Timrava a Vansová, 2. časť

Timrava a Vansová, 2. časť

Aj v tomto týždni budeme pokračovať našou slovenskou klasikou a opäť vstúpime do tvorby Boženy Slančíkovej-Timravy a Terézie Vansovej. Dielo týchto autoriek neprestáva priťahovať ani dnes. Vo vysielaní sa objavia Timravini Hrdinovia (rozhlasové spracovanie z roku 2020 - v našom rádiu sme ho ešte v tomto najnovšom stvárnení nevysielali). Nebudú chýbať ani Anča Kanátová, Prísažný a Na Ondreja. Vansovej bude venovaný cyklus pod názvom Vansovci, pôjde v piatich pokračovaniach v rámci Slovenských rodov. Z pera tejto autorky si budete môcť vypočuť aj poviedku Ohlášky. A nebudú chýbať cykly, ktoré vysielame na pokračovanie už dlhšie, a to Genius loci s Mariánom Grebáčom, Diktát na Devíne a v Brúsení jazykov si budete môcť vypočuť čo-to o rumunčine. A určite si nenechajte ujsť vynikajúce hry, ktoré sme dostali ako tip od nášho verného poslucháča. Pôjde o detektívnu hru Michala Lackoviča Zuby a hru Rudolfa Brezinu Egogramy - táto hra ponúkne nepatetizovaný pohľad na manželský vzťah - určite nesklame - ani obsadením, ani scenárom...

V Čítaní na pokračovanie budeme tento týždeň počúvať pôvodný rozhlasový seriál Margaréty Horváthovej Vansovci. Terézia Vansová sa narodila rok po smrti Ľudovíta Štúra ako siedme dieťa. Smrť poznala už od mala. Zomrel jej brat-dvojča Ďuro aj mladšia sestrička. Prezývali ju „Terka plačko" a v detstve trávila veľa času so sestrou Adelou a jej manželom Pavlom Dobšinským. Viac o živote spisovateľky sa dozviete postupne v piatich častiach. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Viera Strnisková, Dominika Žiaranová, Juraj Rašľa, Richard Stanke, Zuzana Kapráliková, Branislav Bystriansky, Ľuboš Kostelný a ďalší. Cyklus je z roku 2004.

Nachvíľu si odskočíme a načrieme trochu z iného súdka v rozhlasovej hre Rudolfa Brezinu Egogramy. Vieme, že egogramy ako vedecké záznamy o vlastnostiach človeka sa dosiaľ nerobia. To si autor vymyslel iba pre svoju hru. Všimol si totiž, ako sa ľudia úplne náhodne púšťajú na spoločnú cestu životom a o krátky čas zbadajú, že si nerozumejú. A tu si kladie otázku, či by to nebol skvelý vynález, keby sa utvorilo vedecké centrum, kde by sa zhotovovali egogramy, ktoré by vypočítali harmonickú súhru, alebo by pre ňu aspoň dávali najlepšie predpoklady. I keď ide o číry výmysel, nie je to hra s lacnou romantikou, ale realisticky podaný obraz nášho súčasného života.V réžii Osvalda Zahradníka účinkujú Štefan Kršňák, Zlatica Gillová, Andrej Mojžiš, Klára Dubovicová, Anton Vozár, Ivan Macho, Mária Markovičová, Miloš Kosír, Angelika Jakubisová, Jozef Baláž, Magda Matulíková, Michal Monček. Hra je z roku 1966.

Tento týždeň potešíme aj priaznivcov poézie. Od pondelka do stredy budú do vysielania pribúdať verše z cyklu Tvár v zrkadle. Je to historický prierez poéziou ženských autoriek v jedinečnej interpretácii herečky Márie Kráľovičovej. Začneme renesančnou a barokovou ľúbostnou poéziou talianskych a francúzskych autoriek, volá sa Z poézie Marie de France, G Bruléovej a ďalších. Časť, ktorá do vysielania vstúpi v utorok sa nesie v duchu modernej ženskej poézie plnej veľkých mien a závažných emotívnych výpovedí. Nesie názov Z poézie W. Szymborskej, E. Södergranovej a I. Bachmannovej. V stredu si predstavíme verše s názvom Z poézie Ču Ši-Čen s orientálnymi tónmi starej Číny a Japonska autoriek ako Ču Ši-Čen, cisárovná Iwa No Hime, princezná Nukada, Ono No Komači alebo Li Čching-Čao. Režíroval Laco Kerata.

Hrdinovia B. Slančíkovej Timravy sú vojnovou novelou, ktorú vám ponúkneme v cykle Naša zabudnutá klasika. Timravina novela je bohatou mozaikou postáv a osudov, obrazom dediny, ktorý dokumentuje, akým spôsobom 1.svetová vojna zasahovala do ľudských životov. Autorka, Gabriela Alexová, sa vo svojej dramatizácii sústreďuje na ženské postavy, ktoré aj v pôvodnom Timravinom texte zohrávajú ťažiskovú úlohu. Skutočnými hrdinkami sú teda ženy postavené do hraničnej životnej situácie, ktorá premieňa perspektívu pohľadu na ich vlastné životy. Hra je modernou a odvážnou interpretáciou Timravinho diela. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Jana Lieskovská, Milénia Jakabovičová, Edita Borsová, Lenka Libjaková, Roman Ferienčík, Zuzana Kyzeková, Marta Maťová, Přemysl Boublík, Matúš Krátky, Tatiana Kulíšková, 2020. Počúvajte od utorka.

Následne vám ponúkneme ďalšie dramatizácie Timravinej prózy. Prihovorí sa vám Anča Kanátová v réžii Rie Paldiovej. Účinkujú Eva Kristínová, Beta Poničanová, Viera Topinková, Vladimír Kostovič a Ria Paldiová. Od stredy vstupujú do vysielania Timravine poviedky Prísažný a Na Ondreja. V réžii Pavla Gejdoša účinkuje Ján Kroner.

V stredu tiež pokračujeme už 31. časťou relácie Diktát na Devíne Ingrid Hrubaničovej. Gramatické cvičenie bude opäť písať spisovateľ Ján Štrasser a nejedno úskalie slovenského jazyka nám objasní jazykovedkyňa Sibila Mislovičová. Reláciu z roku 2010 režíroval Laco Kerata.

Od štvrtka pridávame ďalší pravidelný cyklus a síce Genius loci autora Mariána Grebáča, tentoraz s názvom Súľovské skaly. Čaká nás putovanie podľa textu Jozefa Horáka - Súľovská povesť. Relácia je z roku 2017.

Duša moja, vstaň! Týmito slovami, mdlým hlasom povedanými, budila račkovská pani farárka svojho muža... Vyrušený z najmilšieho sna, predesený neobyčajným hlasom a ešte neobyčajnejším oslovením, pán farár roztvoril oči a videl svoju ženu utrápenú, videl jej hlavu nabok sklonenú, cez čelo ručníkom previazanú, zacítil akýsi tuhý, dráždivý zápach octu, chrenu a ktovie čoho... a vedel, že je zle...," Takto začína poviedka Terézie Vansovej Ohlášky. O réžiu sa postaral Mikuláš Bugár. Účinkujú Gustáv Vlalach, Elo Romančík, Pavol Mikulík, Oľga Sýkorová, Eva Kvietiková, Samuel Adamčík, Peter Topoľský a Anežka Sarková.

Od piatku náš programový blok spestrí detektívna hra Michala Lackoviča Zuby, z roku 1984. "Chlap zdravý, ako buk a zrazu spadne z balkóna..." Ako to je so smrťou svokra? Za podozrením, že nešlo o nešťastnú náhodu stojí čosi viac. Žeby kšefty so starožitnosťami? V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Vlado Müller, Ján Valentík, Soňa Ulická, Martin Huba, Stano Dančiak, Libuša Trutzová, Eduard Bindas, Eva Rysová, Marián Zednikovič, Ľubo Gregor.

Náš týždeň uzavrie cyklus Daniely Kapitáňovej Brúsenie jazykov. Tentoraz nás bude zaujímať Rumunčina. Po rumunsky dnes hovorí asi 28 miliónov ľudí, čo je o osem miliónov viac než má Rumunsko obyvateľov. Kde sa teda ešte vo svete po rumunsky hovorí? A naozaj súvisí slovo "Rumun" so slovom Rím? Prezradí vám moderátor Rasťo Piško, ktorý si ako hostku pozval Ancu Moniku Dragu. Relácia je z roku 2014.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org., TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame