Tento týždeň bude Litera vesmírna

Tento týždeň bude Litera vesmírna

Začiatok augusta venujeme na Rádiu Litera téme vesmír, a to hneď z viacerých dobrých dôvodov: 3. augusta v roku 1987 vyštartovala k vesmírnej stanici Mir nákladná loď Progress 31, 6. augusta 1996 oznámila NASA, že meteorit ALH 84001, pochádzajúci z Marsu, obsahuje dôkazy o primitívnej forme života na Marse a 8. augusta 1989 sa začala vojenská misia STS-28 raketoplánu Columbia.

V čítaní na pokračovanie si tento týždeň môžete vypočuť prózu ruského autora Vasilija Šukšina „Slnko, starec a dievča“. Príbeh je zaujímavý predovšetkým štúdiami čudákov, ľudí svojráznych názorov a spôsobu života. Jedna z poviedok je o mladom dievčati, od čoho je aj odvodený názov celej jeho knihy.

 Vasilij Makarovič Šukšin (1929 – 1974) bol sovietsky spisovateľ, dramatik, herec a filmový režisér. Narodil sa v chudobnej rodine, pracoval na stavbách a potom vyštudoval Inštitút Kinematografie. Bol autorom úspešných poviedok, z ktorých niektoré sa dokonca stali základom divadelných a filmových scenárov. Umrel na infarkt počas natáčania filmu Bojovali za vlasť, posmrtne mu udelili vyznamenanie Leninovu cenu na kinematografiu.

V cykle Svetová čítanka vám ponúkame od utorka úryvok z románu palestínskeho literáta Gassána Kanafáního Muži na Slnku. Martýr Gassán Kanafání žil len krátko. Palestínska skutočnosť sklamania, exilu a boja sa v jeho tvorbe premieta i do problematiky všeobecne ľudskej, ktorá je iba veľmi voľne zasadená do časopriestorového rámca palestínskej tragédie. Autor nazbieral tvrdé životné skúsenosti počas svojho pedagogického pôsobenia v utečeneckých táboroch. Tie sa potom odrážajú v jeho poviedkovej tvorbe.

 Jeho román Muži na slnku tvorí, podľa súčasnej literárnej kritiky, jeden zo základných kameňov modernej palestínskej a do značnej miery i arabskej literatúry. Hrdinovia románu chcú uniknúť hrôzam utečeneckých táborov a vydávajú sa na cestu do „zelenej oázy“, v románe ju predstavuje Kuvajt. Cesta sa končí tragicky, smrťou troch mužov v rozpálenej cisterne auta, v ktorej sa pokúšajú ilegálne prekročiť hranice. Svojou politickou i literárnou činnosťou sa Gassán Kanafání zaradil na popredné miesto medzi bojovníkov za Palestínu. Život tohto nekompromisného bojovníka a veľkého literáta ukončila bomba vpašovaná do jeho auta.

Od štvrtka do nášho vysielania pribudne aj pásmo Martiny Bačovej. V relácii sa bude zhovárať s Pavlom Gáborom SJ - kňazom, astrofyzikom Vatikánskeho observatória. Gábor sa narodil v Košiciach, pred vstupom do rehole vyštudoval fyziku elementárnych častíc v Prahe. Teológiu absolvoval v Paríži, kde po niekoľkých rokoch získal aj doktorát z astrofyziky. Od tretej aprobácie v Austrálii pôsobí vo Vatikánskom observatóriu v arizonskom Tucsone.

Chýbať nebude ani poézia. V podaní Petra Rúfusa uvedieme texty Borisa Filana pod názvom Hostia z inej planéty . Filan, legenda našej populárnej hudby, stál pri zrode slovenského pesničkového textu a k svojim rôznym umeleckým aktivitám pridal aj pútavé cestopisy. My sa v pásme pristavíme pri jeho zbierke 69 textov, z ktorej ukážky vám teraz ponúkneme.

__gm

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame