Dobrodružne a detektívne s W. Saroyanom a J. Vernom  

Dobrodružne a detektívne s W. Saroyanom a J. Vernom  

Vieme, ako máte radi počas letných prázdnin a dovoleniek dobrodružné a detektívne rozhlasové hry. Tento týždeň vám ich vyplaví rozhlasový archív hneď niekoľko. Detektívnu zápletku a pátranie budete môcť zažiť v dvoch častiach rozhlasovej hry Julesa Verna Nový gróf Monte Christo. Prípad modrých čertov od Jozefa Repka z vás urobí pátračov. Priaznivcov Williama Saroyana potešíme jeho poviedkami (Leto na prekrásnom bielom tátošovi) a životopisnými pásmami. Jozef Repko vás prenesie Saroyanovým životným príbehom v cykle Podobizne a Peter Glocko v Momentoch Ameriky. Nebude chýbať rozprávková hra Lalalila na spôsob muzikálu, ale ani dobrá esej od P. Korchňáka. Čítať si budeme aj nominovanú knihu na Cenu Anasoft Litera od Slávky Liptákovej Krajina matiek.

Román Krajina matiek spisovateľky a scenáristky Slávky Liptákovej prináša príbeh troch generácií sestier. Ide o rodinnú ságu odohrávajúcu sa od začiatku 20. storočia po súčasnosť. Spúšťačom rozprávania je smrť matky, pri príležitosti ktorej sa jej dcéry Agnes a Edita stretávajú v rodnej Levoči. Útržky spomienok tvoria priezory do sveta minulého, v ktorom prežíva čosi neuzavreté, spôsobujúce medzi sestrami fatálnu trhlinu. Krivda naberá v rodovej línii vždy inú podobu, ale principiálne sa zakaždým nanovo opakuje. Je možné z tohto začarovaného kruhu vystúpiť? Je možné rozpustiť nánosy usádzané po generácie? Dozvieme sa v piatich častiach čítania na pokračovanie počas celého týždňa. V réžii Petra Cibulu účinkuje Alena Ďuránová. Program je z roku 2023.

V rámci cyklu Mystérium ducha sa nechajte vtiahnuť do skutočne pôsobivého životného príbehu Williama Saroyana, ktorý je podfarbený arménskou melodikou, šansónmi Ch. Aznavoura, pôvodom Arména. Peter Glocko nazval svoj program z roku 1993 názvom Poklady Ameriky. William Saroyan. V réžii Violy Muránskej účinkujú Mária Dacejová, Peter Glocko, Zoro Laurinc, Ivan Romančík a Soňa Ulická.

V eseji Aké je to byť z krajiny, ktorá už neexistuje, sa publicista Peter Korchňak zamýšľa nad tým, ako sa ľudia z krajín, ktoré zmizli z máp, vyrovnávajú s otázkou straty svojej identity a nad spôsobmi, akými ju znovu nachádzajú. Takou krajinou je pre niekoho aj Československo. Účinkuje Juraj Smutný. Program je z roku 2023.

Utorkový programový blok otvoria kone. Poviedka Williama Saroyana Leto na prekrásnom bielom tátošovi osloví tých, ktorí v sebe nosia očarenosť jazdou na koni uprostred letných dní. Splňte si sen a vysadnite naň. V réžii Petra Vilhana účinkoval Jozef Úradník v roku 2003. Preklad Juraj Vojtek.

Máte radi napínavé príbehy? Taký bude aj Prípad modrých čertov Jozefa Repka. Existujú totiž čerti, ktorých vyhostili z pekla, lebo sú trochu nečertovskí. Sú modrí a vybrali sa do sveta založiť nové peklo, v ktorom nebude napríklad ani tma, lebo sa jej jeden z nich bojí. Viac už v rozhlasovej hre pre mládež. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Ivan Krivosudský, Dušan Blaškovič, Viktor Blaho, Viktor Bindas, Vladimír Minarovič, Jozef Cút, Gustáv Legéň a ďalší. Hra je z roku 1970.

Od stredy pridávame Julesa Verna vo forme rozhlasovej hry pre mládež v dvoch častiach. Má názov Nový gróf Monte Christo. Autor tu vyjadruje poctu svojmu učiteľovi Alexandrovi Dumasovi, ktorý ako prvý spracoval tému zrady a následnej pomsty. Tu sa dostaneme o čosi ďalej. Bude aj útek z väzenia, aj detektívne pátranie v prístavoch Stredozemného mora, objaví sa mágia a hypnóza aj divy fantastickej techniky. Prvá časť je nazvaná Matej Sandorf. Druhý diel rozhlasovej dramatizácie nesie názov Doktor Antekirt (počúvajte od piatku). V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Darina Vašíčková, Karol Machata, František Dibarbora, Juraj Paška, Ľubo Roman, Viera Bálinthová, Martin Gregor, Eva Kvietiková a ďalší. Hra je z roku 1972.

Bola raz jedna Lalenka. Vlastne, bola to Alenka. Ibaže si stále spievala, tak ju Lalenkou prezývali. Rozprávkovú hru s pesničkami Lalalila od Bibiany Wallnerovej určite počúvajte s najmladšími členmi rodiny. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Kocúr Cyklámen - Alfréd Swan, Striga Omelkyňa - Magda Paveleková, Striga dievča - Eva Večerová, Lalenka a Lalalila - Zuzana Kapráliková, Igor - Ivan Šándor, Maliar - Ľubo Roman, Ruža - Soňa Ulická, Slávik - Vladimír Obšil, Piadimužík - Dušan Tarageľ. Hra je z roku 1985. Počúvajte od štvrtka.

Americký prozaik arménskeho pôvodu William Saroyan patrí k najčítanejším svetovým autorom. Hrdinami jeho príbehov sú väčšinou deti a prostí ľudia, z ktorých vyžaruje láskavosť, humor, schopnosť spolucítiť s ukrivdenými a trpiacimi. Saroyan je skutočným majstrom poviedky, odhaduje sa, že ich napísal viac ako 2000. Bol presvedčený pacifista, ktorý odmietal násilie a vojnu. Z tejto jeho povahovej črty vychádzal pri písaní dramatického pásma aj rozhlasový tvorca Jozef Repko. V roku 2003 pripravila Dagmar Kinčeková. V réžii Roberta Horňáka účinkujú Marián Geišberg, Ján Gallovič, Jozef Šimonovič, Peter Sklár a Helena Geregová.


Program týždňa zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame