Choroba ako cesta k zdraviu

Choroba ako cesta k zdraviu

Naše telo s nami rozpráva. Dáva nám signály, učí nás viac o sebe. Keď to nestačí, príde choroba. Mnohí ju vnímajú ako zdržiavanie od života, škrt cez rozpočet, nútené spomalenie. Iní sa naučia načúvať. Obdobie počas ochorenia je cesta, ktorá nás privádza k novým návykom a ak počúvame dobre, môže to byť cesta k trvalému zdraviu. Aj o tom bude náš aktuálny týždeň na Litere.

Počas týždňa si budeme na pokračovanie čítať z románu Benjamína Tináka Diagnóza. Autor nás svojim dramatickým príbehom uvádza do nemocnice v mestečku Podhora , kdesi na severnom Slovensku. Benjamín Tinák ako lekár dôkladne poznal prostredie a jeho súvislosti, preto románové postavy lekárov, ale aj pacientov nešuštia papierom. Sú to plnokrvní hrdinovia odpozorovaní zo skutočného života. V réžii Jany Strniskovej číta Jozef Šimonovič. V roku 2005 redakčne pripravil Peter Štrelinger.

Od pondelka sme si pre vás prichystali aj adaptáciu vynikajúcej divadelnej komédie Zdravý nemocný od velikána klasickej drámy Moliéra. Počas takmer deväťdesiatich minút sa stanete svedkami príbehu človeka, ktorého pohltili jeho vymyslené choroby natoľko, až prestal reálne vnímať svet okolo seba. Moliérova schopnosť irónie a sarkazmu, brilantne vypracované situácie a vlastnosti jeho postáv, to všetko znie aj dnes rovnako presvedčivo a aktuálne. Dielo patrí ku klenotom svetovej dramatickej tvorby. Účinkujú: Ctibor Filčík, Jela Lukešová, Emília Vášáryová, Martin Gregor, Ľubo Roman, Karol Machata, Ivan Krajíček, Zdena Grúberová a ďalší. Režijne hru v roku 1980 naštudoval Vladimír Rusko.

V programe Rádia Litera vám od utorka ponúkneme pásmo z cyklu Dotyky. Venuje sa ochoreniu, ktoré postihuje najmä pohybový aparát a zatiaľ nie je možné ho vyliečiť. Reláciu Život s reumou v roku 2008 autorsky pripravila Syliva Hoffmanová. Pokračujeme poviedkou Terezy Michalovej Strach z pekných lekárov. Hlavná hrdinka Ivana sa v poslednej dobe cíti unavená a pridali aj problémy s dýchaním. Lekári jej zistili astmu a odporučili, aby si pár dní poležala v nemocnici. Tam sa stretáva s mladým ošetrujúcim lekárom. V réžii Lucie Tarbajovskej číta Henrieta Kecerová.

Slovenský spisovateľ Vladimír Haratík neraz balansuje na pokraji grotesky či karikatúry a v zbierke poviedok s lekárskou tematikou MUDr. Láska zasahuje do satiry. Niektoré prózy zostávajú kritickými črtami, no možno z nich vyčítať, že aj lekár je len človek a robí podobné chyby, ako ostatní ľudia. V poviedkovom súbore sú hlavnými postavami lekári. Autor vždy zdôrazňuje ich ľudskú stránku. Úryvok z knihy v cykle Slovenská čítanka číta Alfréd Swan. V roku 2009 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Nevynecháme ani chvíľku poézie. Verše zo zbierky Ľubomíra Feldeka Lekárnička recituje Juraj Predmerský. Autor sa v knihe majstrovsky pohráva so slovom a jeho významom. Úvodné básne sú venované rozličným podobám lásky. Druhá časť je už zamýšľaním sa nad zmyslom života.

Od stredy pridávame pôvodnú rozhlasovú hru Juraja Váha Vodovod. Ide o príbeh chorého starnúceho muža, ktorý nachádza silu prekonať najťažšie životné obdobie. V roku 1980 režijne pre rozhlas pripravil Dušan Zimen. V hlavnej úlohe si vypočujete Karola Machatu. Spoluúčinkujú Božidara Turzonovová, František Dibarbora, Leopold Haverl, Ladislav Chudík, Erika Bauerová, Soňa Ulická a Július Paluš. Hru v roku 1980 režijne pripravil Dušan Zimen.

Súčasná nemecká spisovateľka Diana Beate Hellmannová v autobiografickom románe Dve ženy rozpráva svoj vlastný príbeh. Mladej baletke Eve sa zrúti svet, keď sa dozvie, že má rakovinu. Na Onkologickej klinike žije v izbe s mladou Klaudiou, ktorá akoby vo všetkom bola jej opakom. Je bezočivá a sebavedomá, drzá a bezprostredná. Najprv sa dievčatá nenávidia, ale časom vznikne medzi nimi nezvyčajne hlboké priateľstvo. Hellmannová opisuje svoj vlastný boj proti chorobe, aby mnohým iným ľuďom dodala odvahu žiť. Úryvok z románu číta Mária Schlosserová. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Od štvrtka sa vám svojim príbehom bude prihovárať Jaroslav Marčák. Keď mal štrnásť rokov, za tri dni sa po prechladnutí zo zdravého chlapca stal ležiaci pacient, ktorý sám nedokázal dýchať, chodiť, necítil si ruky, zlyhávali mu vnútorné orgány. Po vyše mesiaci v nemocnici sa postupne všetko začalo obracať na dobré... Jaroslavov osud spracovala Dagmar Mozolová v roku 2019 do pásma s názvom Chrípka.

Krátka rozhlasová hra Petra Scherhaufera Pacient vždy na prvom mieste je satirickou sondou do nášho zdravotníctva. To, čo vynáša na povrch, sú absurdné situácie plné zdravého čierneho humoru. Pacient tu nemá veľmi na výber. Ak sa chce zbaviť svojich neduhov, nezostáva mu nič iné, len sa „znovuzrodiť". Hoci aj vo zvieracej podobe. Pod režisérskou taktovkou Juraja Bielika z roku 2010 sa v hlavných úlohách predstavia Michal Jánoš a Lucia Vráblicová.

Jozaf Kaščák patrí k známym glosátorom. Hľadá súvislosti, naznačuje riešenia a vždy pridá štipku optimizmu. Vo svojom najnovšom zamyslení analyzuje Čo ma naučil COVID- 19. Interpretuje Juraj Smutný. V roku 2021 redakčne pripravil Egon Tomajko.

Je už všeobecnu frázou, že zdravie je najcennejšie. No o jeho skutočnej hodnote vieme viac, až keď sa s jeho stratou musíme vyrovnať. K lekárom v tej chvíli upierame zrak a vkladáme do nich nádej na zázrak. Ako oni vnímajú naše očakávania a čo je skutočne v ich moci? Odpovieme v relácii Alžbety Beňovej z roku 2021, nazvanej Dar zdravia. Každá rada ako dosiahnuť a uchovať si zdravie je dobrá. Nasledujúcich dvadsať minút odľahčíme humorom. Pôvodné kabaretné pásmo Petra Gregora nazvané V zdravom tele zdravý duch je plné osvedčených odporúčaní. Nadobudnúť zdravie vám pomôžu herci Marián Labuda, Ľubo Gregor, Karol Strážnický, František Dibarbora, Jozef Cút, Pavol Mikulík, Stano Dančiak a Ján Kramár. O réžiu sa postaral v roku 1977 Anton Glézl. Obe relácie Vysielame od piatku.

Náš týždeň ukončíme pri duši, ktorá často ovplyvňuje to, ako sa cíti naša telesná schránka. Zamyslenie Daniela Durkáča nesie názov Depresia ako potlačený hlas. Je možné brať depresiu ako výzvu? Môže nám byť pocit smútku nápomocný? Esej interpretuje Peter Cibula. Vyrobil Slovenský rozhlas pre Rozhlas a televíziu v roku 2014.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame