Dva týždne literárnej moderny

Dva týždne literárnej moderny
Nasledujúcich štrnáť dní si budeme listovať knihami svetovej literárnej moderny a pobudneme v spoločnosti jej dôležitých predstaviteľov. Tento týždeň sa ponoríme do sveta Roberta Musila, Jamesa Joycea, Marcela Prousta, Franza Kafku i Virginie Woolfovej.

Kniha Virginie Woolfovej Orlando nás tento týždeň bude v piatich častiach sprevádzať ako čítanie na pokračovanie. Jej príbeh sa odohráva v období krutej zimy, kedy zamŕza rieka, stromy, zvieratá i ľudia. Orlandovi, mladému šľachticovi korunovanému Podväzkovým radom zamrzne srdce, aby sa mohol vydať na cestu storočiami, za svojím poslaním a naplnením, za svojím skutočným Ja. Čítať vám bude Lucia Vráblicová.

Zmätky chovanca Törlesse
sú románovou prvotinou význačného rakúskeho spisovateľa Roberta Musila, literárnym plodom jeho pobytu vo vojenskej škole v Eisenstadte a v Hraniciach na Morave. Musil knihu napísal keď mal len 25 rokov a po prvý krát vyšla v roku 1906. Napriek tomu ide o dielo nezvyčajne zrelé, ktoré dodnes uchvacuje nové generácie čitateľov sutílnou, citlivou a prenikavo presnou štúdiou duševného a telesného zrenia mladučkého chovanca internátnej školy. V rozhlasovej dramatizácii účinkujú Tomáš Dančík, Igor Timko, Marián Prevendarčík, Miroslav Kolbašský, Beáta Drotárová, Adriana Krúpová, Peter Vilhan a Ľuboš Záhon. Hru režijne naštudovala Hana Makovická – Hajdová. Vyrobil Slovenský rozhlas Košice v roku 2000.

Anglická spisovateľka Virginia Woolfová významne prispela k rozvoju prózy v 20. storočí. Okrem viacerých románov napísala aj niekoľko kníh esejí. My vám od pondelka na Litere ponúkame jej esej Sterne, v ktorej sa bližšie prizrela dielu a životu tohto svojrázneho anglického prozaika. Číta Helena Geregová. V roku 2009 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Od utorka pridávame do programu pásmo z cyklu Kapitoly z dejín moderného románu, venované próze rakúskeho spisovateľa Roberta Musila. Nesie názov Muž bez vlastností. Účinkujú Jana Kopsová a Vladimír Jedľovský. V roku 2007 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Mojim zámerom bolo napísať kapitolu o morálnej histórii svojej vlasti a za kulisu som si zvolil Dublin, pretože toto mesto sa mi zdalo stredobodom paralýzy, povedal na margo knihy Dublinčania jej autor James Joyce. My vám ponúkame dramatizáciu poviedky tohto írskeho spisovateľa. Z uvedenej knihy vyberáme titul Mráčik. Podľa prekladu Božice Vilikovskej pre rozhlas upravil Ján Tužinský. Účinkujú Ľubo Roman, Vladimír Durdík ml., Mária Prechovská, Katarína Orbanová a Miroslav Trnavský. V roku 1992 redakčne pripravil Ján Bábik.

Osobe a dielu írskeho románopisca a dramatika Jamesa Joycea sa bližšie prizrie Helena Himičová v cykle Autor na dnes. Joyceova literárna tvorba vstúpila do dejín svojou modernistickou experimentálnou formou, najmä románom Ulysses (Odyseus). Joyceov literárny jazyk je originálny, vyznačuje sa množstvom novotvarov a básnických obrazov. Následne pridávame jedného z najvýznamnejších modernistov 20. storočia, Franza Kafku a jeho Aforizmy. Vychutnajte si jeho surrealistcké až absurdné poňatie reality plné metafor a symbolov. Výber z postrehov pražského literárneho velikána vréžii Viery Weidlerovej číta Dušan Jamrich.

Stredajší programový blok opäť otvorí Franz Kafka, tentoraz jeho titul Amerika. Pražský židovský Nemec bol brilantný poviedkár i románopisec. Jeho literárne dielo je poznačené rezignáciou a zvyčajne zobrazuje bezmocnosť jedinca v odcudzenom svete. Svedčí o tom i tento jeho nedokončený román známy i pod titulom Nezvestný. Je obrazom modernej doby, videným očami dospievajúceho, 16-ročného chlapca Karola Rossmanna. Je to obludný svet s odľudštenými spoločenskými vzťahmi. Príbeh obavy a úzkosti, ktorej sa hlavný hrdina snaží čeliť absurdným humorom. Účinkujú Viktor Sabo, Jaroslav Mottl, Ján Kožuch, František Výrostko, Martin Horňák, Radoslav Kuric, Nela Valentová a Renáta Rundová. Réžia: Andrej Turčan. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2001.

Nasleduje pásmo z cyklu Kapitoly z dejín románu 20. storočia venované románu Franza Kafku Proces. Autorsky pripravili Lajoš Grendel a Margit Garajszki. V réžii Štefana Korenčiho mladšieho účinkujú Zuzana Šimová a Karol Horváth.V roku 2007 redakčne pripravil Karol Horváth.

Do rána za národ. Názov tejto relácie si môžete prečítať zľava i sprava a stále bude rovnaký - je to totiž palindróm. Takéto slová, slovné spojenia a vety zozbieral slovenčinár Stano Kamenčík do knihy V elipse spí lev a ilustráciami ju vypointoval známy výtvarník Stano Kochan. Ten nás žiaľ v roku 2021 navždy opustil. Z jeho pozostalosti však Stano Kamenčík zostavil aj ďalšiu knihu - Geniálne slovenské vynálezy, ktoré otriasli svetom. Nielen o recesii a spomienke na Stana Kochana sa v pásme Rádia Litera z roku 2023, bude rozprávať Tomáš Bartoněk so spoluautorom kníh S. Kamenčíkom. Ukážky z nich prečíta Michal Rovňák. Vysielame v premiére, počúvajte od štvrtka.

Ďalej sa môžete započúvať do poviedky Smrť Baldassara Silvanda, vikomta de Sylvaniez knihy Marcela Prousta Rozkoše a dni.. Autor je spolu s Jamesom Joycom pokladaný za zakladateľa moderného románu. Preklad: Anton Vantuch. V réžii Jara Riháka číta Boris Farkaš.V roku 2006 redakčne pripravila Zuzana Belková.

Marcel Lacko v spolupráci s doktorom Marcelom Forgáčom z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity pripravil v rámci cyklu Autor na dnes vhľad do tvory Marcela Prousta. Dozvedáme sa, že i na smrteľnom lôžku v roku 1922 upravoval svoj rukopis diela Hľadanie strateného času. Posledný diel však už nestihol dokončiť... Napriek tomu tento titul ovplyvnil nepreberné množstvo autorov 20. storočia či už mysliteľsky či spisovateľsky.

V programe Rádia Litera vám od piatku ponúkneme pásmo o anglickej spisovateľke Virginii Woolfovej. Pod názvom Žiť alebo písaťho autorsky pripravila Adela Demeková. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Helena Geregová, Jana Strnisková, Soňa Ulická a Ivan Laca. V roku 2002 redakčne pripravil Peter Glocko. Nasleduje poviedka Jamesa Joyca Matka. Do slovenčiny preložila Božica Vilikovská. V réžii Petra Vilhana číta Dana Košická.

Rakúsky prozaik, esejista a dramatik Robert Musil bol analytickým kritikom modernej európskej spoločnosti. Mal českých predkov a od roku 1891 žil vyše desať rokov v Brne. Spolu s Marcelom Proustom a Jamesom Joyceom sa zaradil k inovátorom románovej formy. Jeho román Muž bez vlastností sa radí medzi kľúčové diela literárnej moderny. Na Litere vám na záver týždňa predstavíme R.Musila nielen ako ostrého analytika a mysliteľa, ale aj ako človeka plného túžob i sklamaní. Jeho esej o kríze zábavy, z knihy Duch a skúsenosť, si vypočujete v interpretácii Miloslava Kráľa. Režíroval Michal Náhlík v roku 2006.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame