Májovo-láskavý týždeň

Májovo-láskavý týždeň

Tento týždeň sa rozlúčime s bláznivým aprílom a privítame máj - lásky čas. Ako píše aj Karel Hynek Mácha: Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. Aj keď Máchu vysielať nebudeme, užite si tento jarný čas naplno :)

ČÍTANIE - J. M. G. Le Clézio - Diego a Frida

Diego prvý raz uzrel Fridu v roku 1923, keď začal pracovať na freskách, ktoré objednalo Ministerio de Educación pre La Preparatoriu, mexické colegio pripravujúce uchádzačov na univerzitné štúdium. Túto epizódu, ktorá zvrátila celý jeho život a zasiahla do Fridinej existencie ako najzávažnejší okamih, neskôr svojským spôsobom vyrozprával.

Diego sa s údivom zahľadel na "desať-, dvanásťročnú žabu" (v skutočnosti mala pätnásť), oblečenú v školskej rovnošate, a predsa celkom odlišnú od ostatných. "Vyzerala vznešene a sebavedome, úplne nezvyčajne, z očí jej šľahal zvláštny plameň. Pôsobila ako rozkošné dievčatko, ale hruď jej už krášlili prsia."

 

VERŠE - Ján Zambor - Zaľúbený prach

Aký je šťastný v žití, kto sa od hluku sveta celkom vzdiali - a nasleduje skrytý chodník, čo meriavali - nemnohí múdri muži hodni chvály!

 

HRA  - Jana Kákošová - O tichej láske

KNUD: Mama, mamička! Vráť sa!

MATKA: Nemôžem, synček, prúd ma unáša.

KNUD: Ty predsa vieš plávať! Bojuj!

MATKA: Zašla som priďaleko, precenila sily... odpusť mi, Knud.

KNUD: Mama!

 

POÉZIA - Michal Habaj - Láska v čase globalizácie

Listuješ vo mne ako v katalógu, - pekné obrázky, na dnes – na zajtra. - O deň – dva, hodíš ma do koša. - Ale ani jeden z nás nič necíti.

Dažďové kvapky rozbíjaš kladivom. - Tvoja cena, moja hodnota. - Stane sa, že mi šliapneš na tieň: - ale ani jeden z nás nič necíti.

Opatrne ma vyzlečieš z umelej hmoty - a hľadáš na mne vhodný otvor. - Skúšaš vsunúť kreditnú kartu. - Ale ani jeden z nás nič necíti.

 

 

_Rádio Litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame