Blázon z Manche, Twainove lexikóny, Lewisova Narnia 

Blázon z Manche, Twainove lexikóny, Lewisova Narnia 

Tento týždeň to bude v Rádiu Litera vyzváňať dobrými známymi menami spisovateľov, ako Mark Twain, Jane Austenová, Charles Baudelaire, Johann Wolfgan Goethe, Dante, Villon, Shakespeare, Poe, Puškin, Appollinaire, Kipling a Ginsgberg, ale aj Ján Kalinčiak. Literárne postavy sú niekedy známejšie ako ich tvorcovia :-) a tak nebude chýbať legendárny Faust, ktorého ste si po dlhšom čase opäť vyžiadali. V čítaní na pokračovanie si budeme listovať v poviedkach Marka Twaina a to Spoločenské lexikóny a Prekliate ľudské pokolenie. Prejdeme sa s Petrom Karpinským Narniou, s Máriou Danadovou, Dianou Mašlejovou a Jankou Javorčíkovoá životom J. Austenovej. Nenechajte si ujsť Doktora Fausta, Prekliatie Charlesa Baudelaira, Blázon z Manche, úplne novú dramatizáciu Kalinčiakovej Reštavrácie (dramatizátor Karol Horváth, 2022). Výborná je hra pre deti od Evy Borušovičovej pod názvom Dokonalé dieťa. Nezabudli sme ani na verše (Jana Bodnárová, Dante, Villon, Shakespeare, Poe, Puškin a ďalší) a glosu V. Dianiškovej o tom, aké by to bolo byť literatúrou.

Mark Twain, známy svojim dôvtipom a sarkazmom, patrí ku klasikom americkej humoristickej literatúry. V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť výber z jeho tvorby v interpretácií Mila Kráľa. Prvé dva diely sme venovali Spoločenským lexikónom plným spoločenskej satiry, ďalšie dve časti Prekliatemu ľudskému pokoleniu. Program je z roku 2022.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou Mojmíra Grolla z roku 2003 Prekliatie Charlesa Baudelaira. Je inšpirovaná pohnutým osudom tohto francúzskeho básnika. V réžii Jara Riháka budete počuť Mareka Majeského, Szidi Tobias, Ingrid Timkovú, Iva Gogála, Jozefa Vajdu a ďalších.

Keby sme boli literatúrou. To je názov glosy Veroniky Dianiškovej o tom, čo by sa stalo, ak by sa nám ľudia pred očami menili na literatúru. Kto by bol akým textom? A prečo? Číta autorka. Program z roku 2023 vysielame v premiére v rámci cyklu V skratke.

Od utorka do nášho vysielania pridávame rozhlasovú hru Jany Hevešiovej Doktor Faust. Stvárnením faustovskej témy na vysokej umeleckej úrovni sa preslávil nemecký básnik Johann Wolfgang Goethe. Téma mala v jeho vlasti naozaj silnú tradíciu. Skutočný Faust tam žil približne v roku 1480 až 1541 a po jeho smrti ľudia fabulovali množstvo príhod, ktoré vraj zažil. Je vykresľovaný ako pôžitkár túžiaci po bohatstve, ale v rovnakej miere mu záleží na svetskej sláve. Zmysel svojej existencie vidí v plnom užívaní si života. V réžii Jara Riháka účinkujú Marek Majeský, Ján Kroner, Jozef Vajda, Leopold Haverl, Ivan Laca, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Peter Sklár, Helena Geregová, Alfréd Swan a Jozef Šimonovič. Hra je z roku 2003.

Ako ďalšie dávame do pozornosti literárne pásmo Diany Mašlejovej Lucy Worsley: Jane Austen doma. Historička Lucy Worsley vo svojej knihe ponúka nový pohľad na údajne jednotvárny život obľúbenej anglickej autorky Jane Austin. V jej podaní to bola temperamentná žena, ktorá bojovala o svoju slobodu. Účinkujú Judita Bilá a Vladimír Seman. Pásmo je z roku 2019.

Blázon z Manche je rozhlasová hra napísaná na motívy Cervantesovho románu Don Quijotte de la Manche. Postaral sa o ňu v roku 1988 Peter Gregor a vy ju môžete počúvať od stredy. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Emil Horváth, Michal Gazdík, Jozef Kramár, Martin Horňák, Ivan Giač, Ján Kováčik a Margita Mazalová.

V Zóne poézie zaznejú verše, ktoré ovplyvnili dianie v poézii. V tej ďaleko za našimi hranicami, ale aj u nás. Autor pásma Ján Kamenistý si zvolil chronologický kľúč – priblíži postupne básne, ktoré vznikli najskôr. Spoločné majú to, že patria do Zlatého fondu svojho žánru. Stretneme sa s menami velikánov ako Dante, Villon, Shakespeare, Poe, Puškin, Appollinaire, Kipling, a Ginsgberg. Program z roku 2018 sa volá  Básne s veľkým B. Účinkujú Přemysl Boublík, Marián Šidlík a Mária Landlová.

Reštavrácia Jána Kalinčiaka je humoreska z roku1860 s podnadpisom Obrazy z nedávnych čias. Autor tu zachytáva slávnu dobu rozkvetu slovenskej literatúry a literárne nadanie štúrovskej generácie. Nové spracovanie do podoby rozhlasovej hry z roku 2022 môžete počúvať od štvrtka. V réžii Karola Horvátha účinkujú Peter Sklár, Jozef Vajda, Richard Stanke, Miroslav Beňušík, Ján Mistrík, Jana Kovalčíková, Eva Matejková, Michal Rovňák, Matej Landl, Pavol Topoľský, Peter Kočiš, Igor Adamec a ďalší.

Dievča sa zobudilo s pocitom, že v noci ju morili zlé sny. Na žiaden z nich si nevedelo spomenúť, ale úzkosť - ako franforce čiernych handier - jej ten pocit vnucovala. S istotou cítilo, že v snoch minulej noci bolo hádam päťkrát smutnejšie, ako býva cez deň...,“ Pre milovníkov poézie vyberáme verše Jany Bodnárovej Dievča a ráno a Lenky Suchej Popamäti. V réžii Hany Rodovej účinkuje Jana Wernerová.

V krajine kníh z roku 2023 sa od piatku môžete započúvať do rozprávania o živote a tvorbe obľúbenej anglickej autorky žijúcej na prelome 18. a 19. storočia. Napriek tomu, že Jane Austenová zomrela pred vyše dvesto rokmi, jej diela sú vo svete stále veľmi žiadané. Pýcha a predsudok je pokladaná za jeden z najpopulárnejších románov anglickej literatúry všetkých čias. Zaujímavosťou je tiež fakt, že len Shakespeare má medzi anglickými autormi vo svete viac adaptácií, ako ona. Mária Danadová nazvala svoj program Jana Austenová: Románová tvorba. Počuť budete i hostku Janu Javorčíkovú. Účinkuje Jana Pilzová.

Rodičia si často prajú, aby ich deti boli dokonalé. Aby si upratovali izbu, vzorne sa učili, boli priateľskí k súrodencom. Čo sa však stane, ak sa toto nejakým zázrakom naozaj stane a ich dieťa sa stane dokonalým? O tom je rozhlasová hra pre deti z dielne Evy Borušovičovej Dokonalé dieťa. V jej réžii účinkujú Filip Strýček, Mia Gáliková, Helena Krajčiová, Lukáč Latinák, Diana Kočanová, Lukáč Frlajs, Ľuboš Kostelný, Boris Farkaš a Lucia Vráblicová. Hra je z roku 2023.

Náš týždeň ukončí Peter Karpinský a jeho pásmo o spisovateľovi C.S.Lewisovi s názvom Prebuď sa, Narnia. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkujú Juraj Zetyák, Igor Makovický, Henrieta Kecerová a Michal Kentoš. Program je z roku 2004.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame