Týždeň v Paríži

Týždeň v Paríži

Bonjour! Dnes otvárame na Litere týždeň venovaný téme "Paríž". Ako ho videl a opísal Erenst Hemingway, Honoré de Balzac, Francois Villon, Raymond Queneau, Charles Baudelaire, Vladimír Majakovskij, Peter Karvaš či Albert Marenčin môžete počúvať až do 30.mája.

Tému začínme pravidelne každý pondelok jedným dvojhodinovým blokom o 10:00 a 20:00, ku ktorému každý deň až do piatku pribudne ďalší.

Začíname prvou časťou čítania na pokračovanie z románu Ernesta Hemingwaya Pohyblivý sviatok. Paríž a šťastie boli pre Ernesta Hemingwaya synonymá. Aj preto nazval svoje búrlivácke mladé roky strávené v tomto meste pohyblivým sviatkom. Týmto prirovnaním sa inšpirovala aj Mary Hemingwayová pri vydaní manželovho diela, po jeho smrti v roku 1964. V réžii Martin Bendika číta Dušan Jamrich.

O polhodinku neskôr na vás čaká rozhlasová hra svetoznámeho románu Honoré de Balzaca Otec Goriot. Sugestívny príbeh z parížskeho prostredia o fascinujúcej otcovskej láske je zároveň otrasným dokumentom o ľudskej krutosti, ktorá v Balzacovom ponímaní pramení vo vtedajších spoločenských podmienkach ranného kapitalizmu, ktorého odozvy prežívame v súčasnej podobe znovu aj dnes. Účinkujú: Elo Romančík, Zuzana Kronerová, Marta Sládečková, Martin Kaprálik, Jozef Šimonovič, Anna Šišková, Lucia Vrablicová, Ivan Romančík a Oľga Solárová. Réžia: Jaro Rihák.

Dvojhodinový blok zakončí esej Charlesa Baudelaira Parížsky spleen. Splín je nálada, ktorá sa neodmysliteľne spája s týmto autorom. Vo svojich veršoch vystavoval ponuré, často až brutálne stránky života. Za zbierku Kvety zla si vyslúžil nielen pohoršenie, ale aj trestné stíhanie pre urážku náboženskej etiky, morálky a mravov. Pred romantickou sentimentalitou dával Baudelaire prednosť melanchólii, neistote a bolesti, ktoré pretavoval do sugestívnych obrazov. V réžii Róberta Horňáka číta Marián Geišberg.

Nous vous souhaitons un plaisir d'écoute!

cafe-paris
Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame