou úvahou riešenie príznačného refrénu v súvzťažnosti s celkovou organizáciou vonkajších i vnútorných rýmov. Jeho preklad pôsobí prirodzene, bez syntaktických či výrazových deformácií. Výsledok vám po relácii zarecituje Alfréd Swan.

V mojej mysli zostáva neustále pochmúrna polnoc," takto zhodnotil svoje duševné nastavenie zakladateľ hororového žánru, E. A. Poe, ktorého smútok a temnota až osudovo priťahovali. Pri osobe a diele tohto autora sa pristavila aj redaktorka Zuzana Galková v relácii Ars litera so svojou hostkou Ľubicou Pliešovskou, ktorá pôsobí na katedre anglistiky a amerikanistiky Univerzity Mateja Bela. Počúvajte od stredy. Pridávame Antropologický slovník Mariána Minárika a Petra Turčíka. Tentoraz na tému O priestore a čase sa budú rozprávať s Helenou Tužinskou. Dozviete sa, ako priestor ovplyvňuje naše bytie, aké usporiadanie priestoru môže podporovať agresivitu, vysvetlíme si pojem „čas" z pohľadu antropológa. Relácia je z roku 2012.

Štvrtkový programový blok otvorí rozhlasová hra Adamova truhla podľa textu Ladislava Nádaši-Jégého. Dostaneme sa do chlapského prostredia, k pastierom ovcí, ktorí si dlhé večery krátia rozhovormi. V réžii Patrika Lančariča účinkujú Karol Čálik, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab, Gregor Hološka, Gabriela Dzuríková, Richard Stanke, Zita Furková a ďalší. Hra je z roku 2013.

Pokračujeme poéziou z dielne dvoch autorov. Mária Ferenčuhová sa vám prihovorí v prednese Jany Strniskovej veršami s názvom Imunita. Nasleduje Jozef Mihalkovič a jeho tvorba nazvaná Priložím, v podaní Jána Galloviča.

V piatok prispeje svojou satirickou poviedkou opäť Edgar Allan Poe. O dramatizáciu jeho textu Interview s múmiou sa postaral Berco Trnavec. Čo sa stane, ak roky mŕtvy archeologický artefakt, uložený v truhle, ožije? V réžii Viery Weidlerovej účinkujú: Boris Farkaš, Karol Machata, Alfréd Swan, Ivan Letko a Ján Mistrík. Hra je z roku 2003.

Náš týždeň ukončí Hans Christian Andersen a jeho clivá rozprávka Malá morská víla. V réžii Mileny Lukáčovej sa predvedie Táňa Pauhofová. Nahrávka je z minulého roku.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org., unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame