Vzdávame poctu Shakespearovi

Vzdávame poctu Shakespearovi

Dátum 25. apríl 1564 sa navždy zapísal do dejín svetovej literatúry. V anglickom Stratforde sa totiž narodil William Shakespeare. Pri príležitosti 450. výročia jeho narodenia sme si po veľkonočnom programe pripravili pre poslucháčov „shakespearovský“ týždeň, ktorým chceme vzdať poctu tomuto spisovateľskému velikánovi. Počas neho odvysielame štyri veľké rozhlasové adaptácie divadelných hier Williama Shakespeara či šesť častí z jeho sonetov.

V archíve Slovenského rozhlasu sa nachádza úctyhodný počet diel, pri ktorých sa v kolónke autor nachádza meno William Shakespeare. Výber z viacerých adaptácii divadelných hier sme umožnili poslucháčom prostredníctvom našej stránky na známej sociálnej sieti. Tí svojim hlasovaním vybrali do vysielania jednu tragédiu Rómeo a Júlia a tri komédie Veselé panie Windsorské, Skrotenie čertice a Mnoho kriku pre nič. Fanúšikovia Shakespeara sa môžu rovnako tešiť aj na jeho Sonety, ktoré sú čiastočne adresované tajomnej žene, tzv. čiernej dáme, a čiastočne neznámemu mužovi. Jednotlivé časti veršov v interpretácii Ľuba Romana budú pribúdať počas celého týždňa.

Aby sme neostali iba pri samotných dielach Williama Shakespeara, do vysielania sme zaradili viacero relácií, ktoré život a dielo spisovateľa pomôžu lepšie dokresliť. Mária Michalková v cykle Autor na dnes zmapuje, nakoľko je Shakespeare známy v našich končinách a ponúkne komplexný prierez jeho tvorbou. V publicistickom pásme Zo zásuvky klasickej drámy povedali redaktorovi Martinovi Jurčovi o dielach Shakespeara s Moliérom teatrologička a odborníčka na anglickú drámu Beatrica Kuffelová spolu s divadelným teoretikom Ladislavom Čavojským.

V našom vysielaní sa objaví aj pôvodná rozhlasová hra Petra Gregora Chlapec zo Stradfordu. Je príbehom Williama Shakespeara, ktorý ešte nie je ten slávny anglický dramatik, lež iba obyčajný chlapec, ktorý stojí pred voľbou medzi zodpovednosťou voči spoločenskej konvencii a svojou rojčivou túžbou. Zachytáva osud Shakespera vo chvíli, keď sa zrieka bezpečia rodiny a majetku, aby sa vydal vlastnou cestou. V hlavnej úlohe sa predstaví Juraj Kukura.

Príjemným spestrením programu bude tiež rozhlasový kabaret Macbeth alebo Veľa krvi pre nič. Jeho autor Jakub Nvota pripravil svojskú adaptáciu klasického textu Williama Shakespeara Macbeth a naskúšal ho so svojským súborom, ktorý sa skrýva za tajomný názov Umelecká skupina PREPADLO. Hodinový zostrih verejnej nahrávky, ktorý sa uskutočnil v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu bude patriť čiernemu humoru a dobrej kabaretnej zábave.

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame