Diablom posadnutí, Buratino či svet Emmanuela Carréra

Diablom posadnutí, Buratino či svet Emmanuela Carréra

Mnohí sa dnes snažíme pochopiť čas, ktorý žijeme, tie pocity ohrozenia chorobou, vojnou, tú polarizáciu medzi nami; to, že nás nevyrušuje to, čo by malo a naopak. A tak možno odpovede nájdeme u Dostojevského, Bunina, Pasternaka či ruských vizionárov, ktorí tiež nežili v ľahkých časoch. V Čítaní na pokračovanie sa započúvame do šiestich častí z Dostojevského diela Posadnutí diablom. Určite si to nenechajte ujsť, keďže ide o novučičké spracovanie z roku 2022. Odporúčame vám aj cyklus Ars litera, kde si budete môcť vypočuť nové načítanie úryvku z nového prekladu Anny zo zeleného domu a k Anne sa pridruží aj tá Kareninova a možno aj iné Anny či Haničky. Júlia Pavlová sa v cykle Nobelova cena za literatúru bude venovať osobnosti a tvorbe B. Pasternaka. Ruské vizionárstvo predstaví v dvoch častiach cyklu Ruská literatúra Valerij Kupka. K vrcholným výberom týždňa patrí hra I. Alexejeviča Bunina Miťova láska. A môžete sa tešiť aj na ruské spracovanie príbehu o Pinocchiovi, čiže Buratinovi (hra Zlatý kľúčik) a pútavá bude aj rozprávková povesť o Prešporskom Rolandovi. Veronika Dianišková zas predstaví Emmanuela Carréra a jeho reportáže.

Tvorba F.M.Dostojevského odhaľuje ruskú dušu. Jeho román Diablom posadnutí vychádza z mravnej polemiky, že ak Boh nie je, všetko je dovolené. Všetka hĺbka umenia je v typoch a charakteroch jednotlivých postáv. A tak diablom posadnutí sú hrdinovia diela - pyšný a sebavedomý Stavrogin, racionálny Kirilov a podlý Verchovenskij, okolo ktorých sa rozvíja čudesne prepletený život v malom vidieckom mestečku, kdesi ďaleko v Rusku koncom 19.storočia. Text však možno chápať aj ako filozofickú úvahu, alebo aj ako psychologickú detektívku - a ich strojcami sú ľudia posadnutí. V réžii Hany Rodovej z roku 2022 účinkujú Beáta Drotárová, Tatiana Poláková, Juraj Zetyák, Henrieta Kecerová. Preklad Viera Hegerová. Vysielame v šiestich častiach ako čítanie na pokračovanie.

Nasleduje pravidelná relácia Ars litera, v ktorej budú redaktorky Gabriela Magová a Daniela Kapitáňová hľadať mená Anna a Hana v názvoch literárnych diel. Napríklad v novom preklade klasiky Anna zo zeleného domu, chýbať nebude Anna Karenina a iné.  Spoluúčinkujú Anna Hajduková, Igor Šebo, Marián Geišberg a Darina Vašíčková. Program je z roku 2021.

Prvým nositeľom Nobelovej ceny za literatúru mal byť Tolstoj, no jeho povesť náboženského anarchistu zapríčinila, že nominácia neprešla. Svoju chybu však akademici do istej miery napravili, keď v roku 1933 udelili cenu ruskému spisovateľovi Ivanovi Buninovi, ktorý považoval Tolstého za svojho učiteľa. Októbrová revolúcia rozdelila Buninov život na dve polovice, keď v roku 1920 odišiel, tak ako ďalšie dva milióny Rusov, do emigrácie. Odchod z rodnej krajiny, na ktorú bol Bunin bytostne naviazaný, sprevádzalo hlboké duševné utrpenie, pocit osamelosti a smútku. Nie náhodou je Bunin považovaný za posledného básnika ruskej šľachtickej kultúry. Pondelkový programový blok doplní pravidelný cyklus Autor na dnes, tentoraz venovaný osobe Ivana Bunina. Pripravila ho Ivana Kupková s docentom Valerijom Kupkom z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Juraj Zetyák a Adriana Ballová. Program mal premiéru v roku 2011.

Od utorka si v rámci cyklu Ruská literatúra predstavíme ďalšiu spisovateľskú osobnosť, v titule Valerija Kupku Ľudia mesačného svitu. Budeme si čítať z diela originálneho, rozporuplného mysliteľa Vasilija Rozanova, ktorý sa usiloval očistiť pohľad na svet od poloprávd, lži, pseudomorálky a vrátiť myslenie o človeku do počiatočného bodu, dopátrať sa skutočnej podstaty. Ako to Boh naozaj myslel s človekom? Čo je človek? A akú úlohu má splniť na tejto zemi? Hľadanie odpovedí na tieto otázky má u Rozanova celý rad špecifík. Myslí fragmentárne, protirečivo, rozbiehavo, často ide dvoma cestami – doľava a doprava zároveň. V réžii Petra Vilhana účinkujú Juraj Zetyák, Dana Košicá, Igor Šabek. Program mal premiéru v roku 2010.

Pokračujeme rozprávkovou hrou Zlatý kľúčik (Buratino), ktorú podľa Alexeja N. Tolstého napísala Kveta Slobodníková. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Ivan Šándor, Michal Gučík, Vladimír Obšil, Natália Záhradníková, Vlado Müller, Stano Dančiak, Juraj Slezáček, Zuzana Kocúriková, Zoro Laurinc, Jozef Šimonovič, Darina Vašíčková a ďalší. Rozrávka je z roku 1994.

Na Slovensku neprávom zabudnutý reportážny autor - Francúz s ruskými koreňmi Emannuel Carrére - je životopiscom svojich postáv, aj samého seba. Rozpráva sa s Jeanom Claudeom Romandom - človekom, ktorý v 90-tych rokoch vo Francúzsku zavraždil svoju rodinu. O tejto tragédii napíše krutý a temný román Protivník. V slovenských prekladoch nasleduje Ruský román - životopis vojnového zajatca, ktorý prežil 50 rokov v ruskej psychiatrickej liečebni a potom vrúcne dielo pripomínajúce Roviny života Juliana Barnesa - Iné životy ako môj. Nedávno vyšiel jeho rozsiahly román Limonov, v ktorom mapuje život ruského básnika, prozaika, revolucionára, politika, gaunera, zločinca, čivúzňa - Eduarda Savenka, ktorý bol známy pod pseudonymom Limonov. Carrére je výnimočný tým, ako dokáže v priebehu rokov nanovo meniť autorský rukopis, i tým, ako priznáva osobný vzťah k svojim príbehom a postavám. Úryvky z jeho temných, strhujúcich a naliehavých kníh vám prečíta Vladimír Seman. Program Emmanuel Carrére a jeho reportáže pripravila Veronika Dianišková v rámci cyklu S Literou v roku 2021. Uvádzame v premiére. Počúvajte od stredy.

Nenechajte si ujsť ani umelecko-dokumentárne pásmo o živote a diele nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Borisa Pasternaka. Cenu získal v roku 1958 za romána Doktor Živago, vtedajšie politické vedenie mu však pod hrozbou vyhostenia nedovolilo ju prevziať. Ide pritom o zrejme najvýznamnejší ruský román 20. storočia, ktorý okrem iného odmieta boľševickú revolúciu. Účinkujú Ivo Gogál, Zuzana Kyzeková, Juraj Predmerský. Pásmo je z roku 2012.

Od štvrtka pokračujeme dramatizáciou novely Ivana Alexejeviča Bunina Miťova láska. Príbeh zachytáva romantické vzplanutie mladého muža, jeho žiarlivosť a smrť. Je to tiež autorova láska k rodnému Rusku, dej plný osudovsti, ktorým Bunin poníma skutočnosť. V réžii Hany Hajdovej účinkujú Peter Sasák, Alena Ďuránová, Jana Truščinská, Egon Tomajko, Jozef Úradník, Peter Vilhan, Adriana Ballová. Hra mala premiéru v roku 2003. Preklad: Erik Jakub Groch.

Piatok otvorí rozprávkový príbeh Jozefa Lenharta zo starej Bratislavy, o láske a túžbe po bohatstve. Povesť o Prešporskom Rolandovi režíroval Vladimír Rusko v roku 1991. Účinkujú Július Vašek, Anna Šišková, Zdena Gruberová, Helena Geregová, Zuzana Frenglová, Zdena Studenková, Boris Farkaš, Bronislav Križan.

Náš týždeň ukončí opäť relácia Ruská literatúra a príspevok Valerija Kupku Boh času. Prevedie nás zložitými chodníčkami nepokojného života Velimira Chlebnikova. Chodníčkami, čo sa chcú aspoň dotknúť jeho tvorby –  mnohovrstvovej, jedinečnej, lákajúcej svojou tajomnou nepochopiteľnosťou a bezhraničným vzletom fantázie, ktorá znie ako možná realita, pravda budúcnosti. Jeho život sa podobá na legendu, toľko v ňom bolo zvláštnych, neuveriteľných faktov a udalostí. Tvorivý život Velimira Chlebnikova sa paradoxne prekrýva s troma vojnami a troma revolúciami. Možno preto otázky vojny, dejín, smrti hrajú v jeho diele takú dôležitú úlohu a otázky ich prekonania sú takým dôležitým a celoživotným cieľom tohto básnika. V réžii Márie Jarkovskej z roku 2010 účinkujú Juraj Zetyák, Adriana Ballová a Jozef Úradník.

Program rádií

Ilustračné snímky: pixabay.com

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková








Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame