Manželstvo, ktoré spojila literatúra

Manželstvo, ktoré spojila literatúra

Tento týždeň nahliadneme do súkromia, ale i literárneho odkazu manželov - Jozefa Gregora Tajovského a Hany Lilgovej Gregorovej. Môžete sa tešiť na sedem častí z cyklu Slovenské rody o Lilgovcoch a Gregorovcoch. Čaká vás dramatizácia Tajovského diela Statky-zmätky či humorná povedka Susedovie prasa, ale otvoríme aj umelcovu korešpondenciu. Hanu Gregorovú vytiahneme z patriarchálneho tieňa jej manžela. Aj vďaka pásmu o jej živote, emancipovanému mysleniu a pozoruhodnej tvorbe nielen pre deti a rozhlas.

Keď Jozef Gregor Tajovský požiadal Hanu Lilgovú o ruku, napísala mu: „Vydám sa za Vás, aby som mohla žiť duševnejšie a že ste spisovateľ." Manželstvo to ale nebolo jednoduché. Zdá sa, že títo dvaja ľudia si k sebe cestu našli až po rokoch. Ich vzťah, ako Hana napísala, bol predtým plný „neprestajného boja i bôľu", až neskôr prerástol do trvalého priateľstva. Spojila ich literatúra, spojilo ich písanie. Náš týždeň otvoríme sedemdielnym tematickým cyklom Manželské spisovateľské páry. Nahliadneme v ňom do súkromia, ale i literárneho odkazu manželov Gregorovcov. Pásmo Slovenské rody: o Lilgovcoch a Gregorovcoch pripravil Dušan Široký. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Eva Matejková, Marián Slovák, Lucia Vrablicová, Ladislav Konrád, Michaela Hanudelová, Ján Mistrík, Miroslav Trnavský, Jozef Šimonovič a ďalší.

Hana Gregorová sa nie celkom právom ocitla v tieni slávnejšieho manžela, čo však pochopiteľne vyplýva z obdobia, v ktorom žila. Jej autorská a osvetová práca, práve na poli emancipačných snáh žien prvej polovice 20.st., by sa však dala len ťažko prehliadnuť. Adaptátorka Michaela Zakuťanská, v rozhlasovej dramatizácii Šťastie - relatívny pojem, citlivo sleduje dospievanie dievčaťa, neskôr mladej ženy v kontexte neúplnej rodiny, kde sa konfrontuje realita s ambíciou. Naráža na neochoru patriarchálneho modelu spoločnosti akceptovať individuálne potreby ženy. V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Helena Geregová, Dominika Žiaranová, Ida Rapaičová, Zuzana Jurigová Kapráliková, Lucia Hurajová, Anna Rakovská, Dušan Jamrich a ďalší. Program je z roku 2020.

Spomienky spisovateľky na prvé až po posledné roky života s klasikom slovenskej literatúry, Jozefom Gregorom Tajovským si budeme čítať z jej textov v dvoch častiach pod spoločným názvom Slovenka pri knihe. Hana Gregorová tu sprítomňuje písanie žien z dôb minulých a zároveň poukazuje na mnohotvárnosť "tradičnej" ženskej roly na Slovensku. V réžii Laca Keratu účinkuje Zuzana Kyzeková. Relácia je z roku 2020.

Rozhlasový psík menom Andanténa našiel pravý poklad. Knižku Rozprávočiek z rádia, ako ich deťom pred trištvrte storočím rozprávala rozhlasová rozprávkárka, teta Hana, celým menom Hana Gregorová. Nezachoval sa nám jej hlas, ale našťastie, jej rozprávky tu máme zapísané od slova do slova. Vyberáme pre vás dve z nich Rozprávku o ružičke a motýľovi a O zvieratkách a o divadle. Beata Panáková svoj program nazvala Andanténa: Rozprávočky z rádia. V réžii Rie Paldiovej účinkuje Boris Farkaš.

Hoci od smrti Hany Gregorovej uplynulo vyše polstoročia, mnohé z jej výrokov by mohli vyvolať pobúrenie aj dnes. Hneď by mohla dostať hanlivú nálepku radikálnej feministky. Isté je, že si vydobýjala právo na vzdelanie, tvorbu i na rovnocenné partnerstvo muža a ženy. Z jej knihy Slovenka pri knihe (Aspekt 2007) redaktorka Jana Hevešiová vybrala poviedku Žiarlivý. Počúvajte od stredy. V réžii Táne Tadlánnkovej vám bude čítať Táňa Radeva.

Počas prvej svetovej vojny žili manželia Gregorovci štyri roky v odlúčení. Tajovský na piaty pokus prebehol do ruského zajatia a domov sa vrátil až v novembri 1919. Domov posielal listy. V relácii Olega Pastiera Listové tajomstvá: Jozef Gregor Tajovský si ich pár prečítame. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Jozef Šimonovič, Boris Farkaš a Zuzana Kyzeková.

Od štvrtka bude vo vysielaní rozhlasová hra podľa Tajovského textu Statky-zmätky. Dielo je z roku 1909 a autor v ňom odhaľuje, ako hospodársko-triedne vzťahy ovplyvňovali konanie ľudí. V réžii Petra Jezného účinkujú František Kovár, Viera Richterová, Helena Geregová, Zuzana Kapráliková, Peter Sklár, Ivan Laca, Marián Geišberg a ďalší. Hra je z roku 2002.

V Hladoviciach ochorel obecný kanec. Čo prihodilo sa mu na zdraví, dosiaľ nevedno, ač je už sedem rokov, ako ho obec zjedla, vlastne len pol obec, lebo druhá polovička nechcela k mäsu ani privoňať...„ V Tajovského tvorbe dominuje poviedka a dráma, no písal aj črty, novely a fejtóny. Jeden z nich sa objaví aj v našom vysielaní. Volá sa Kšó, kšó alebo Kto má škodu, má aj posmech. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Táňa Radeva.

A opäť Hana Gregorová. Spisovateľka, prekladateľka, organizátorka kultúrneho života a feministka. Piatková relácia Ars litera priblíži osud a životné cesty Hany prostredníctvom rozhovoru s jej príbuznou Máriou Lilgovou. Ponúka obraz o spisovateľke ako o žene, síce intelektuálne ambicióznej, ale predsa len rodinne založenej. Početné ukážky z archívu dokumentujú vzťah manželov Gregorových ako vzťah plný úcty a rešpektu. V neposlednom rade tvoria súčasť relácie, o ktorú sa postarala Tereza Simanová, ukážky z tvorby Hany Gregorovej. V réžii Petra Jezného účinkujú František Kovár, Viera Richterová, Helena Geregová, Zuzana Kapráliková, Peter Sklár, Ivan Laca, Marián Geišberg a ďalší. Program je z roku 2002.

Náš týždeň ukončí poviedka Jozefa Gregora Tajovského Susedovie prasa. Dej je až napodiv jednoduchý, ale spisovateľ ho vie podať so skutočným umením. Sledujeme život mladého želiarskeho páru, ich všedné denné starosti, osud ich prasaťa, príčiny domáceho nesváru. V réžii Martina Kákoša účinkujú Monika Hilmerová, Eva Matejková, Ján Gallovič a Tomáš Maštalír.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, piaxbay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame