O. Wilde, R. Kipling, R. Dobiáš či P. Glocko

O. Wilde, R. Kipling, R. Dobiáš či P. Glocko

Júnové dni si v Rádiu Litera naplníme opäť dobrými hrami, poviedkami, pásmami, veršami. Neraz aj takými, ktoré ste v našom rádiu ešte nepočuli. Môžete sa tešiť na štyri časti cyklu Čítanie na pokračovanie, pôjde o poviedky O. Wilda. Určite si nenechajte ujsť rozhlasovú novinku z roku 2023 od R. Kiplinga Quiquern. A vyberali sme pre vás aj hlbšie z archívu - výbornú hru R. Dobiáša Dedičstvo, hru P. Glocka Tri vety pre ospedálske siroty a hru P. Kováčovej Reverz mlčania. Nebude chýbať  ani I. Stodola a jeho Smutný čas a Smutný dom. Predstavíme si knihu S. Liptákovej Krajina matiek, verše I. Bachmannovej, poéziu N. Ružičkovej a hymnickú poéziu s J. Bábikom.

Počas týždňa vám v Čítaní na pokračovanie bude v štyroch častiach robiť spoločnosť Oscar Wilde. Vyberáme jeho poviedky Verný priateľ (stále aktuálny príbeh o sile priateľstva, ktorá zachádza až za hranice možného), Výnimočná raketa (príbeh o jednej rakete, ktorá si myslela, že je viac ako ostatné), Mladý kráľ (v predvečer korunovácie sa vládca konfrontuje s chudobou poddaných, čo mu úplne zmení život) a Infantkine narodeniny (zobrazuje krutosť krásy ku všetkému, čo je škaredé, cez príbeh dvanásťročného dievčaťa). V réžii Martina Hvišča účinkuje František Kovár. Program je z roku 2007.

Vychovávali nás, aby sme si statočne plnili povinnosti a pokladali za národnú povinnosť podporovať slovenských remeselníkov, obchodníkov i umelcov, zúčastňovať sa verejných zbierok pre rozvoj našich inštitúcií i pre biednych, chodiť do divadla, kupovať naše knihy... “ Mimo iného toto píše v úvode svojich spomienok lekár a významný slovenský dramatik Ivan Stodola. A zrazu sa to všetko prevrátilo a spomínané plusy sa zmenili na mínusy. Ivan Stodola, nevediac prečo, sa ocitol v socialistickom väzení. Na začiatku päťdesiatych rokov 20. storočia v ňom strávil v krutých podmienkach takmer dva roky. Jeho sugestívne rozprávanie o dobe mnohých neprávostí, nezákonností i zločinov je zároveň plnohodnotným literárnym dielom i originálnym historickým prameňom. Rozhlasové hry Smutný dom a Smutné časy vyberáme z cyklu Naša zabudnutá klasika. V réžii Kamila Žišku účinkujú Edita Borsová, Ján Kožuch, Laco Kerata, Přemysl Boublík, Henrieta Kolláriková, Ladislav Konrád, Jakub Rybárik, Michal Jánoš, Dušan Vaňo. Hry sú z roku 2018.

Od utorka pridávame rozhlasovú hru pre mládež Dedičstvo, autora Rudolfa Dobiáša. Sledujeme v nej príbeh dvojice mladých ľudí, ktorých vzťahy poznamenala minulosť rodičov. Rieši problém alkoholu, zanechá pocit akéhosi zmúdrenia, pravdy až mementa. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Michal Gučík, Helena Geregová, Pavol Mikulík, Emília Vášáryová, Stano Dančiak, Elena Petrovická a ďalší. Hra je z roku 1989.

Z cyklu Krajina kníh sa vám prihovorí Mária Danadová, ktorá sa bližšie prizrie románu Slávky Liptákovej: Krajina matiek. Kniha spisovateľky a scenáristky prináša príbeh troch generácií sestier. Ide o rodinnú ságu od začiatku 20. storočia po súčasnosť. Spúšťačom rozprávania je smrť matky, pri príležitosti ktorej sa jej dcéry stretávajú v rodnej Levoči. Útržky spomienok tvoria priezory do sveta minulého, v ktorom prežíva čosi neuzavreté, spôsobujúce medzi sestrami fatálnu trhlinu. Krivda naberá v rodovej línii vždy inú podobu, ale principiálne sa zakaždým nanovo opakuje. Je možné z tohto začarovaného kruhu vystúpiť? Interpretuje Jana Pilzová. Program je z roku 2023.

Pokračujeme rozhlasovým pásmom Petra Glocka - Čo sa človek natrápi, kým o všetko príde - ktoré je o humore v ľudových prísloviach, porekadlách, pranostikách a hádankách. V réžii Martina Kákoša účinkujú Igor Gogál, Hanka Pavlovičová, Matej Landl, Jana Strnisková, Július Vašek, Eva Križková, Marián Slovák a ďalší. Relácia je z roku 1996. Počúvajte od stredy.

Pridávame premiéru v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera, tentoraz od Moniky Zumríkovej Kekeliakovej. Jej relácia bude o Poézii Nóry Ružičkovej. Účinkuje Tomáš Bartoněk. Verše recitujú Helena Geregová, Dagmar Bajnoková a Judita Bilá. Program je z roku 2023.

Od štvrtka sa môžete tešiť na rozhlasovú hru pre celú rodinu podľa textu Rudyarda Kiplinga, Quiquern. Dej sa tentoraz neodohráva, ako obvykle, v indické džungli, ale medzi inuitmi. Sledujeme priateľstvo psa a jeho chlapca. Obaja sa volajú Kotuko. Psí vodca záprahu však ochorie a jeho choroba sa rýchlo šíri na ďalšie psy. Navyše obyvateľstvo trápi hlad. Kotuko sa vydáva za duchmi kameňov, aby mu poradili... V réžii Roberta Horňáka účinkujú Alžbeta Hrnčiariková, Martin Klinčúch, Renáta Rundová, Martin Kaprálik, Dušan Kaprálik, Ivan Romančík a ďalší. Hra je z roku 2023.

Nasleduje rozhlasová hra Pavly Kováčovej Reverz mlčania. Vracia nás do obdobia päťdesiatych rokov. Autorka v nej rozpráva o svojej osobnej skúsenosti a zamýšľa sa nad témou zrady. Sme svedkami prenasledovania juhoslovanských občanov v 50-tych rokoch. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Anna Javorková, Michal Dočolomanský, Vladimír Durdík ml., Vladimír Muller, Eva Rysová, Igor Štefuca, Marta Žuchová. Hra je z roku 1991.

Od piatku sa vo vysielaní objaví cyklus Podobizne. Príspevok Jána Bábika nesie názov Klenoty v tónoch. Ide o pásmo o slovenských hymnických piesňach. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Dáša Rúfusová, Vladimír Minarovič a Peter Rúfus. Program je z roku 2004.

Nasleduje rozhlasová hra pre deti a mládež od Petra Glocka s názvom Tri vety pre ospedálske siroty. Glockov príbeh je o súčasných deťoch, neraz duševne mrzačených najbližšími ľuďmi, je drsný, no pritom očisťujúci. Zobrazenie súčasnej rodiny, postihnutej nezamestnanosťou otca a následne jeho alkoholickou devastáciou, je presne sociologicky zakotvené v súčasnej Bratislave. Deštrukcia rodiny bráni v prejave gitaristovi Tomášovi, ktorého nevšedný talent rozvíja cigánsky virtuóz Anton Kotlár. Ten je ctiteľom Vivaldiho, ktorý tiež liečil detskú dušu silou umenia. Aj o tom je zvláštny, znepokojujúci príbeh románu, ktorý určite čosi povie aj dnešným rodičom. V réžii Martina Kákoša účinkujú Igor Gogál, Hanka Pavlovičová, Matej Landl, Jana Strnisková, Július Vašek, Eva Križková, Marián Slovák, Juraj Slezáček, Miroslav Trnavský a ďalší. Hra je z roku 1996.

Autorka Ingeborg Bachmannová vyštudovala filozofiu, psychológiu a nemeckú filológiu na Viedenskej univerzite. Okrem iných aktivít píše aj verše, ktoré si na záver nášho týždňa vypočujete v interpretácii Dany Košickej z roku 2023. Preložil Ján Štrasser.

Program týždňa Rádia Litera

Autorka týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com






Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame