Dvojtýždeň s detektívkou, 2. časť

Dvojtýždeň s detektívkou, 2. časť
V hlavnej úlohe napätie, Balkov Østrov ale aj Arthur Conan Doyle

Tento týždeň pokračujeme v detektívnej atmosfére, o ktorú sa postarajú inšpektori Scotland Yardu, Arthur Conan Doyle či Raymon Chandler. Budeme si čítať z knihy Petra Balka Østrov a dozvieme sa, že v prípade Dorothy Sayersovej je Vražda predsa len umenie. Nazrieme do Svedomia Keitha Darranta v poviedke
Johna Galsworthyho. Domáci zástupca Osvald Záhradník nám ponúkne Portrét neznámej v pôvodnej rozhlasovej hre. Tešiť sa môžete i na ďalšie tituly tohto žánru, ktoré neboli veľmi dlho, alebo ešte vôbec vysielané.

Čo majú spoločné záhadné úmrtia spisovateľov, cintorín písacích strojov, ukradnuté rukopisy a tajomný symbol Ø? Tento týždeň sa v čítaní na pokračovanie ocitneme v tom najhoršom príbehu, aký si nevieme predstaviť. Nútia nás prežívať strašné a nekvalitné zápletky. „Je to ponižujúce. Podarilo sa mi utiecť, ale chytili ma. Pátranie po nezvestnom otcovi vedie z tajomnej Cerovej vrchoviny cez Bratislavu na miesto, odkiaľ sa nevracia na Ostrov...“ V réžii Adama Hanuljaka z knihy Petra Balka Østrov, číta v piatich častiach Peter Kadlečík.

Ďalších 90 minút bude v programe Rádia Litera patriť detektívnej dráme zo začiatku 60. rokov. Napísal ju v roku 1961 slovenský autor Juraj Váh a dal jej názov Tri obaly. Sledujeme vyšetrovanie smrti Ing. Goliana a záhadné zmiznutie jeho plánov na výrobu polymetalínu. Golianov výskum bol spojený so špionážou, mal v pláne ujsť na západ a predať tam svoj vynález. Účinkujú Viliam Záborský, Mikuláš Huba, Zuzana Šimečková, Jozef Kroner, Mária Prechovská, Ctibor Filčík, Eva Poláková, Ľudo Ozábal, Terézia Krónerová a Emil Kopasz. Réžia: Oto Varečka. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1961.

Od utorka pokračujeme literárnym pásmom o detektívke a o britskom spisovateľovi Frederikovi Forsythovi, autorovi svetových politických bestsellerov. Pochádza z dielne Ľuboša Juríka. Vysielame pod názvom V hlavnej úlohe napätie. Účinkujú Darina Vašíčková, Vladimír Štefuca a Ján Mistrík. Réžia: Vladimír Rusko. Program je z roku 1994. V nasledujúcej detektívnej poviedke sa stretneme s neobyčajnou dámou, ktorá by mohla tromfnúť aj skúseného talianskeho prezidenta. A mohla by zabrániť justičnému omylu. Text Justičný omyl napísal Jozef Škvorecký a my ho uvádzame v rámci cyklu Zimomriavky pre dospelých. V réžii Táne Tadlánkovej z roku 2007 účinkujú Peter Sklár a Táňa Pauhofová.

Od stredy pridávame do krimi programu pôvodnú rozhlasovú hru Portrét neznámej.V roku 1972 ju pre rozhlas napísal a režijne naštudoval Osvald Záhradník. Účinkujú Andrej Mojžiš, Ivan Macho, Klára Dubovicová, Štefan Kršňák, Miloš Kosír, Michal Monček, Zlatica Gillová a ďalší. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1972.

Pokračujeme životopisným textom Toma Hineya, ktorý má v hľadáčiku meno Raymond Chandler. Ponúkneme vám vybrané kapitoly zo života autora detektívok, ktorý bol zakladateľom drsnej školy. Bojoval v prvej svetovej vojne, čo ovplyvňovalo aj jeho tvorbu. Jeho postava Philipa Marlowa je považovaná za synonymum súkromného detektíva. V réžii Laca Keratu účinkujú Miroslava Frankovská, René Jankovič a Vladimír Jedľovský. Program je z roku 2021.

Od štvrtka pripájame hodinovku zo Scotland Yard klubu, kde sa opäť stretneme s exkomisármi Williamom Parkerom a Rogerom Harrisom. Spomínať na svoje slávne kriminalistické prípady budú v zábavnom krimi pásme s názvom Banánová šupka. Z tvorby zahraničných autorov ho pre rozhlas pripravil Ivan Verner. Účinkujú Karol Machata, Ladislav Chudík, Ján Mistrík, Pavol Topoľský, Gabriela Dzúriková, Martin Zatovič, Elena Petrovická, Zuzana Frenglová, Miroslav Trnavský, Helena Geregová a Ivan Laca. Réžia Ria Páldiová. V roku 1999 redakčne pripravila Viera Benediková.

Americký spisovateľ Thornton Wilder slúžil počas 2. svetovej vojny ako letec. Potom prednášal na Harvarde a napokon sa venoval písaniu. Dosiahol veľký úspech u čitateľov i odbornej kritiky, viaceré jeho práce získali významné literárne ocenenia. V románe Ôsmy deň stvorenia rozvíja kriminálny príbeh vraždy, ktorý sa postupne rozvetvuje do veľkej epopeje dvoch amerických rodín – rodiny zavraždeného a rodiny domnelého vraha - ktoré vražda a súdny proces vykoľaja z normálneho života. Úryvok z knihy číta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč. Počúvajte od štvrtka.

Nasleduje esej o detektívke z pera Kornela Földváriho. Zamýšľa sa nad tvorbou druhej z dám krvavého žánru - Dorothy Sayersovej. Prekladateľka Danteho, doktorka stredovekej literatúry, jedna z prvých absolventiek Oxfordu sa vo svojej tvorbe snažila spojiť detektívku s vysokými literárnymi hodnotami. Kapitolu s názvom Vražda je predsa len umenie z knihy O detektívke číta Michal Ďuriš. Réžia Vladimír Kivader. V roku 2010 redakčne pripravil Egon Tomajko.

Od piatku sa môžete tešiť na dramatizáciu poviedky anglického spisovateľa Johna Galsworthyho Svedomie Keitha Darranta. Autor na pozadí kriminálnej zápletky odhaľuje psychodrámu dvoch bratov, ktorí stoja na opačných póloch spoločenského rebríčka. Jeden je vydedencom – vrahom a druhý právnikom so sľubnou kariérou ministra spravodlivosti. Obaja svoje problémy riešia podľa vlastných zásad a strácajú pri tom to, čo je pre nich najvzácnejšie... Hru podľa prekladu Jozefa Petra pre rozhlas zdramatizovala Oľga Duhanová. Účinkujú Tomáš Žilinčík, Eliška Nosáľová, Martin Horňák, Ivan Giač, Marta Sládečková, Ján Kožuch, Jaroslav Vrzala a ďalší. V roku 1985 režijne naštudoval František Obžera.

V cykle Krajina kníh sa budeme venovať jednému z autorov, ktorý zásadne ovplyvnil podobu detektívneho žánru. Sir Arthur Conan Doyle, tvorca slávneho literárneho detektíva Sherlocka Holmesa je dodnes jedným z najčítanejších a najprekladanejších britských spisovateľov. Román Cloomberská záhada, o ktorom bude reč, patrí medzi veľké mysteriózne diela viktoriánskej literatúry a jeho autor je veľmi zručný v navodzovaní tej pravej gotickej atmosféry. V literárnom pásme účinkujú Mária Danadová, Juraj Smutný a Jana Javorčíková. Program je z roku 2019.

Náš krimi týždeň uzavrie strhujúca thrillerová poviedka amerického prozaika Thomasa H. Cooka Čo mi ponúkla. Stretávame v nej tvrdého cynického spisovateľa a jemnú dámu. Čo si dokážu ponúknuť? Alebo je všetko inak? V réžii Jany Strniskovej z roku 2007 číta Ján Gallovič.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com










Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame