Vzdávame poctu Balzacovi

Vzdávame poctu Balzacovi

20. mája 1799 sa narodil jeden z najväčších francúzskych spisovateľov, zakladateľ kritického realizmu, ktorý patrí medzi najproduktívnejších autorov svetovej literatúry - Honoré de Balzac. Pri príležitosti 215. výročia jeho narodenia venujeme na Litere týždeň tomuto velikánovi literatúry.

Ponúkame vám niekoľko tipov z nášho vysielania, v ktorých sa dozviete dostatok informácií o živote a diele Honoré de Balzaca. Jeho tvorbu následne demonštrujeme na jeho viacerých pozoruhodných dielach.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť päť častí z Balzacovej knihy Rozmarné poviedky. Údajne vznikli ako reakcia na výčitky kritikov, ktorí tvrdili, že autorovi chýba štýl. Poviedky sú satirou na pokrytectvo, chamtivosť a bezohľadnosť, ale sú plné nákazlivého humoru, šteklivej erotiky a neviazanej zábavy.

Pre fanúšikov rozhlasovej hry sme vybrali až tri hodinové kúsky z Balzacovej bohatej tvorby. Od pondelka vysielame adaptáciu divadelnej hry Čakanie na Godeaua alebo Špekulant, v stredu sa k nej pripojí dramatizácia prózy Plukovník Chabert a piatkový program obohatí rozhlasová hra Neznáme veľdielo. Vo vysielaní sme nechali priestor aj Balzacovej novele Ateistova omša, ktorú číta Stano Dančiak. Ide o krátky príbeh zo života slávneho chirurga, ktorý je plný obetavej lásky človeka z ľudu, prostého a úprimného vo svojej naivnej miere.

Čaká na vás aj bohatý program pásem, ktoré opisujú a dokresľujú životnú cestu Honoré de Balzaca. Začíname cyklom Z korešpondencie slávnych osobností, kde vám autorka Nela Stenchláková priblíži Listy Honoré de Balzaca. V Abecede svetového humoru sa bude venovať tvorbe tohto významného francúzskeho románopisca Berco Trnavec. Gabriela Alexová vám zasa v pásme s podtitulom Dve tváre priblíži "odvrátenú" tvár Honoré de Balzaca, ktorého opisuje ako človeka závislého na káve. Nasledovať budú dve časti obľúbenho cyklu Autor na dnes, kde sa spisovateľovi a jeho literárnemu odkazu bude podrobne venovať Jozef Lenhart. V piatok vám ponúkneme polhodinové pásmo Jána Vdovjáka Balzac z cyklu Podobizne.

 

(foto k slideshow: gratisography.com)

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame