Obľúbené hry našich poslucháčov

Obľúbené hry našich poslucháčov
Tento týždeň sme v Rádiu Litera opäť načúvali aj vám, našim poslucháčom a do vysielania sme na vaše želanie zaradili Dostojevského Dvojníka (5 čítaní na pokračovanie) a Hráča, Jerofejovo dielo MoskvaPetušky, Kafkovu knihu V trestaneckej kolónii a pásmo o Larsovi Keplerovi. Pridali sme rozprávkovú hru Boženy Němcovej Traja zhavranelí bratia. A mnohých iste poteší Ars litera Terezy Simanovej o Bohumilovi Hrabalovi, Milene Jesenskej a už spomínanej Božene Němcovej, tej budú venované aj Fenomény so Zuzkou Golianovou.

Dielo F. M. Dostojevského je úprimným výrazom citlivej osobnosti, ktorá musela všetko prežiť a pretrpieť, než bola schopná to vysloviť. Jeho ústami nariekali, živorili a milovali milióny čitateľov na celom svete. Román Dvojník vyšiel v roku 1846 a hoci patrí k jeho raným prácam, nesie veľa znakov charakteristického štýlu. Tragickú tému ľudského rozdvojenia, výrazovú drobnokresbu, ostrú satiru spoločenského života a zároveň skrytý súcit k ľudským osudom. V cykle Čítanie na pokračovanie si budeme z knihy čítať v piatich častiach počas celého týždňa. Účinkuje Miloslav Kráľ.

Pridávame rozhlasovú hru podľa diela Venedikta Jerofejeva Moskva – Petušky. Tejto neveľkej novele nechýba rozmer, idea, pátos a navyše aj nádych metafyziky. A, pochopiteľne, ani humor. Navyše je to humor ruský, takže pri ňom podchvíľou vstávajú vlasy od hrôzy a končí sa slzami. V každom prípade je to strhujúce čítanie od prvej po poslednú stránku. A dovetok - umelecký výkon Emila Horvátha je pozoruhodný! V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Emil Horváth, Soňa Ulická, Michal Klučka, Jozef Šimonovič, Ľubo Roman, Július Vašek, Ivan Romančík, Vladimír Kostovič a ďalší. Hra je z roku 1994.

Ján Gavura je slovenský básnik, prekladateľ, literárny vedec a redaktor. Napísal štyri básnické zbierky Pálenie včiel (2001), Každým ránom si (2006), Besa (2012) a Kráľ hlad (2017). Za prvú zbierku získal Cenu Ivana Krasku za najlepší debut v slovenskom jazyku. My pre vás vyberáme jeho verše s názvom Hráč. V réžii Laca Keratu účinkuje Ivo Gogál.

Od utorka si určite nenechajte ujsť rozhlasovú hru podľa poviedky Franza Kafku V trestaneckej kolónii. Keď sa vám zdá, že spravodlivosť vyzerá ako nespravodlivosť. A že právo býva niekedy neprávom.V tom prípade - vitajte na palube. Ocitli ste sa na lodi Paradox. Hra poukazuje na kolíziu dvoch rozdielnych systémov a ich spätosť s diktátom súdnej a výkonnej moci. Je apelom, čo upozorňuje na stále živý problém relativizovania práva a spravodlivosti. V réžii Martina Kákoša účinkuje Richard Stanke, Marián Slovák, Emil Horváth, Ľuboš Kostelný, Peter Šimun a Ivan Laca. Hra je z roku 2006.

Lars Kepler je pseudonym, za ktorým sa skrýva Alexandra Coelho Ahndorilová a jej manžel Alexander Ahndoril. Obaja majú radi thrillery a rozhodli sa vytvoriť sériu kriminálnych románov, ktoré by neboli spájané s ich doterajšou tvorbou. Ich román Hypnotizér sa stal medzinárodným bestsellerom, jeho filmovej verzie sa ujal známy režisér Lasse Hallström. Viac na tému Lars Kepler – severská krimi vám povie Egon Tomajko v ďalšom dieli cyklu Krajina Kníh. Účinkujú moderátor, Lucia Čarná a Ivana Kováčová. Program je z roku 2021.

Od stredy pridávame rozprávkovú hru na námet Boženy Němcovej Traja zhavranelí bratia. Dôverne známy príbeh o obetavej sestre a súrodeneckej láske režijne naštudoval v roku 2010 Martin Kákoš. Vo výbornom hereckom obsadení účinkujú Anna Javorková, Jana Lieskovská, Jana Valocká, Štefan Bučko, Ivo Gogál, Stano Kráľ, Přemysl Boublík, Pavel Plevčík a ďalší.

V cykle Fenomény sa autorka Zuzana Golianová bližšie prizrie životu a dielu slávnej českej spisovateľky Boženy Němcovej. Relácia vznikla v roku 2020, keď sme si pripomínali 200. rokov od narodenia tejto autorky. Moderátorka sa v nej rozpráva s Magdalénou Pokornou, vedeckou pracovníčkou Historického ústavu českej Akadémie vied. V cykle Ars litera sa od štvrtka budeme túlať s Terezou Simanovou opäť svetom českej literatúry a zbierať zaujímavosti zo života a tvorby Boženy Němcovej, Bohumila Hrabala a Mileny Jesenskej. Program z roku 2023 má názov Potulky českou literatúrou. Účinkuje autorka.

Od piatku sa do vysielania dostane rozhlasová hra podľa F. M. Dostojevského Hráč. Sledujeme v nej tragédiu mladého človeka, ktorý prepadol hráčskej vášni. Táto v ňom pohlcuje všetko ostatné, no cestu hazardu nie je schopný zanechať. Ničí sám seba, stráca lásku ženy, ktorú ľúbi a prehráva všetko, čo má. V réžii Ivana Terena účinkujú Ladislav Chudík, Zdena Grúberová, Martin Gregor, Anton Mrvečka, Eva Poláková, Mária Prechovská, Mikuláš Huba a ďalší. Hra je z roku 1961.

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.







Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame