Príbeh rozprávkara, Paracelsa, nešťastnej Beáty i tehotnej Meliny

Príbeh rozprávkara, Paracelsa, nešťastnej Beáty i tehotnej Meliny

Tento týždeň bude opäť plný obnovených rozhlasových premiér, zaujímavých osudov, príbehov a tém. Môžete sa tešiť na dosiaľ, v našom rádiu, nevysielaný cyklus Rozprávkár a rozprávnica, v ktorom vám autor Peter Glocko skutočne veľmi živo priblíži manželstvo, názory a ťažšie chvíle Pavla Dobšinského (a nebudú chýbať ani niektoré z jeho rozprávok). Vo vysielaní sa objavia viaceré dlho nevysielané hry a to Ťažký prípad pre doktora Salomona (Peter Glocko), Sonáta Beáta (Peter Sever), Salome (Oscar Wilde), Verný priateľ Famulus (Peter Glocko) a novučičká hra pre deti z roku 2023 Johanka (Toňa Revajová). Nenechajte si ujsť dve úplne nové eseje z cyklu V skratke, pásmo Nory Baráthovej o vzdelávaní dievčat v Kežmarku, pásmo Márie Danadovej o novej knihe Michely Rosovej Nespokojní spáči, ale aj zaujímavú časť z cyklu Fenomény o hre Tetris, ktorú pripravila Zuzana Golianová.

Tento týždeň sme pre vás v Rádiu Litera pripravili dramatizované čítanie v 5 častiach o Pavlovi Emanuelovi Dobšinskom, významnej osobnosti, ktorú zdobili ľudské kvality a neoceniteľná literárna aktivita. Autor stereočítania, Peter Glocko, ho charakterizoval ako príbeh o údele tvorivého ducha, o nepoddajnosti čistého charakteru. Uvádzame pod názvom Rozprávkár a rozprávnica. Môžete sa tešiť na hlas Dušana Jamricha, Ladislava Chudíka a Anny Javorkovej. Čítanie je z roku 1998.

A opäť Peter Glocko, tentoraz v hre Ťažký prípad pre doktora Salomona. Spisovateľ Luigi Pirandello tu píše poviedku o Meline a dvoch priateľoch. Ich ľúbostný príbeh s touto ženou sa problematizuje, keď Melina zistí, že je tehotná. Ako skončí žena, jej dieťatko i milenci? V réžii Vladimíra Ruska účinkujú František Kovár, Leopold Haverl, Ľubo Roman, Alfréd Swan, Lucia Vráblicová, Eva Rysová, Jana Strnisková a Gustáv Legéň. Hra je z roku1997.

V cykle Príbeh pre toto miesto nám Nora Baráthová ponúkne titul Dievčatá a škola (evanjelická škola v Kežmarku). Sledujeme príbeh o kežmarskom pedagógovi a riaditeľovi tamojšieho dievčenskeho evanjelického lýcea, Otto Brucknerovi. V réžii Hany Rodovej účinkujú Miroslav Kolbašský, Martin Stolár, Jana Štafurová, Róbert Šudík. Program je z roku 2020.

Od utorka pridávame Petra Severa a jeho hru Sonáta Beáta. Započúvajte sa do príbehu ženy, ktorá si zvolila manželstvo, vďaka ktorému je finančne zabezpečená, ale šťastná vonkoncom nie. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Zuzana Tlučková, Ján Kroner, Juraj Predmerský, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Vladimír Minarovič, Karol Machata, Soňa Ulická. Program je z roku 1999.

V cykle Krajina kníh nám Mária Danadová prestaví titul Michaely Rosovej Nepokojní spáči. Novú knihu tvorí trinásť poviedok a jedna esej o metóde. Ich autorka vo svojich príbehoch spája na prvý pohľad nespojiteľné atribúty – subtílnosť so štipľavou iróniou, slzy s úsmevom, hĺbku s ľahkosťou, sivú realitu so surreálnom. Účinkuje Mária Danadová, interpretuje Ivana Kováčová. Program je z roku 2023.

Od stredy na vás čaká rodinná rozhlasová hra Tone Revajovej Johanka. Vznikla na základe románov jednej z najúspešnejších spisovateliek pre deti v súčasnosti. Hrdinka príbehu, desaťročná Johanka, je milé, múdre, citlivé, komunikatívne dievča, priam prototyp vysneného dieťaťa rodičov a pedagógov. Bezstarostný život sa jej zauzlí po rozchode rodičov... V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Gréta Luprichová, Alžbeta Hrnčiariková, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Oľga Belešová. Hra je z roku 2023.

Z cyklu Fenomény vyberáme príspevok Zuzana Golianovej. Tetris je považovaný za dokonalú hru, je jednoduchá, intuitívna a vysoko návyková. O tomto intenzívnom búme, o hre Tetris, ktorú vytvoril Alexej Pažitnov vo voľnom čase v roku 1984, keď pracoval ako softvérový vývojár pre sovietsku vládu, sa bude autorka rozprávať s teoretikom popkultúry Jurajom Malíčkom. A budete počuť aj tých, ktorí Tetrisu prepadli a priznali sa k tomu: spisovateľka Vanda Rozenbergová, spisovateľka a editorka Monika Kompaníková, riaditeľ Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt, divadelný dramaturg, dramatik, pedagóg na VŠMU a kolega z rozhlasu Peter Pavlac. Program je z roku 2023.

Štvrtkový programový blok otvorí rozhlasová hra Salome. O originálny pohľad na tanečnicu, dcéru Herodiany, ktorá si žiada hlavu Jána krstiteľa sa postaral Oscar Wilde. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Ctibor Filčík, Karol Machata, Eva Kristínová, Zdena Grúberová, Anton Mrvečka, Vladimír Minarovič, Gustáva Legéň, Ondrej Nemčok a ďalší. Hra je z roku 1970.

Ďalej vám v premiére ponúkneme esej Moniky Zumríkovej Kekeliakovej z cyklu V skratke. Je tak trochu o dánskom spôsobe výchovy detí, ale aj o postavičkách ako Pippi a Digory z Narnie. Azda vás aj prekvapí, koľko toho autorka našla medzi týmito hrdinami spoločného i rozdielneho. Viac vám prečíta Tomáš Bartoněk. Esej uvádzame pod názvom Keď ideš ty, idem aj ja (alebo čo majú Pippi a Digory z Narnie spoločné). Program je z roku 2023.

Od piatku uvádzame pôvodnú rozhlasovú hru Petra Glocka Verný priateľ Famulus. Historickým pozadím hry sú návštevy stredovekého vedca a učenca, lekára a filozofa Paracelsa, vo vtedajšom Hornom Uhorsku. Cieľom autora bolo nielen prispieť k sebapoznávaniu Slovákov a zbližovaniu európskych národov, ale tiež vyjadriť sa k otázke etiky vedy, o ktorej sa vedú rozpravy ešte aj dnes. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú František Výrostko, Viktor Sabo, Ján Kožuch, Michal Gazdík, Miloslav Kráľ, Andrej Hrnčiar, Ľuba Krkošková a Viliam Hriadeľ. Hra je z roku 2003.

Na záver nášho týždňa si opäť vypočujte esej Moniky Zumríkovej Kekeliakovej pod názvom Čo tie deti vlastne učíme? Prečíta vám ju Tomáš Bartoněk. V minulej časti sa autorka rozpísala o špecifikách dánskej výchovy, ktorá dáva deťom priestor na voľnú hru, nezamestnáva ich toľkými krúžkami, nevedie enormne k výkonom. Opäť sa vrátime do Lindgrenovej príbehu Pippi a pripomenieme si dobrodružstvá z Lewisovej Narnie. Tentokrát nás zaujala atmosféra, logika, civilnosť i archetypálnosť jedla, ktorá niekedy veľmi skryto súvisí s tým ťažkým a bolestným, čím deti v týchto príbehoch prešli alebo prechádzajú. Zamyslenie z roku 2023 uvádzame v premiére v rámci cyklu V skratke.

Program Rádia Litera

Autorka týždňa Rádia Litera: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame