Charlie Chaplin, Ludwig van Beethoven – alebo deti s ťažkým detstvom

Charlie Chaplin, Ludwig van Beethoven – alebo deti s ťažkým detstvom

Tento týždeň bude tak trocha viac o detstve, ale aj o výchove detí, o matkách, ženách a otcoch. A keďže k detstvu patria rozprávky – týždeň budú sprevádzať tie Andersenove, ktoré ste ešte v Rádiu Litera nepočuli. A ak ste doteraz nepoznali detstvo Charlieho Chaplina či Ludwiga van Beethovena – azda budete aj prekvapení, aké ťažké ho mali – nenechajte si preto ujsť hru Charlie a hru Doloroso (obe od Stanislava Gurku) - tieto hry nám v rádiu ešte nezneli. A k takýmto novinkách sa pridá aj sci-fi hra Humanizácia (1988) od Milana Záletu a Mikuláša Kováča Tretí pokus (z roku 1981). Sú poslucháčskymi tipmi a patria k vrcholným výberom tohto týždňa. Nebude chýbať premiéra úvahy V. Dianiškovej O otcoch a dcérach, aj tých náhradných. Môžete sa tiež tešiť na čo-to o Coelhovi či prózach I. Dobrakovovej. A nenechajte si ujsť ani fíčer M. Janáča Štyrikrát žena či Múr od Z. Ferenczovej.

Rozprávkovou nádielkou nám do nasledujúcich programových dní prispel Hans Christian Andersen. V réžii Táne Tadlánkovej vám z cyklu O šťastí bude čítať Helena Geregová. Vyberáme pre vás príbehy Slávik, Veterný mlyn, Krásna a Malý cínový vojačik. Vysielame postupne počas celého týždňa.

Rozhlasová hra Stanislava Gurku Doloroso zachytáva bolestné epizódy zo života hudobného majstra Ludwiga van Beethovena. Jeho život nebol ľahký, otec bol alkoholik, matka často chorá, zo šiestich súrodencov prežili len dvaja S cieľom vychovať z Beethovena druhého Mozarta, učil otec syna hru na husliach a klavíri. Keď sa opitý vrátil z krčmy domov, nútil ho dookola cvičiť skladby až do noci. Priväzoval ho o stoličku, aby mal istotu, že syn trénoval. Tento prísny postoj narušoval chlapcov vývoj, v škole bol často unavený a nemohol sa sústrediť. V réžii Viliama Sýkoru z roku 1991 účinkujú Vladimír Muller, Igor Kováč, Pavol Mikulík, Emília Vášáryová, Jozef Cút, Terézia Krónerová, Eduard Vítek, Marián Gallo, Ján Géc, Oldo Zemánek a ďalší. Počúvajte od pondelka.

Rozhlasová hra Milana Záletu patrí k vrcholným tipom týždňa, ďakujeme za ňu pozornému uchu nášho verného poslucháča. Vy ostatní ju na Litere budete počuť po prvá raz. Sci-fi hru pod názvom Humanizácia režírovala v roku 1988 Hana Makovická. Účinkujú Milan Drotár, Peter Rašev, Ľuboš Záhon, Peter Gažo, Darina Poldaufová, Lena Košická, Milan Anton, Marián Kleis, Jozef Úradník, Jozef Švoňavský, Štefan Lovás a Ivan Krúpa.

Zuza Ferenczová vyštudovala divadelú dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Spolu s Antonom Medowitsom je autorkou divadelných hier Rečičky a Solitaire.sk, ďalej napísala hry Babyboom a Problém /Vyskočiť z kože. V literárnej súťaži Poviedka získala druhé miesto v roku 2005 za text Náhodný telefonát o druhej po polnoci vo vzťahu Karola a Zuzy. My pre vás vyberáme jej miniromán Múr. V réžii Laca Keratu účinkuje Lujza Garajová Schrameková. Program mal premiéru v roku 2019. Pridávame esej Massima Montanariho Chlieb (a víno) od Boha. V réžii Márie Jarkovskej z roku 2005 účinkuje Juraj Semivan. Preklad Mária Štefánková.

Od stredy zaraďujeme do vysielania aj fíčer Mareka Janáča Štyrikrát žena. Vypočujte si štyri príbehy štyroch žien, či v dvoch prípadoch iba budúcich žien.Tieto minisondy do ich osudov vznikli z reportáží redaktora Českého rozhlasu v Prahe Marka Janáča. Účinkujú Marie Fišerová, Marek Janáč, Irena Sekaninová, Ivan Sekanina, Natálka Sekaninová, Natálka, Iveta Bognárová. Program je z roku 2000.

Pokračujeme cyklom Naša zabudnutá klasika, z ktorého vyberáme Margitu Figuli a jej prózu Obruč. Príbeh je skoncentrovaný okolo výraznej ženskej hrdinky, jednoduchej, no svojráznej a nespútanej pastierky Hany. Vonkajšie udalosti sú tlmočené prostredníctvom jej vnútorného prežívania, pričom výrazne tematizujú, na svoju dobu neuveriteľne otvorene a odvážne ženskú sexuálnu túžbu. Prostredníctvom imaginatívneho, štylizovaného jazyka sa ponárame do vnútorného sveta hrdinky, ktorá je zmietaná telesnými túžbami voči človeku „s jemnými rukami“, inžinierovi Bockovi z mesta. V postavách sa stretávajú svety divokej, prírodnej zmyselnosti a racionálneho, usporiadaného no i deštruktívneho mestského živla. Účinkujú Mária Schumerová, Pavol Šimun, Tomáš Turek, Andrea Sabová, Pavol Plevčík, Martin Kaprálik, Michal Candrák. Program je z roku 2022.

A máme tú pre vás ďalšiu hru nevysielanú od premiéry v roku 1981. Doteraz sa k nej mohli dostať len tí, ktorí mali prístup do rozhlasového archívu – ako niektorí naši verní poslucháči. Ide o hru Mikuláša Kováča Tretí pokus. A na čo sa môžete tešiť? Vysokoškolák Ivan, študent medicíny sa počas výletu na rodinnú chatu priznáva otcovi, že neurobil skúšku z anatómie a čaká ho dekanský termín. Z tajných nahrávok na magnetofónovej kazete sa dozvedá o nemanželských vzťahoch svojich rodičov. Pokus sestry Lenky o samovraždu dáva rodičom šancu začať odznova. V réžii Dušana Kyzeka účinkujú Andrej Mojžiš, Martin Horňák, Darina Chmúrová, Eliška Nosáľová, Štefan Mišovic, Štefan Halás a Marta Sádecká. Počúvajte od štvrtka.

Pokračujeme literárnym pásmom o zbierke poviedok slovenskej spisovateľky Ivany Dobrakovovej. V réžii Pavla Náthera z roku 2017 účinkujú Zuzana Kyzeková a Miroslav Trnavský. O program Ivana Dobrakovová a jej prózy sa postarala Diana Mašlejová. Od piatku pridávame literárno-dramatické pásmo o tvorbe spisovateľa Paula Coelha. Vladimír Hanuliak ho nazval Paolo Coelho: Piata hora. V réžii Pavla Náthera účinkujú Zuzana Kyzeková a Miroslav Trnavský. Program je z roku 2018.

Určite si nenechajte ujsť rozhlasovú hru Stanislava Gurku Charlie. Príbeh Charlieho Chaplina. Známi ľudia nemali vždy najjednoduchšie detstvo a ani ideálnych rodičov. Poznali neraz hlad, ťažké choroby rodičov, dokonca u svojich blízkych aj bláznovstvo z podvýživy. Aké detstvo mal Charlie Chaplin? Započúvajte sa do jeho príbehu, od ktorého sa neodtrhnete. V réžii Jara Riháka účinkujú Štefan Kožka, Juraj Draxler, Róbert Roth, Anna Javorková, Ivan Romančík, Zora Kolínska, Leopold Haverl a ďalší Hra je z roku 1989.

Málokedy sa v literatúre objaví motív vzťahu otca a dcéry. A zriedkavo sa ocitne v samom jadre príbehu. Otec a syn, azda matka a syn, matka a dcéra, tieto variácie rodičovských vzťahov poznáme. Otec a dcéra sa objavia skôr okrajovo. Viac O otcoch a dcérach. Aj tých náhradných, vám v cykle V skratke v premiére prečíta autorka zamyslenia z roku 2022, Veronika Dianišková.

Uprostred všetkého toho existenčného a existenciálneho chvenia je trocha poézie, čo nekmása vlastné vlasy a neruve poslucháčovo svedomie priam zázrak. Takýto Zázrak napísal rakúsky autor Gerald Jatzek. Niežeby autor nevidel mínusy, ruptúry a hrany. Len o nich vie hovoriť bez toho, aby sa mínusy prepadli hlbšie, ruptúry sa stali otvorenými a hrany stali ostrím. Proste ako básnik vie nielen hovoriť, ale aj básniť. V réžii Hany Rodovej z roku 2020 účinkuje Alfréd Swan. Preložil Marián Hatala.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame