Hovorili s nami farbami

Hovorili s nami farbami

Najbližšie dva týždne budú na Litere venované maliarom, ich často pohnutému osudu, víziám a farbám, ktorými videli svoj i náš svet. Pristavíme sa pri záhade úsmevu Mony Lisy, prežijeme desaťročie s Picassom, neobídeme ani dielo Martina Benku a zoznámime vás s neľahkým osudom uhorského maliara Jána Kupeckého. Chýbať nebudú ani literárne pokusy Salvadora Dalího či Janka Alexyho. O verše sa nám  tento týždeň postaral nik iný ako sám Michelangelo. 

Nasledujúce dni budú v pravidelnom čítaní na pokračovanie patriť románu amerického spisovateľa Johna Updikea Hľadaj moju tvár. V piatich častiach sa zoznámite s dvoma hlavnými postavami - maliarkou Hope a mladou kritičkou umenia Katrynou. Dôvodom návštevy Katryny u starnúcej maliarky je rozhovor. V prívale spomienok a v dialógoch dvoch žien sa začnú odvíjať nitky osudov mnohých umelcov. Updikeov román odráža nielen umelecké myslenie a cítenie newyorskej bohémy tridsiatych, štyridsiatych a povojnových rokov, ale je to aj román o láske, filozofii, Bohu, o vzletoch a pádoch jednotlivých hrdinov. Do slovenčiny preložil Pavel Vilikovský. V réžii Táni Tadlánkovej číta Tatiana Kulíšková. Program je z rou 2006.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Mojmíra Grolla s názvom Čerň na palete. Hra zobrazuje dramatické peripetie života a tvorby talianskeho renesančného maliara Michelangela Merisiho, zvaného Le Caravage. Účinkujú Igor Krempaský, Roman Matisko, Štefan Richtárech, Ján Greššo, Petra Vajdová, Milan Bahúl, Martin Zatovič, Ivan Vojtek st. a ďalší. V roku 2007 režíroval Pavel Gejdoš.

Ďalej pridávame rozhlasovú miniatúru venovanú životu a dielu maliara Martina Benku v cykle Galéria slávnych. Mottom zakladateĺa moderného slovenského prejavu v maľbe a kresbe bolo: „Nenadrapovať sa, neliezť privysoko, nehľadať krásu v prázdnote, ale zveľaďovať ju a tešiť sa z nej tam, kde je - medzi ľuďmi, v živote." Autorom programu z roku 2010 je Jozef Leikert, čítať vám bude Vladimír Minarovič.

Utorkový programový blog otvorí dokumentárne pásmo o najslávnejšom a najtajomnejšom obraze z dejín výtvarného umenia, o portréte ženy známej pod menom Mona Lisa. Dokument autorsky pripravila Dáša Kovářová a redaktor Jozef Lenhart. V réžii Martina Bendika účinkujú Jozef Šimonovič, Alfréd Swan, Oľga Solárová a Darina Vašíčková. Pásmo je z roku 2006.

Nasledujú spomienky maliarky, ktorá prežila desať rokov s jedným z najväčších a najsvojráznejších umelcov všetkých čias. Ide o rozhlasovú podobu knihy Žila som s Picassom. Kniha vznikla na základe rozprávania, korešpondencie a záznamov Francoise Gilotovej, literárnu podobu jej dal americký novinár Carlton Lake. Prvý raz vyšla v USA v roku 1964 a vyvolala obrovský škandál. Autor slávneho obrazu Guernica vystupuje na jej stránkach ako mimoriadne svojrázny človek, často tvrdý a egoistický, muž s večným háremom bývalých i prítomných lások... Preložila Danica Flimelová. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Lucia Hurajová a Miroslav Trnavský. Následne zaznie výber poézie, pod ktorú sa podpísal slávny maliar a sochár Michelangelo Buonarroti. Verše dostali názov Tebe to láska, hovorím a odznejú v podaní Alfréda Swana.

Vo vysielaní od stredy pokračujeme dramatickým pásmom zo života francúzskeho maliara, zakladateľa impresionizmu, Clauda Oscara Moneta. Autor Jozef Šajgal ho nazval Lovec farebných dojmov. Účinkujú Július Pántik, Marián Gallo, Hana Gajdošová, Hana Kostolanská a Pavol Mikulík. Réžia Viliam Sýkora. Relácia mala premiéru v roku 1990.

Na kopci nad dedinou trónili dva utešené domčeky. Jeden bol zelený, druhý modrý, ale inak boli navlas rovnaké, akoby v nich bývali dvaja bratia. Lenže nebývali. V tom zelenom býval pán Zelený, a v tom modrom pán Modrý. Aj oni akoby si z oka vypadli. No neustále sa kvôli tomu škriepili a zo všetkých síl sa snažili nejako od seba odlíšiť. Toľko k rozprávkovej hre Zelená a modrá, ktorú na motívy francúzskej anekdoty v roku 2002 napísal a zrežíroval Viliam Sýkora. Účinkujú Marián Geišberg, Boris Farkaš a Ján Gallovič. Počúvajte aj so svojimi deťmi!

Od štvrtka si nenechajte ujsť hru pre mládež Farebný sen, podľa rovnomennej literárnej predlohy Ľuda Zúbka. Historický román zobrazuje zápas Jána Kupeckého s ťažkou chorobou, jeho názory na život a umenie, boj o realitu umeleckého prejavu. Zúbek vytvoril nevšednú osobnosť umelca-maliara, jeho lásku k človeku a svojmu umeniu. Pre rozhlas napísala a zrežírovala Viera Weidlerová. Účinkujú Elo Romančík, Mária Kráľovičová, Viera Strnisková, František Kovár, Leopold Haverl, Karol Machata a Dušan Blaškovič. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1995. Hneď potom zostaneme v téme. Viac o živote a diele Jána Kupeckého vám prezradí rozhlasová miniatúra Jozefa Leikerta. Dozviete sa napríklad, že príbeh uhorského barokového maliara sa začal v Pezinku v roku 1666. Po rodičoch mal však tento umelec český pôvod. Program odznie v rámci cyklu Galéria slávnych z roku 2010. Číta Vladimír Minarovič.

Čo so mnou je? Pýta sa vo svojich veršoch maliar a sochár Michelangelo Buonarroti. Recitovať vám bude Marián Geišberg.

Farba môže byť aj spoločenským hendikepom. Ak hovoríme napríklad o farbe pleti, tá znevýhodňuje v našich končinách najmä rómske deti. Nedostáva sa im adekvátne vzdelanie, pretože štát nedokáže ponúknuť systémové riešenie. Mnohí učitelia navyše podliehajú stereotypom alebo už dávno rezignovali na snahu, meniť spôsoby výučby na vlastnú päsť. V novom rozhlasovom pásme s názvom Škola, základ života! otvorí jeho autor Tomáš Bartoněk knihu novinára, aktivistu a učiteľa Juraja Čokynu A okraje máš kde? Práve v nej opisuje tento učiteľ-dobrovoľník svoju dvojročnú skúsenosť s prácou so žiakmi zo sociálne vylúčených komunít. Juraj Čokyna bude zároveň aj hosťom programu, ktorý si v Rádiu Litera môžete prvý raz vypočuť už tento piatok.

Maliar a spisovateľ Janko Alexy. Takáto personálna únia maliara a prozaika sa nerodí často, ale keď sa vydarí, tak ako v tomto prípade, je to užitočné aj pre literatúru, aj pre výtvarné umenie. Svedčí o tom aj jeho poviedka Kôň, v ktorej vás autor zavedie do čias začiatku dvadsiateho storočia. Počúvajte pútavo napísaný príbeh o dospievaní chlapca - umelca. Číta Róbert Roth.

Náš týždeň ukončí nevšedná esej španielskeho maliara Salvadora Dalího nazvaná V lone matky. Preložila Vladimíra Komorovská. Čo nám chce slávny surrealista svojim literárnym počinom odovzdať, to vám už prezradí Alfréd Swan.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame