Diablom posadnutí či Vojna a mier – 2. časť

Diablom posadnutí či Vojna a mier – 2. časť

Tento týždeň budeme pokračovať v Dostojevského diele Diablom posadnutí - môžete sa tešiť na ďalších šesť častí, minulý týždeň sme odvysielali prvú až šiestu časť. Od pondelka začneme siedmou a v piatok sa objaví vo vysielaní posledná dvanásta časť. Rozhlasová verzia tohto diela je úplnou novinkou, bola vyrobená v roku 2022. K vrcholným výberom budú tento týždeň patriť aj tri viac ako hodinové dramatizácie Tolstého diela Vojna a mier, ktoré sme v našom rádiu ešte nevysielali. Nezabudli sme ani na rozprávkovú hru, tentokrát to bude obľúbený Peter Pan. A určite si nenechajte ujsť skutočne originánu hru Metro od Vladimíra Ragana, ktorá patrí aj medzi ocenené rozhlasové hry. Vysielanie obohatí tento týždeň aj fíčer, vybrali sme pre vás Tehotenský denník.

Tento týždeň si dočítame Dostojevského ságu Diablom posadnutí. Román odhaľuje ruskú dušu, vychádza z mravnej polemiky, že ak Boh nie je, všetko je dovolené. Všetka hĺbka umenia je v typoch a charakteroch jednotlivých postáv. A tak diablom posadnutí sú hrdinovia diela - pyšný a sebavedomý Stavrogin, racionálny Kirilov a podlý Verchovenskij, okolo ktorých sa rozvíja čudesne prepletený život v malom vidieckom mestečku, kdesi ďaleko v Rusku koncom 19.storočia. Text však možno chápať aj ako filozofickú úvahu, alebo aj ako psychologickú detektívku - a ich strojcami sú ľudia posadnutí. V réžii Hany Rodovej z roku 2022 účinkujú Beáta Drotárová, Tatiana Poláková, Juraj Zetyák, Henrieta Kecerová. Preklad Viera Hegerová. Záverečných šesť častí vysielame postupne od pondelka.

Paralelne s Dostojevským vám bude nasledujúce dni robiť spoločnosť aj Lev Nikolajevič Tolstoj. Na Litere vám prvýkrát prinášame v troch častiach novučičkú dramatizáciu románovej epopeje Vojna a mier (premiéra v roku 2021). Historický román vychádzal v rokoch 1865-9. Tolstoj v ňom panoramaticky vykreslil ruskú spoločnosť v období napoleonských vojen. Rozhlasová inscenácia vznikla na podklade pôvodnej dramatizácie Karola Horvátha. Oproti kánonickým filmovým a televíznym spracovaniam akcentuje z rozsiahleho materiálu groteskné motívy. Tolstoj vo svojom románe okrem iného reflektuje spôsob, akým sa v európskej kultúre píšu dejiny vojen a iných zlomových historických udalostí. Jeho „kronika“ nesleduje iba dianie na bojiskách a v salónoch vtedajšej ruskej spoločnosti, ale nahliada i do textov, ktoré o tomto období vznikli a originálne ich komentuje. Veľký spoločenský román zámerne sleduje príbehy vtedajších vodcov v mozaike mnohých ďalších príbehov a okrem iného hľadá aj odpovede na otázku, čo všetko formuje spoločnosť a aký zástoj pri tomto formovaní má literatúra, filozofia, zákonodarstvo a iná spoločenská činnosť. V réžii Adama Hanuliaka a Marka Kundláka účinkujú Boris Farkaš, Juraj Kemka, Jakub Rybárik, Zuzana Porubjaková, Henrieta Kolláriková-Jančišinová, Helena Geregová a ďalš. Preklad Ružena Dvořáková.

Bol raz jeden chlapec, ktorý nechcel vyrásť. A bola raz jedna Wendy, ktorá mala dvoch bratov a pestúnku – psíka. Tento chlapec vletel k Wendy do izby, aby ju naučil lietať a a zaviedol ju do Krajiny – Nekrajiny, v ktorej ešte piráti zažívajú veľké dobrodružstvá a kde žije tikajúci krokodíl... Na odľahčenie vám ponúkame rozprávkovú hru Peter Pan, ktorú napísal Ján Uličiansky. O základný príbeh sa postaral James Matthew Barrie. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Peter Debnár, Martin Dánai, Zuzana Kapráliková, Nataša Gräffingerová-Kulíšková, Július Vašek, Emília Vášáryová a ďalší. Hru z roku 1987 pridávame k našim dvom ruským velikánom od štvrtka.

Od piatku vysielanie na Litere posilní autorská adaptácia divadelnej hry Vladimíra Ragana Metro, ktorá v súťaži Dráma 2012 získala Cenu Rádia Devín. Je to príbeh svojrázneho vodiča viedenského metra, ktorý si kráti chvíle tým, že cestujúcim vykladá o dielach Wittgensteina, Freuda, Sartra či Hesseho. Jeho preintelektualizovaný svet funguje ako egodefenzíva a únik pred nevyhnutnosťou riešiť rozpadajúce sa manželstvo a lásku k Irenke. Aj táto dômyselne vystavaná obrana ale má svoje trhliny. Autor koncipoval postavy ako citácie stereotypov zo všeobecne známych teórií, aby vytvoril trpkú postmodernú komédiu s noirovými prvkami. V réžii Štefana Korenčiho z roku 2014 účinkujú Martin Horňák a Renáta Rundová.

"Na začiatku bol sen. A v tom sne som hľadala muža. Keď som ho našla, našla som dieťa. A s tým dieťaťom som spoznala lásku človeka..." Náš týždeň uzatvorí fíčer Terezy Križkovej Tehotenský denník. S autorkou budeme prežívať špecifické obdobie v živote ženy špecifickým pohľadom. Účinkujú Tereza Križková a Martin Mello. Program mal premiéru v roku 2019.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame