O hlúposti múdrych, aj bystrých bláznoch, 2. časť

O hlúposti múdrych, aj bystrých bláznoch, 2. časť

Na Litere tento týždeň pokračujeme v rozpravách na múdro-hlúpe témy. Dielo Juraja Briškára Sprievodca nezrozumiteľnosťou nás bude sprevádzať v Čítaní na pokračovanie počas celého týždňa. Vysielame tiež Gribodejovu komédiu Útrapy z rozumu, Andersenov príbeh Nové cisárove šaty, ale aj dramatizáciu poviedok Arkadija Averečenka Humor pre hlupákov. Prečítame si úryvok z kontroverzného románu Rudolfa Slobodu Rozum a v pásme Ladislava Švihrana sa dozvieme niečo o encyklopédiách a životoch ich tvorcov. Pre milovníkov aforizmov má Peter Gregor pripravené príspevky s názvom Idiotár a Idiotár II.

Próza Juraja Briškára Sprievodca nezrozumiteľnosťou ponúka čitateľovi príležitosť, aby si vystačil takmer bez akéhokoľvek príbehu, s jedinou postavou a s minimom udalostí. Takýto pomerne asketický rámec predstavuje ako priestor, ktorý umožňuje uvidieť o to viac, o čo menej v ňom treba prežiť. Za istých priaznivých okolností tak možno získať svojho univerzálneho cestovného sprievodcu, ktorý zaujato a miestami aj zasvätene vykladá svet, nech už pôjdeme kamkoľvek. O tom bude tohtotýždňové Čítanie na pokračovanie. V réžii Pavla Uhera účinkuje Miroslav Kolbašský.

V prvý pracovný deň tohto týždňa do vysielania vstúpi aj najvýznamnejšie dielo Alexandra Sergejeviča Gribojedova Útrapy z rozumu. V hlavnom hrdinovi komediálnej hry, osvietenom šľachtickom vzdelancovi, autor vytvoril pozitívny ľudský typ na základe súdobého životného materiálu. V hlavnej zápletke, hrdinovej zrážke so spiatočníckym okolím a naivitou vlastných ilúzií, sa Gribodejovi podarilo zachytiť základnú kolíziu doby - proces, ktorým sa progresívny prúd vydeľoval z masy vtedajšej spoločnosti, teda.zrod dekabrizmu. V hlavných úlohách sa predstavia Martin Gregor, Mária Kráľovičová, Eva Kristínová, Eduard Bindas, Viliam Záborský, Dušan Blaškovič, Ondrej Jariabek, Hana Meličková a Anton Korenči.

Od utorka vám ponúkneme dramatizáciu troch groteskných poviedok Arkadija Averčenka v preklade a rozhlasovom spracovaní Jána Štrassera. Napriek tomu, že ich hrdinovia sú starí takmer sto rokov, pôsobia ako vystrihnutí zo súčasnosti. Relácia má názov Humor pre hlupákov. V réžii Petra Vilhana účinkujú Peter Himič, Róbert Šudík, Hana Makovická, Jana Truščinská, Vladimír Bálint, Jozef Úradník.

Pokračujeme programom pre celé rodinu, rozprávkovou hrou Múdra nevesta, ktorú pre rozhlas pripravilaTatiana Farárová. Účinkujú František Dibarbora, Július Pántik, Štefan Mandžár, Zuzana Cigánová, Jozef Cút, Martin Dánai, Alojz Kramár, Viera Topinková a ďalší. O réžiu sa postaral Viktor Lukáč. Pre milovníkov poézie sme zas si pripravili verše Charlesa Bukowskeho v interpretácii Mariána Geišberga Smrť idiota.

Do vysielania zaraďujeme aj úryvok zo zbierky poviedok Poncián: Výroky alebo činy siedmich mudrcov. Zbierka patrila medzi najobľúbenejšie a najčítanejšie texty v orientálnych a európskych literatúrach. Jej zložitý vznik a šírenie sa nepodarilo dosiaľ uspokojivo vysvetliť. Rámec rozprávania tvorí príbeh o ľstivej cisárovnej, ktorá nespravodlivo obviní nevlastného syna, že sa ju pokúsil zneuctiť. Syn nemôže vyjaviť pravdu, lebo vyčítal z hviezd, že ak prehovorí, zomrie potupnou smrťou. Cisár ho odsúdi na smrť. Siedmi mudrci odďaľujú po sedem dní vykonanie rozsudku tým, že rozprávajú cisárovi poviedky, najmä o ľstivých a zradných ženách. Cisárovná zasa rozpráva príbehy o zlých deťoch a falošných radcoch. Úryvok z knihy číta Alfréd Swan.

Od stredy vysielame ukážku z románu Rudolfa Slobodu Rozum. Tento kontroverzný román detailne odkrýva viditeľné aj skryté dilemy hlavného hrdinu, ktorý si rieši večný spor: Prostredie filmu, kde pracuje ako scenárista, sa ho dotýka chaosom, agresivitou a absurdnosťou; nemenej absurdný sa mu však vidí aj vlastný život - v kruhu zvláštne fungujúcich vzťahov. Hľadanie logických súvislostí samého seba tu nespočíva v napätí medzi rozumom a citom, skôr v pocite, ako ich život vôkol neho ironicky popiera. V réžii Jara Riháka číta Jozef Šimonovič.

Slová ako loptoš, galgan, či lapaj sa už s vážnou tvárou vysloviť nedajú. V eseji Petra Glocka ml. Bezhraničnosť ľudskej hlúposti sa budeme zamýšľať nad hlúposťou, sprostými slovami a nad tým, ako náš jazyk chudobnie. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Juraj Predmerský a Martin Kaprálik.

V dramatickom pásme Ladislava Švihrana Základy múdrosti sa dozvieme niečo o encyklopédiách a ich tvorcoch. Encyklopédie boli kedysi základom múdrosti. Nevznikali však so samozrejmosťou. Ich tvorcovia zápasili nielen s ťažkými pôrodnými bolesťami, ale neraz aj s nepriazňou mocných, ktorí boli presvedčení, že vedomosti môžu ich moc ohroziť. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Dáša Rúfusová, Ivan Laca, Vladimír Jedľovský, Roman Matisko, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič a Alfréd Swan.

Kto sa odváži zvolať: „Cisár je nahý?" Iba dieťa a rozprávka. Známy andersenovský príbeh o márnivom vládcovi, ktorý sa zosmiešnil vlastnou hlúposťou, do nového šatu obliekla renomovaná autorka Jana Kákošová. V komédii, ktorá má ambíciu pobaviť malých i veľkých poslucháčov, nastavuje zrkadlo nielen rozprávkovým panovníkom. Hlavným "krajčírom" tohto staronového príbehu je režisér Martin Kákoš. Volá sa Nové cisárove šaty a na Litere sa objaví vo štvrtok. Svoje komediálne umenie v nahrávke predvedú Richard Stanke, Marián Slovák, Marek Fašiang, Emil Horváth, Stano Dančiak, Dušan Tarageľ, Ľudovít Moravčík, Lucia Vráblicová a ďalší.

V programe Rádia Litera vo štvrtok pokračujeme pásmom aforizmov Petra Gregora Idiotár alebo A takto to dopadlo. V piatok do vysielania vstúpi jeho druhá časť Idiotár II. Želáme príjemnú zábavu! Účinkujú Boris Farkaš, Matej Landl a Peter Gregor.

Podľa istej štúdie sa ľudstvo vyvíja oveľa rýchlejšie, ako tomu bolo v posledných dvoch storočiach. A viete, čo je toho dôkazom? Neexistujúce zuby múdrosti! Má ich stále menej ľudí, ba dokonca, sme možno posledná generácia, ktorá sa nimi môže popýšiť. Kam až vo svojich úvahách na túto tému zašiel náš redaktor Martin Šenc, to sa dozviete v jeho príspevku, ktorý premiérovo uvádzame v rámci pravidelného cyklu V skratke. Glosu Zuby múdrosti vám prečíta Tomáš Bartoněk.

Čo rozumné povedať o nerozume? Dá sa opísať jazykom medicíny, jazykom morálky, ale môžeme mu skutočne porozumieť? To je príliš smelá ambícia. Zámer relácie Nerozum v slovenskej literatúre je o niečo skromnejší. Pokúša sa zachytiť tri obrazy nerozumu v dielach slovenských autorov. Odhaľuje predpoklady, na základe ktorých určité správanie považujeme za bláznivé, pochabé, či jednoducho nemúdre. Pásmo autorsky pripravila a uvádza Slavka Liptáková a na digitálnych vlnách Rádia Litera ho nájdete od piatku. Hosťom relácie je spisovateľ a publicista Daniel Hevier. Ďalej účinkujú František Kovár a Ján Gallovič.

Program rádií

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia, TASR

Autor scenára: Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame