Týždeň s Vincentom Šikulom

Týždeň s Vincentom Šikulom

Pred 21 rokmi, 16. júna 2001, nás navždy opustil slovenský prozaik, básnik, scenárista, autor literatúry pre deti a mládež, Vincent Šikula. Z jeho textov cítiť človečinu v tej najčistejšej podobe. Áno, mojou hlavnou témou je téma domova. Vlastne stále píšem o domove. Niekomu by sa mohlo zdať, že mi táto jediná téma zväzuje ruky, no ja tvrdím, že je to opačne... Niektorý príbeh je vhodný pre hoboj, iný pre fagot, ďalší pre dychový kvintet a niektorý pre veľký symfonický orchester," povedal o svojej tvorbe spisovateľ a hudobník v jednej osobe. Prijmite teda jeho pozvanie „domov“, kde strávime spoločne s jeho myšlienkami jeden celý týždeň.

Náš tematický týždeň otvorí Manduľa, dedinské dievča, s ktorým sa život nemaznal. Text patrí do ranej poviedkovej tvorby Vincenta Šikulu. Čítať vám bude Gustáv Valach. Následne pokračujeme dramatizáciou novely Veterná ružica. V roku 1998 ju pre rozhlas upravila Jana Hevešiová. Tak, ako vo všetkom, i v tejto knihe čitateľ listuje fragmentmi, v ktorých sa odráža spisovateľova autobiografia. Na začiatku si vypočujete aj slová samotného autora V. Šikulu. Účinkujú Jozef Šimonovič, Eva Krížiková, Viera Richterová, Emil Horváth ml., Alfréd Swan, Ladislav Komód, Helena Geregová a Ján Valentík. Réžia: Ria Paldiová.

Vincent Šikula sa narodil 19.10.1936 v Dubovej. Študoval v Nitre, štúdiá dokončil v Modre. Pokračoval na hudobnej škole pedagogickej v Bratislave. Keď ju v roku 1956 zrušili, pokračoval na konzervatóriu v Bratislave, kde študoval hru na lesný roh. Pôsobil ako organista v kostole v Ivanke pri Dunaji, ako učiteľ na ĽŠU v Modre, ako redaktor časopisu Romboid, ako dramaturg Slovenskej filmovej tvorby a od roku 1973 do roku 1992 ako redaktor pôvodnej tvorby v Slovenskom spisovateľovi. Ako sa popri toľkých aktivitách stihol venovať ešte písaniu? To sa už v relácii Autor na dnes bude pýtať Roman Sorger. Hlavná postava nášho týždňa sa vám predstaví vlastnými slovami. Spoluúčinkujú Helena Himičová a Peter Vilhan. Relácia je z roku 2005.

Ak sa stretnú dvaja majstri, môžeme dať ruku do ohňa, že z tohto stretnutia niečo zaujímavé vzíde. Nie je to inak ani v súvislosti so spisovateľom Vincentom Šikulom a hercom Petrom Bzdúchom, s ktorým vás od utorka pozývame počúvať poviedku Za zákrutou zapískal vlak. Režíroval Jaro Rihák v roku 2003.

Pridávame cyklus Jany Hevešiovej V zrkadle času, ktorý každý mesiac v roku predstavoval jedného slovenského autora. Ročný program uzatvoril klasik - Vincent Šikula – ktorý v tom čase už dve desaťročia nebol medzi nami. Relácia je z roku 2021 a mapuje 32 jeho tvorivých literárnych rokov. Slovo dostane i Šikulova manželka Anna, ktorá bude hovoriť o ich spoločnom Silvestri. Spoluúčinkujú Jana Hevešiová, Vincent Šikula, Veronika Šikulová, Ida Rapaičová, Miroslav Trnavský, Jozef Šimonovič, Ladislav Chudík, Dušan Tarageľ, Peter Rúfus, Štefan Bučko, Michal Dočolomanský a Emília Vášáryová.

Iba málokto vie, že spisovateľ Vincent Šikula chcel byť pôvodne básnikom a do literatúry vstupoval veršami. Aj keď sa napokon stal prozaikom, v neskoršom veku sa k poézii vrátil niekoľkými básnickými zbierkami. Z jednej z nich, s názvom Bubeník september, pripravila poetka Viera Prokešová pásmo. Recituje Jozef Šimonovič. V roku 1998 redakčne pripravil Jozef Čertík.

Od stredy si v programe Rádia Litera vyočujete poviedku Pre lesný roh, ktorá vyšla v jeho knihe Pôstny menuet v roku 1994. Autor v nej svojim jedinečným rozprávačstvom vedie do neľahkých i krutých päťdesiatych rokov, ktoré nespravodlivo poznačili osudy jednotlivcov i životy celých rodín. V réžii Martina Bendíka číta Peter Rúfus. V roku 2003 redakčne pripravil Peter Holka.

Poviedka S Rozárkou opisuje krásny vzťah medzi súrodencami Rozárkou a Ondrejkom. Spočiatku bývali na dedine, no po rozvode rodičov odchádza Rozárka s mamou do Bratislavy. Po smrti matky sa o ňu stará sestra Bára, ktorá ju zanedbáva. Ondrej sa preto rozhodne, že si ju vezme na starosť a odchádzajú spolu bývať do dedinského rodičovského domu. Rozárka je mentálne postihnuté dievča, ktoré sa zaseklo v rozprávkovom svete malého dievčatka. Ondrej je jediný človek, ktorému dôveruje. Účinkujú Magda Vášáryová, Ľubo Roman, Július Pántik, Mikuláš Bugár, Marián Gallo a Paľko Lazar. Režíroval Peter Jezný v roku 1979.

Pokračujeme poviedkou Uličky malého mesta, ktorú vám prečíta Ivan Laca. Nasleduje esej z roku 2006 - Miláčik modranskej Umky - v ktorej nám spisovateľ Rudolf Sloboda rozpovie svojimi slovami vzťah k Vincovi Šikulovi. Číta Miroslav Trnavský.

Kde a v čom spočíva ťažisko človeka, ten pevný bod nestáleho sveta? A ako si svoj pevný bod, to svoje ťažisko nachádzame, to je základná, aj keď nahlas nevyslovená otázka poviedky spisovateľa Vincenta Šikulu Ťažisko. V réžii Martina Bendika v roku 2000 vám ju od štvrtka prečíta Matej Landl.

Šikula bol spisovateľ, ktorý svojou tvorbou oslovoval generácie mladých i dospelých. Jeho prózy sa stali nielen čítankovou literatúrou, ale hlavne súčasťou vnútorného sveta čitateľov a čitateliek. V rámci týždňa venovaného tomuto autorovi vám na Litere ponúkame aj reláciu Ivice Ruttkayovej Hľadanie rozprávača. Budeme v nej hovoriť o novom spôsobe čítania Šikulovych diel z pohľadu literárnej vedy. Spoluúčinkuje Mária Mrvová, Miroslava Vallová, Vladimír Barborík, Marián Šidlík a Alfréd Swan. Relácia v rámci cylu Rubikon vznikla v roku 2014.

Prešiel po Hrebeni, vyšiel z lesa von, schádza dolu vinicou, chodník je strmý, ani sa mu kedysi taký strmý nezdal, dávno už po ňom nešiel, naposledy vari pred rokom, keď niesol pre Šputu viazanicu lieskových palíc. Kráča pomaly, z nohy na nohu, všimne si každučký klč, každý tenulinký prút, vyčnievajúci zo suchej predlanskej trávy...“ Pokračujeme čítaním z knihy V. Šikulu Možno si postavím Bungalow. Vyberáme pre vás poviedku Vinohrady, Vinohrady. Prečíta vám ju Alfréd Swan.

Pridávame pásmo veršov zo Šikulovej básnickej zbierky  Za odchodom orgovánu. Recituje Ladislav Chudík. Od piatku si vypočujte poviedky Bubenícke hody a Škorce. Prečíta vám ich Karol Machata. V roku 1990 redakčne pripravil Ján Bábik.

Dramatizáciu prózy Vincenta Šikulu Česká škola pod názvom Heroické etudy pre kone pre rozhlas napísala Zuza Ferenczová. V réžii MIleny Lukáčovej účinkujú herci Marek Fašiang, František Kovár, Vladimír Minarovič, Ján Morávek, Frencien Bauer a ďalší. Sledujeme smutno-smiešny, poetický a zároveň drsný príbeh mladého Vinca, ktorý prišiel do mesta z dediny, aby začal študovať hru na lesnom rohu. Koľko etúd musí zvládnuť, aby sa z neho stal naozajstný hráč? Dramatizácia je z roku 2010.

Chýbať nebude ani rozprávka zo Šikulovej dielne. Nenechajte si spoločne so svojimi deťmi ujsť titul Havko a Miško. O tom, že každá živá bytosť potrebuje láskavé pohladenie a teplo domova, vám porozpráva Vlado Durdík.

Náš týždeň uzatvorí redaktor Rádia Litera Martin Šenc a pokračovanie jeho pásma Čas najväčších horúčav. Vypočujte si už 3. časť relácie, ktorá sa zaoeberá prvotinou Dušana Mitanu Psie dni. O knihe sme sa pozhovárali s literárnym vedcom Petrom Zajacom. Vybranú poviedku vám z nej prečíta Kamil Mikulčík. Reláciou sprevádza Daniela Šencová. Pre RTVS vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2022.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Foto: archív Veroniky Šikulovej




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame