Pelikány a vďační i nevďační cudzinci

Pelikány a vďační i nevďační cudzinci

Tento týždeň poteší najmä priaznivcov rozhlasových hier. K vrcholným výberom týždňa bude patriť hra Augusta Strindberga Pelikán a hra Jozefa Repka Návštevník z údolia. Určite si nenechajte ujsť tip od verného poslucháča, a to hru Carlosa Larrondeho Slovo žije. Budeme pokračovať aj v čítaní z knihy Ireny Brežnej Nevďačná cudzinka. Nebude chýbať Diktát na Devíne či relácie o symboloch. Zaujímavú tému prinesie aj fíčer Debory Pastirčákovej o živote mladých v cudzine pod názvom Paralelný domov. Nezabudli sme ani na rozprávkovú hru, tentoraz z dielne Barbory Kardošovej Traja kamoši a fakticky fantastický bunker.

Život a tvorbu Ireny Brežnej poznačila skúsenosť emigrácie z Československa do Švajčiarska v roku 1968. Tento zlomový zážitok sa odráža i v jej písaní. Román Nevďačná cudzin(k)a bol preložený do viacerých jazykov a získal Literárnu cenu Švajčiarskej konfederácie. Čítať sme si z neho začali už v minulom týždni, počas nasledujúcich dní ho na pokračovanie dočítame. Je to nielen kniha o priestore medzi dvomi brehmi, o rieke cez ktorú tlmočníčka prevádza ľudí a na každej strane sa na ňu niečo nalepí, niečo ju dojme, rozhnevá. Ten medzipriestor je oblasťou na odstup - skutočnou domovinou, v ktorej miznú očakávania vďačnosti, poslušnosti či zodpovednosti za tých, ktorých rečou hovoríme. Na kompe plaviacej sa medzi jazykmi už neexistujú požiadavky na identitu, poslušnosť, rešpekt voči pravidlám, zostáva len človek a jeho ľudskosť... V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Jana Pilzová. Do slovenčiny preložila Jana Cviková.

Pri rozhlasovej hre podľa francúzskeho dramatika Carlosa Larrondeho sme načreli do rozhlasového archívu o čosi hlbšie. Hra Slovo žije mala premiéru v roku 1957. Hovorí o záchrane ľudí z ústavu pre duševne chorých a je jedným z vašich tipov do nášho vysielania. Hlavný hrdina - dobrodinec ľudstva - využíva pri svojom boji za spravodlivosť nový vynález, ktorý mu pomáha dokázať nevinu človeka odsúdeného na doživotie. Príbeh počiatku veľkého pokroku hovorí o mŕtvyh, ktorí sú nesmrteľní. V réžii Ctibora Kováča účinkujú Martin Gregor, Mikuláš Huba, Jozef Kováč, Jozef Šándor, Mila Beran, Elo Romančík a ďalší.

V cykle Slovník symbolov sa Mária Michalková bude zaoberať pojmom Jablko. Či už je to Big Apple - symbol New Yorku, zelené jabĺčko s nahrávkami legendárnych Beatles, alebo nahryznuté jablko ako logo počítačovej firmy, zostáva jeho obraz „in" v každej dobe. Spoluúčinkuje Jozef Šimonovič.

Utorkový programový blok posilní rozhlasová hra o problémoch morálky a zodpovednosti. Slovo ekológia sa dnes skloňuje vo všetkých pádoch. Aj keď sa možno o ekológii viac hovorí, než sa v jej záujme koná. Človek si predsa len čoraz nástojčivejšie uvedomuje, že čistota pôdy, vôd i ovzdušia je základnou podmienkou nielen pre dnešný, ale i budúci život na našej planéte. Nuž a práve o tejto téme hovorí hra renomovaného rozhlasového autora Jozefa Repka Návštevník z údolia. V réžii Ladislava Hyžu z roku 1989 účinkujú Juraj Benčík, Štefan Halás, Katarína Zaťovičová, Jaroslav Vrzala a ďalší.

Postava tigra väčšinou evokuje silu a krutosť. Ale v ázijských krajinách je jeho obraz nerozlučne spätý s božstvami. Vyobrazenia tigra zdobia múry najrôznejších stavieb od údolia Indusu až po kráľovské paláce v Číne. Okrem iného aj preto, že tigrovi pripisovali schopnosť zaháňať démonov... Tiger bude aj ďalším pojmom zo Slovníka symbolov, ktorý bližšie rozoberá redaktorka Mária Michalková. Účinkuje Přemysl Boublík, relácia je z roku 2013.

Rimbaud definoval básnika ako pokus stať sa vidiacim. A tak vám predkladám svoje videnia. Súkromné videnia," píše na svojej webovej stránke básnik Ľuboš Bendzák. Ako vidí svet, seba, iných, sa môžeme dozvedieť aj z básnickej zbierky Vlastná váha, ktorá vyšla v roku 2019. A uvedieme ju rovnako, ako sám básnik, citátom iného básnika - smutného Rakúšana Georga Trakla: „Veľké je previnenie narodeného." V réžii Evy Reiselovej číta Kamil Mikulčík.

Aj tento týždeň vám spríjemní náladu už 21. časť relácie Diktát na Devíne. Spisovateľka, herečka a korektorka Ingrid Hrubaničová opäť pripravila diktát pre spisovateľa, prekladateľa, publicistu, básnika Jána Strassera. Môžete si ho skúsiť napísať spolu s ním. Jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová nám odborne a zaujímavo vysvetlí jazykové a gramatické javy, ktoré sa v tomto diktáte vyskytnú. Relácia je z roku 2008, počúvajte od stredy.

Keď je nám ťažko, keď sa cítime ohrození, chceme byť pri tých, ktorí nás podržia a ktorých podržíme my. Chceme mať pocit, že sme niekde, kde vieme, na koho a kam sa obrátiť. Fíčer Paralelný domov zachytáva príbehy mladých ľudí, mileniálov, ktorí sa z rôznych dôvodov rozhodli odísť zo Slovenska a žiť v zahraničí. Autorka Debora Pastirčáková ich postavila pred otázku, kde je vlastne ich domov a čo to pre nich znamená. Je veľmi ťažké túto otázku zodpovedať. Definície domova sú totiž veľmi krehké a premenlivé. Účinkujú Šimon Drgoňa, Tereza Červeňová, Hana Bóriková, Dorota Matejová, Barbora Tomášková, Samo Nvota, Andrej Chudý, Lenka Žáková, Maja Hládek, Natália Zajačiková. Program mal premiéru v roku 2020.

Od štvrtka si nenechajte ujsť náš tip - hru z roku 2006 - Pelikán. Rozhlasová adaptácia drámy švédskeho klasika Augusta Strindberga, opisuje rozklad istej rodiny vinou pokryteckej a chamtivej matky. Dielo z roku 1907 dokončil autor až na tretí pokus. Prvý spálil, druhý zostal fragmentom. Pôvodný názov mal byť Námesačníci a odkazoval na ľudí žijúcich v lži, z ktorej nechcú byť prebudení. Inšpiráciu na postavu matky vysávajúcej vlastné deti, poskytla Strindbergovi údajte jeho vlastná sestra Anna a jej rodina. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkujú Lena Košická, Peter Sasák, Eva Ryšáková, Jana Valocká, Miroslav Kolbašský.

Čím je človek starší, tým častejšie vraj spomína na svoje detstvo. Na túto tému prispel do cyklu esejí literárny kritik a prekladateľ Miroslav Zumrík. Svoju úvahu nazval O význame rodičov. Text interpretuje Juraj Smutný. Jeho hlas budete počuť i v príspevku Z Austrálie, o ktorý sa postaral spisovateľ Peter Macsovszky.„Vitaj v mojej krajine," oslovil raz Petra v obchode s liehovinami istý pôvodný obyvateľ Austrálie. Slovenský autor už nejaký čas žije v oblasti, kde sú domorodí obyvatelia - Aborigéni - vytláčaní na okraj. A práve tejto téme sa venuje vo svojom texte z cyklu Odinakiaľ  z roku 2021.

Juraj má skoro jedenásť a chcel by pieskomila. Alebo psa. Alebo iné prítulné zvieratko, s ktorým by sa hral, keď príde domov. Nič z toho mu nedovolia. Všetko je problém. A tak si Juraj nájde v lese fantastický bunker a troch kamošov. Doktor, slečna a agent čiže kôň, mačka a pes naučia Juraja, že keď niečo chce, musí byť trpezlivý, že najlepšie sa premýšľa na strome a tiež, že všetko nie je vždy tak, ako to vyzerá. Aj o tomto bude rozprávková hra podľa knihy Barbory Kardošovej Traja kamoši a fakticky fantastický bunker. Počúvajte od piatku. V réžii Viery Borušovičovej účinkujú Lukáš Krčmár, Samuel Kennedy, Alžbeta Hrnčiariková, Robin Moravanský, Richard Stanke, Adela Heftyová a ďalší. Hra je z roku 2020.

Výtvarníci dnes prekvapujú publikum novými technológiami, novými technikami, obohatenými tvarmi grafiky, diela sa označujú redefinovanými názvami. Náš týždeň uzavrie Slovník výtvarného umenia. Tatiana Sedláková pokračuje vo svojom rozprávaní o súčasnej grafike po roku 2000. Tentoraz to bude na tému Publikácia elektronická kniha. Autorka si do debaty prizvala grafika a pedagóga Mgr.art. Róberta Makaru Art.D. Spoluúčinkuje Alfréd Swan. Program mal premiéru v roku 2012.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org., TASR






Čítanie na pokračovanie - Irena Brežná: Nevďačná cudzinka, 6 - 10

Rozhlasová hra - - Carlos Larronde: Slovo žije

Rozhlasová hra - - Jozef Repko: Návštevník z údolia

Publicistika - - Ingrid Hrubaničová: Diktát na Devíne, 21. časť

Fíčer - - Debora Pastirčáková: Paralelný domov

Rozhlasová hra - - August Strindberg: Pelikán

Slovník výtvarného umenia - - Tatiana Sedláková: Publikácia elektronická kniha

Rozhlasová hra - - Barbora Kardošová: Traja kamoši a fakticky fantastický bunker












Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame