Veselý rozhlasový apríl, 2. časť

Veselý rozhlasový apríl, 2. časť

Rádio Litera zotrvá vo veselej pozícii aj tento týždeň. Čítať si budeme z príbehov Evy Maliti Fraňovej pod názvom Arianina kniha. Nazrieme v nej do denníka matky a jej optimistického pohľadu na svet. Tešiť sa môžete na veselohru Dotkni sa mramora podľa predlohy L. N. Jégého, určite si ju nenechajte ujsť. Tragikomický ráz bude mať hra Mikuláša Kováča Loď zvaná láska. A tí, ktorí majú radi detektívne hry, neostanú tento týždeň sklamaní. Vo vysielaní sa objaví hra Ľubomíra Stančeka Kustód. Nezabudli sme ani na priaznivcov rozprávok, vyberáme pre vás príbeh srnčeka Bambiho. Vysielanie obohatí pásmo Veroniky Dianiškovej o varení a pečení v literatúre, alebo jej autentická glosa o havárii. Pridávame pásmo Moniky Zumríkovej Kekeliakovej o Claudelovej Krížovej ceste. Pokračovať budeme tiež v Diktáte na Devíne (19. časť).

Náš týždeň otvorí Arianina kniha. Je to zmes magického realizmu a všednej každodennosti, v ktorej sa autorka dotýka najpodstatnejších otázok ľudského bytia. Po maminej smrti sa knihovníčka Ariana vydáva na cestu, aby zachránila svoju lásku - básnika Mareka. Mama ju kedysi varovala pred snívaním. Odporúčala jej držať sa bežného života a v žiadnom prípade nepísať. Ona však napíše román a na scéne sa zjavujú ďalšie postavy - okrem iného aj kustódi, píšuci knihy osudov pre každého človeka. V réžii Táne Tadlánkovej v piatich častiach na pokračovanie číta Zuzana Kyzeková. Program je z roku 2018.

Nasleduje pôvodná detektívna rozhlasová hra Kustód o vyšetrovaní krádeží umeleckých diel z múzeí. O napätie sa v tomto prípade postaral Ľubomír Stanček. Hrou plníme prianie jedného z vás a týmto zároveň ďakujeme, že nám ako naši poslucháči posielate svoje tipy na hry či rozhlasové pásma. V réžii Martina Bendíka účinkujú Božidara Turzonovová, Dušan Tarageľ a Richard Stanke. Hra mala premiéru v roku 1998.

V cykle Ruská literatúra nám Eva Maliti Fraňová v titule Nový človek Andrej Belyj predstaví osobu a dielo tohto ruského spisovateľa, kritika a mysliteľa. Napríklad aj slovami poetky Mariny Cvetajevovej, ktorá opisuje niekoľko stretnutí s origiálnym symbolistom a geniálnym experimentátorom. Zachytáva podstatu jeho ľudskej a umeleckej tragédie. Evokuje obraz mohutného ducha, zajatého okolnosťami života do telesnej schránky, v ktorej ho prežil, a ktorá nepostačuje jeho veľkosti... V réžii Petra Vilhana účinkujú Dana Košická, Igor Šabek, Peter Himič. Relácia je z roku 2010.

Utorkový programový blok oživí svetoznáma rozprávka podľa predlohy spisovateľa Felixa Saltena Bambi. Kniha rozpráva kolobeh nemej prírody a prostredníctvom životného príbehu srnca Bambiho doň vťahuje deti i dospelého. Hlbiny lesa postupne vyzrádzajú svoje tajomstvá... Pre rozhlas upravil Peter Gregor. Hru počúvajte aj s najmladšími členmi rodiny. V réžii Viktora Lukáča z roku 1986 účinkujú Ladislav Chudík, Juraj Draxler, Boris Farkaš, Michaela Michnová, Viera Richterová, Emília Vášáryová, Vlado Muller, Peter Bernát, Dušan Tarageľ a Viera Topinková.

V Poetologickom slovníku vám ponúkneme ďalšie z hesiel Milana Kendru, ktorý sa zaoberá rôznymi aspektmi komiky. Tentoraz bude reč O humornom tvaroví témy. Autor si vyberá konkrétne literárne diela ako ukážky. Napríklad Kukučína. Ten upevňuje v čitateľovi presvedčenie, že osud človeka, jeho perspektíva, jeho smerovanie k etickému dobru je predovšetkým v jeho vlastných rukách, v jeho vôli a viere v seba. Humorné tvarovanie témy je jeho postupom tento cieľ dosiahnuť. V réžii Petra Vilhana účinkujú Peter Himič, Jozef Úradník. Relácia je z roku 2010.

Stredu otvorí naša redaktorka Monika Zumríková Kekeliaková. V cykle S Literou vám v premiére ponúkneme jej pásmo Paul Claudel (Krížová cesta). Meno francúzskeho autora a konvertitu P. Claudela žije v slovenskom literárnom a kultúrnom priestore už takmer celé jedno storočie. Čitateľ pozná v slovenskom preklade časť z Claudelovej poézie, jeho eseje o verši a náboženstve, ale aj výber z dramatickej tvorby. Tentoraz sa autorka prizrie bližšie jeho dielu Krížová cesta v preklade Jána Švantnera. Okrem iného sa z recenzie dozvieme, že "... do popredia sa tlačí bežnosť, ale i liturgizácia výrazu bez zbytočne exponovanej expresívnosti a exotizácie...." Číta Tomáš Bartoněk. Ukážky básnických zastavení zaznejú v interpretácii Jána Galloviča. 

Ani tento týždeň nebude na Litere chýbať obľúbený seriál Ingrid Hrubaničovej Diktát na Devíne, tentoraz už jeho 19. časť. V réžii Laca Keratu sa autorka bude rozprávať o zákutiach slovenskej gramatiky so svojimi dvoma stálymi hosťami - jazykovedkyňou Sibylou Mislovičovou a básnikom a publicistom Jánom Štrasserm. Program je z roku 2008.

Aké máte skúsenosti so šoférovaním? Len tie najlepšie? Alebo je to aj trocha inak? Naša rozhlasová redaktorka a kolegyňa Veronika Dianišková vám prezradí, aké to je zažiť haváriu. Vysielame v premiére v rámci cyklu V skratke. Glosa, ktorí  hovorí o tom, aké to je, keď vás zradí auto, alebo cesta, nesie názov Havária. Číta autorka.

Od štvrtka pokračujeme veselohrou Dotkni sa mramoru. Hra vznikla podľa literárnej predlohy Biela labuť, ktorú napísal Ladislav Nádaši Jégé. Pre rozhlas ju upravil Alojz Čobej. V réžii Dušana Kyzeka účinkujú Oľga Solárová, Emília Čížová, Štefan Halás, Martin Horňák, Jana Goffová. Hra mala premiéru v roku 1979.

O varení, pečení a stolovaní v literatúre bude pásmo Veroniky Dianiškovej v ďalšej premiére z cyklu S Literou. Autorka pre vás vybrala recepty z beletristických kníh, scény v ktorých a varí, rozoberieme si symboliku pojenú s varením a stolovaním, spomenieme rôzne spôsoby prípravy jedál v našej či svetovej literatúre. Nahliadneme do kníh Terézie Vansovej, Lucy Maud Montgomeryovej či Emila Zolu. Účinkujú Anna Kvašňovská a Tomáš Bartoněk.

Piatok otvorí hra Mikuláša Kováča Loď zvaná láska. Humorná takmer psychodráma hovorí o hľadaní životného partnera či partnerky. Dej sa odohráva na lodi. Konečným cieľom je nájsť si spolupútnika životom. Abonenti používajú mená náhodne vytiahnuté z osudia. To ich provokuje k väčšej uvoľnenosti, bezprostrednosti. Zároveň sú nezáväzne anonymní. Dialógy sa rozvíjajú v niekoľkých významových rovinách. V réžii Dušana Kyzeka účinkujú Anna Marková, Emília Čížová, Ján Bobuľa, Štefan Halás, Cyprián Sýkora, Martin Horňák, Jaroslav Vrzala, Jozef Kramár, Ivan Giač a Matej Landl. Hra je z roku 1989.

Slovník výtvarného umenia je náučná relácia pre stredoškolskú mládež, ale aj pre tých, ktorí v slovníkoch už nemusia listovať a hľadajú aj iné informácie o výtvarnom umení. Tentoraz bude témou Webart. Diskutovať bude autorka Tatiana Sedláková s výtvarníkom a pedagógom Michalom Murinom. Je to aktér akcií, inštalácií, objektov, performancií, venuje sa sound artu, aj novým médiám a konceptuálnemu umeniu. Spoločne sa pristavíme pri pojme internetové umenie, ktoré vychádza z princípu internetu, ktorý nemá priestorový ani časový začiatok a koniec, teda žiadne jednotné centrum. Relácia, v ktorej spoluúčinkuje Alfréd Swan je z roku 2011.

Program rádií

Scenár: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.








Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame