Záborského Najdúch, Borodáčove spomienky

Záborského Najdúch, Borodáčove spomienky

Tento týždeň potešíme tých z vás, ktorí máte radi, keď lovíme v archíve hry dlho dlho nevysielané. Takou bude hra Jonáša Záborského Najdúch, je z roku 1954. Upravil ju pre rozhlas Janko Borodáč, budete v nej počuť Oľgu Borodáčovú, ale aj Františka Dibarboru. Od Záborského ponúkneme aj hru Jurát, doteraz sme ju v našom rádiu nevysielali, preto sa neváhajte započúvať. Nebudú chýbať ani hry od Pavly Kováčovej, jedna o Izabele Textorisovej pod názvom Kišasonka - opäť doteraz nevysielaná na Litere, a výborná hra pre mládež pod názvom Áno - nie. Vychutnajte si aj knihu spomienok od Janka Borodáča, pôjde v dvoch častiach. A tiež zabudnutú klasiku, tentokrát od Tajovského, Letza a Ivana Horvátha. A Opäť prvýkrát v našom rádiu. Za vypočutie stojí i hra Jána Štepitu Ezop, brat môj. Potešíme aj milovníkov poézie, tento týždeň to budú verše A. Nowlada a J. Zambora. No a zaznie aj poviedka R. Fulghuma a pásmo o G. Vámošovi.

Od pondelka sa budeme preberať životom Janka Borodáča v dvojdielnom čítaní na pokračovanie pod názvom Spomienky. V prvej časti nazvanej Praha, Marška, Sabinov s podtitulom Tak predsa divadlo sa spolu s interpretom Jozefom Šimonovičom pozrieme do prvorepublikovej Prahy. Druhú časť Kamenným chodníčkom do Slovenského národného divadla autor dokončil krátko pred smrťou v roku 1964. V spomienkach navštívime prvé predstavenia formujúceho sa súboru Slovenského národného divadla. Režírovala Iveta Bognárová. Program je z roku 2004.

Pokračujeme rozhlasovou hrou podľa diela Jonáša Záborského Najdúch, s výborným hereckým obsadením. Hra z roku 1954 opisuje príbeh, v ktorom nájdené nemanželské dieťa výrazne zasiahne do volieb župana. Veselohru napísal Záborský v roku 1866 a našla svoje uplatnenie i na divadelných doskách. Autormi úpravy sú Janko Borodáč a Julo Zborovjan. Hru sme v tejto forme ešte na Litere nevysielali. V réžii Jozefa Hodorovského účinkujú František Dadej, Božena Muchová, Ernest Kostelník, Ján Vagáč, Lujza Grossová, Elena Volková, Oľga Borodáčová a ďalší.

Aj od utorka sa môžete tešiť na Jonáša Záborského vo forme rozhlasovej hry. Vyberáme titul Jurát. Na fašiangovom bále sa študent práva - jurát Karol Legényi - zahľadí do dcéry majetného obchodníka s vínom, Paulíny. Keďže budúci právnik svojím šarmom slečnu očarí a pôsobí aj dojmom zámožného človeka, čoskoro sa chystá svadba. Ohrdnutý Paulínin ctiteľ, lekárnik Ferdinand, však zistí, že Legényi nie je taký čestný, ako sa zdá. V réžii Rady Šubovej účinkujú František Papp, Brigita Bobulová, Hana Makovická, Peter Rašev, Lena Košická, Ľuboš Záhon, Eduard Vítek, Andrej Medvec a ďalší. Hra je z roku 1982.

Priznajme si, častokrát nám to nedá a zvedavo nazeráme druhým pod pokrievku. Rozmýšľame a rozprávame o iných, neraz netaktne prezradíme ich tajomstvo. Skúsme sa zastavit a nahliadnuť do najtajnejších priečinkov vlastného života. Čo všetko sa tam o sebe dozvieme? Ako sa sami - s láskavým dovolením Roberta Fulghuma - krásne nachytáme na hruškách. Toľko anotácia z knihy Možno áno – možno nie. Fulghumovu rovnomennú poviedku vám v réžii Jozefa Pražmáriho prečíta Peter Sklár.

Od stredy pridávame rozhlasovú hru podľa Jozefa Gregora Tajovského Jano Mráz. Ponúka humoristicko-kritický obraz figliara Mráza, figúrky z prelomu 19. a 20. storočia, ktorá bola častým zjavom na slovenských dedinách. Dramatizátor Miro Dacho vo svojej rozhlasovej verzii, v cykle Naša zabudnutá klasika, ponúka akúsi skladačku názorov obyvateľov dediny, v ktorej Jano Mráz, údajný pútnik do „Svätej zeme", pôsobil. Jeho obraz, komentovaný názormi richtára, zvonára, či učiteľa, je teda posunutý ad absurdum a náznak kritiky v Tajovského diele tak vystúpi ako olej na povrch vody. V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Peter Šimun, Vladimír Jedľovský, Alfréd Swan, Jozef Šimonovič a Ján Mistrík. Program je z roku 2012.

Nasleduje pôvodná rozhlasová hra Jána Šepitu Ezop brat môj. Na základe historického príbehu o Ezopovi tu autor podáva výpoveď o spoločnosti 90. rokov minulého storočia. V réžii Andreja Turčana účinkujú Andrej Mojžiš, Andrej Matuščin, Andrej Hrnčiar, Michal Gazdík, František Výrostko, Nela Valentová a Ivan Giač. Hra je z roku 1999.

Čo spája básne Los a Záhadný nahý muž? Je to purpurová farba. Práve ona sa objavuje pod témou nepochopenia inakosti a nahoty. Čo znamená byť iný? Čo znamená byť nahý? Zvieratá sú nám niekedy bližšie ako človek, za istých okolností považujeme človeka za zviera. A veľmi často ho odsúdime bez toho, že by sme poznali jeho príbeh. O tom budú verše Purpurová vlastnosť kanadského autora Aldena Alberta Nowlana. V réžii Pavla Náthera účinkuje Renáta Jurčová.

Od štvrtka pridávame rozozhlasovú hru Štefana Letza Elév, ktorá vás zavedie do divadelného prostredia, ale najmä vstúpite do duše mladého začínajúceho herca. Zažite na vlastnej koži slová režiséra, ktoré prebodávajú vnútorné prežívanie mladého človeka, v hereckých počiatkoch. V réžii Briana Brestovanského účinkujú Dávid Hartl, Michael Vrzala, Přemysl Boublík, Alfréd Swan a Miroslava Drínová. Hra je roku 2020.

Určite si nenechajte ujsť ani rozhlasovú hru pre mládež od Pavly Kováčovej Áno – nie. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Eva Krížiková, Igor Kováč, Zoro Laurinc, Ľubo Roman, Helena Geregová, Andrea Timková, Soňa Ulická, Július Pántik, Peter Perďoch, Rudo Žákovský a Ľubo Barát. Hra je z roku 1986.

Tento týždeň si na Litere môžete vypočuť aj tretiu - záverečnú časť pásma z premiérového cyklu autorských relácií S Literou. Venuje sa charakteristike tvorby slovenského prozaika Gejzu Vámoša v jeho debutovej zbierke poviedok Editino očko. Reláciou Svojský debut Gejzu Vámoša sprevádza Tomáš Bartoněk, poviedky z knihy interpretuje Daniela Šencová. Autorsky a režijne pripravil Martin Šenc v roku 2023

Piatkový programový blok otvorí opäť cyklus Naša zabudnutá klasika. Tentoraz do nej prispel Ivan Horváth titulom Ibrahimovo okno. Dej novely sa odohráva v Paríži tridsiatych rokov 20. storočia, ale mohol by sa pokojne odohrávať aj dnes. V réžii Laca Keratu účinkujú Přemysl Boublík, Juraj Hrčka, Martin Nahálka a Dagmar Bruckmayerová. Program je z roku 2018.

Nasleduje rozhlasová hra pre mládež Pavly Kováčovej Kišasonka. O Izabele Textorisovej, prvej botaničke. Hra s výborným hereckým obsadením zaostruje na život ženy, ktorá bola v civilnom povolaní poštovnou úradníčkou, jej vášňou však bola botanika. Podarilo sa jej spracovať nevšedné druhy rastlín. Jej herbár Herbarium Textoris, ktorý obsahuje približne 5 000 položiek, je uložený na Katedre botaniky Univerzity Komenského v Bratislave. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Štefan Šafárik, Gréta Švercelová, Eleonóra Vančíková-Kapasná, Renáta Tóthová, Peter Tichý, Dušan Tarageľ a ďalší. Hra je z roku 2002.

Na záver nášho týždňa si vypočujte verše Jána Zambora pod názvom Zemplínska omša. V réžii Petra Cibulu účinkuje Miroslav Kolbašský.

Program Rádia Litera

Autorka týždňa Rádia Litera: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame