Profesor Sokrates, Steinbeck i vojnoví utečenci

Profesor Sokrates, Steinbeck i vojnoví utečenci

Tento týždeň sa to v Rádiu Litera premieša tými najrozmanitejšími literárnymi chuťami a vôňami. Mnohí sa tieto dni nechávame už troška láskať marcovým slnkom a dýchame nový vzduch, ktorý akoby sa už tešil na jar, vystiera sa k nej. A tak to bude aj vo vysielaní, bude tu všetko možné, čím dnes mnohí žijeme. Budete môcť zacítiť blížiacu sa jar, nebude chýbať téma utečencov, čakania, ale i pôstu. V cykle Čítanie na pokračovanie vám ponúkneme výber z tvorby poviedok významného kanadského humoristu Stephena Leacocka. Nenechajte si ujsť fíčer Egona Tomajka o očiste tela (Keď sa povie pôst), ktorú praktizoval napríklad aj taký Sokrates. Ten sa dostane aj do hry Profesor Sokrates, v ktorej sa objaví Ctibor Filčík a je nesmierne pôsobivá, dlho sa nevysielala. Určite sa odporúčame započúvať do fíčra Janettte Kolumber Kopkášovej Príbehy vojnových utečencov z Ukrajiny (ide o veľmi silný príbeh). Niečo o Zakarpatskej Rusi odhalí Dušan Dušek v poviedke, ktorá je súčasťou čítania pod názvom Strih vetra. Výbornú esej ponúkne Peter Macsovszky o Literatúre a choromyseľnosti. K vrcholným výberom bude patriť aj fíčer Debory Pastirčákovej Čakanie (s utečeneckou témou). Mnohých poteší rozprávka Agátka a jej dobrodružstvo a pásmo Veroniky Dianiškovej o J. Steinbeckovi. A určite si vypočujte novú hru Michaely Rosovej Celý tvoj svet.

V cykle Čítanie na pokračovanie vám ponúkame výber z poviedkovej tvorby významného kanadského humoristu Stephena Leacocka v novom sviežom preklade Jany Javorčíkovej a v interpretácií Mila Kráľa. Prierez vybranými textami ponúka profil Leacocka ako bystrého pozorovateľa a trefného komentátora každodenného života s citom pre iróniu. Vyberáme tituly Sprievodca dokonalého milenca, Guvernantka Gertrúda alebo Srdce sedemnásťročnej siroty, Ako zarobiť Milión a ďalšie. V réžii Zuzany Galkovej účinkuje Miloslav Kráľ. Program je z roku 2021.

Pokračujeme dramatizáciou podľa literárnej predlohy Jana Drdu Vyšší princíp. Ide o román, ktorý sa stal pre dramatika Petra Gregora východiskovým bodom k napísaniu rozhlasovej hry Profesor Sokrates. Započúvajte sa do majstrovskej hereckej kreácie Ctibora Filčíka v úlohe profesora Nováka. V réžii Viliama Sýkoru spoluúčinkujú Peter Glatzner, František Bača, Igor Kováč, Viera Strnisková, Jozef Cút, Viktor Blaho, Marián Gallo, Ján Géc, Gustáv Legéň, Vladimír Minarovič a ďalší. Program je z roku 1984.

Spisovateľov mnohí považujú za majstrov, ktorí vedia nahliadať do ľudskej duše hlbšie než ktokoľvek iný. Od beletristických diel sa očakáva, že čitateľom poskytnú – podobne ako rozprávka – večné platné pravdy, útechu i usmernenie. Spisovatelia sú však žongléri, iluzionisti: čitateľom predkladajú, predvádzajú svet, ktorý očaruje, upokojuje či rozrušuje. Aj o tom bude esej Petra Macsovzskeho Literatúra a choromyseľnosť. V programe z roku 2022 účinkuje Juraj Smutný.

Utečenci, ktorí prichádzajú do našej krajiny musia čeliť mnohým prekážkam. Čím všetkým musia prejsť a ako sa vyrovnávajú s obdobím čakania a neistoty? Fíčer Debory Pastirčákovej prináša citlivý pohľad na príbehy ľudí, ktorých nepriaznivá situácia vyhnala zo svojich domovských krajín. Dokáže ich naša väčšinovo kresťanská spoločnosť prijať nezávisle od ich pôvodu a náboženstva? Autorka nazvala svoj fíčer Čakanie. Účinkujú Daniel Pastirčák, Barbora Kuchárová, Peter Devínsky, Daniel Pastirčák; žiadatelia o azyl v pobytovom tábore Rohovce; Ahmad Faisal Kamali; AbduL Hameed; Niyomwungere Jovits. Relácia je z roku 2017.

Strih vetra je náhla zmena v jeho rýchlosti a smere. V historkách a príbehoch rovnomennej knihy Dušana Dušeka sa prudko zrýchľuje čas. Z dní a týždňov sa stávajú hodiny, všetko mizne tak rýchlo, že neostáva iné, len sa utiekať do minulosti, strácať pamäť – a znovu ju nachádzať. Potešiť sa objavmi, že orech je opakovaním lieskovca, vajíčko je opakovaním ikry, pes je opakovaním vlka, perie je opakovaním srsti. Stretnúť na uliciach spomienok svojich najbližších. Prijať svoju zábudlivosť ako dar. V réžii Laca Keratu načítal v roku 2019 Peter Rúfus. Ukážku z knihy počúvajte od utorka.

V posledných rokoch sa na pulty kníhkupectiev vo veľkom vracia klasik americkej literatúry John Steinbeck. Vyšlo a vychádza niekoľko reedícií jeho diela i nové preklady doposiaľ u nás nepublikovaných textov. Steinbeck v sebe spája sociálnu angažovanosť, súcit, a presnosť i láskavosť úsudku. Je brilantným rozprávačom, ktorý vytvoril nezabudnuteľné postavy Adama Traska či Samuela Hamiltona v Na východ od raja, alebo zobrazil plejádu životaschopných postáv aj s ich slabosťami v diele Hrozno hnevu. Počas týchto mesiacov vychádza na Slovensku po prvý krát román V neistej bitke v preklade Tomáša Hučka. O tom bude relácia Veroniky Dianiškovej Návrat Johna Steinbecka, ktorú uvádzame v premiére v rámci cyklu s Literou. Ukážky bude čítať Vladimír Seman. Program je z roku 2022 a vy ho môžete počúvať od stredy.

Pokračujeme rozhlasovou hrou, podľa textu Michaely Rosovej, Celý tvoj svet. Štyria dobrí priatelia a jeden známy sa stretnú na letnej verande, aby pojedli, popili a podebatovali. Jeden z nich má totiž ambiciózny plán. Oskar ako detský lekár začal nedávno uvažovať o tom, ako nás formujú najranejšie spomienky z detstva. Nie zo škôlky, ale z obdobia medzi počatím a pôrodom, či z pôrodu samotného. A zdá sa mu, že tu našiel kľúč k šťastnejšej budúcnosti ľudstva. Niekde medzi dedinou a mestom, medzi snom a skutočnosťou plynú rozhovory, odvážne aj neisté úvahy o tom, kto sme, kam kráčame, a čo naozaj znamená detský plač. V réžii Jána Mikuša z roku 2022 účinkujú Ľubomír Bukový, Ivana Kubačková, Ivana Kováčová, Juraj Smutný a Ondrej Daniš.

Rozprávková hra mladej autorky Dominiky Petríkovej získala 2. cenu v súťaži LITFONDU v kategórii rozhlasový text. Príbeh rozpráva o malej Agátke, ktorá sa vydáva na cestu zo svojej Nudnej krajiny, aby našla „rázprovku“, z ktorej sa nakoniec vykľuje rozprávka. Stretne sviecu Helli, ktorá jej pri dobrodružnej ceste pomáha a hlavne v nej nájde priateľku na celý život. Rozprávková hra Agátka a jej dobrodružstvo sa pridá do nášho vysielanie od štvrtka. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Zuzana Tlučková, Johana Miklošíková, Soňa Ulická, Miroslav Trnavský, Zuzana Kyzeková, Ondrej Kaprálik, Michal Dutka a ďalší. Rozprávka je z roku 2018.

Pohnuté osudy dnešných dní nám vo svojej publicistickej relácii ponúkne Janette Kolumber Kopkášová. Príbehy vojnových utečencov z Ukrajiny hovoria samé za seba. Účinkujú Vladimír Seman a Martin Mráz. Program je z roku 2022.

Keď sa povie pôst asi si predstavíme strádanie, utrpenie. My sa skôr zameriame na symboliku pôstu, na jeho zdravotný či duchovný rozmer. Slovo sme dali Ľubomírovi Gregovi, špirituálovi Kňazského seminára Svätého Františka Xaverského v Banskej Bystrici – Badíne, Dr. Jozefovi Valúchovi, propagátorovi liečebného hladovania a diétnej sestre NEDÚ v Ľubochni, Márii Štefákovej. Aké sú ich pohľady na pôst? Na čo pomyslia, keď sa povie pôst? Dozviete sa od piatku vo fíčri Egona Tomajka. Spoluúčinkuje Jozef Valúch, Ľubomír Grega, Jana Pilzová a Juraj Smutný. Reácia je z roku 2014.

O zvukomalebnom jazyku našich východných susedov sa bude rozprávať Rasťo Piško s pani Máriou Schlosserovou, Ukrajinkou narodenou na východnom Slovensku a zároveň absolventkou herectva na Akadémii umenia v Kyjeve. V relácii Daniely Kapitáňovej Brúsenie jazykov bude tentoraz stredobodom záujmu, ako už tušíte, Ukrajinčina, ktorá zaznieva čoraz častejšie už aj okolo nás. Relácia je z roku 2014.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame