Čierny havran, čierna pani, čierna smrť – a predsa svetlo

Čierny havran, čierna pani, čierna smrť – a predsa svetlo

Tento týždeň budeme viac myslieť na tých, ktorí už medzi nami nie sú. Na život po tomto živote, na smrť, ktorá je začiatkom nového. Už tradične si v tieto dni od nás žiadate, aby sme vám zaradili do vysielania E. A. Poea – tento rok si budete môcť vypočuť jeho verše a zaujímavé pásmo o diele Havran v rámci cyklu Krajina kníh. Nora Baráthová nám priblíži Čiernu smrť – morovú epidémiu v Kežmarku v 18. storočí. Pre mladých, deti, ale i dospelých je tu rozprávková hra, či skôr legenda o Čiernej pani na Michalskej veži v podaní Zuzany Liškovej. „Čierne“ témy rozjasní relácia Zvony nad krajinou – budeme sa prechádzať po Liptove - máte sa na čo tešiť. Celé vysielanie tiež odľahčí hra Náš Avion – nový titul z roku 2023 o bratislavskej budove Avion v časti Blumentál. A novučičkou hrou z roku 2023 je aj Čierny oblek, biele tenisky od P. Jelínkovej – citlivo napísaná hra opäť nielen pre deti, ale celú rodinu. A nebudú chýbať relácie z dielne Rádia Litera – program o popolvárskych maskách a relácia o Dantem a nedávnej konferencii, ktorá mu bola venovaná. A potešíme aj tých, ktorí majú radi literárnu klasiku – v cykle Čítanie na pokračovanie si budeme čítať Adama Šangalu.

Počas týždňa sa nám v čítaní na pokračovanie bude prihovárať Ladislav Nádaši Jégé a jeho Adam Šangala v piatich častiach. Adam je postava poddaného človeka, ktorý odmieta celý život skláňať hlavu pred mocnými. Jégé sa vo svojej najznámejšej próze sústredil viac na rovinu filozofických úvah ako na dramatické zápletky, hoci ani o tie nie je núdza. Spoločnosť, ktorá sa zmietala v náboženských rozporoch reformácie a protireformácie, poskytovala spisovateľovej fantázii istú možnosť na vyslovenie a deklarovanie vlastných názorov. Životný príbeh Šangalu je obzretím do dávnej feudálnej minulosti, ale aj pripomenutím, že isté hodnoty sa nemenia ani storočiami a nevykorení ich ani spoločnosť s prívlastkom demokratická. V réžii Martina Kákoša účinkuje Eduard Vítek. Titul je z roku 2002.

V cykle Zvony nad krajinou redaktorky Marcela Čížová a Sylvia Hoffmanová navštívia Liptov – Liptovskú Sielnicu i Havránok. Čaká nás prechádzka Múzeom liptovskej dediny, a Pribylinou. Hneď po odľahčenej relácii trošku ponurosti primieša Edgar Allan Poe a jeho verše Sen vo sne. V réžii Laca Keratu interpretuje Peter Sklár.

V utorok sa do nášho vysielania pridá premiéra autorského cyklu S Literou. Autorka Monika Zumríková Kekeliaková doň prispela programom s názvom Neoddeľujme sa od rozprávok. Mýtus Popolvára. Zamyslime sa spolu s ňou: Tak ako sa popol vynášal z pece, čo symbolicky i prakticky prislúchalo Popolvárom a Popoluškám, aj originálni jednotlivci sú väčšinovým spoločenstvom akceptovaní ako vyšinutí blázni, ktorým treba ustlať na peci, nie v palote, a treba ich ukryť pod masku z popola – dokonca ajpred zrakom najbližších. Maska Popolvára je mi bytostne blízka. Je iná ako maska šaša, ktorého úlohou je slúžiť ako zrkadlo vladárovi alebo davu (...). Úlohou Popolvára je... prejsť vlastnou cestou popola... Popolvár ju prijíma... z pozície poslania, ktoré berie smrteľne vážne. “ Účinkujú Tomáš Bartoněk a Andrea Eliášová. Relácia je z roku 2023.

Komunikácia je jednou z najdôležitejších foriem bytia človeka, jeho tvarovania, vrastania do sveta, prostredia okolo seba, vzájomného prerastania s bytím iných ľudí. Vedieme neustály dialóg, možno nás ženie potreba byť vypočutý, možno túžba vypočuť si niekoho. A literatúra ako špecifický druh komunikácie sa objavuje v našom bytí ako bútľavá vŕba aj neutíchajúca vrava – vyzýva nás k dialógu. V cykle V skratke sa nám týmito slovami prihovorí Michaela Macejková, ktorá sa zamýšľa nad témou Literatúra ako dialóg s minulosťou. Účinkuje Tomáš Bartoněk.. Program z roku 2023 uvádzame v premiére.

Od stredy sa v cykle Krajina kníh môžete tešiť na Edgara Allana Poea a jeho snáď najslávnejšie dielo Havran. Mária Danadová mu venovala celú reláciu a budú aj ukážky. Účinkuje Juraj Smutný. Program je z roku 2020.

Nová rozprávková hra Zuzany Liškovej Čierna pani na Michalskej veži prináša povesťové rozprávanie z pera Márie Ďuríčkovej. Historický romanticko-tragický príbeh o láske a nenávisti dvoch priateliek je prepojený súčasným príbehom mladých školáčok, ktoré túžili zažiť dobrodružstvo, netušili však, čo ich v útrobách historickej veže naozaj čaká. Hra je z roku 2023 a vy ju na Litere budete počuť po prvý krát.V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Alžbeta Dvoranová, Bianka Bucková, Martin Klinčúch, Jana Lieskovská, Martin Toman, Vladimír Jedľovský a ďalší. Počuť budete i členov Detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

Od štvrtka pridávame rozhlasovú hru Pavlíny Jelínkovej Čierny oblek, biele tenisky. Dvaja chlapci zo sociálne slabšej rodiny žijú len s matkou, ktorá vzdoruje nielen nepriazni životnej situácie, ale aj svokre. Chlapci musia pochopiť otázky smrti, smútku, ale aj to, že nik nie je dokonalý, keď do života rodiny vstupuje otcova milenka s ich nevlastným bratom a matke sa črtá nový vzťah... V réžii Hany Rodovej účinkujú Erika Molnárová; Viktrória Sedláková; Alena Ďuránová; Jana Wernerová; Madaléna Kolbašská; Michal Soltész.. Rozprávková hra o dospelých je z roku 2023.

Z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera tento týždeň vypadol titul Dante ako literárny prorok a stála inšpirácia. Bude o ľuďoch, ktorí sa Dante Alighierim a jeho Božskou komédiou zaoberajú dlhodobo. Po zaujímavé postrehy sme zašli s rozhlasovým mikrofónom na Dni kresťanskej kultúry, ktorých 8. ročník sa konal začiatkom októbra v historicky bohatom prostredí Spišskej Kapituly. Reláciu autorsky pripravila Andrea Eliášová. Literárne ukážky číta Vladimír Seman. Hosťami relácie sú cirkevný historik doc. Ľuboslav Hromják, režisérka a dramaturgička Tatiana Kusá, prekladateľka a literátka Miroslava Vallová, pedagogička Dr. Marta Vojtková, študenti gymnázia (v ankete), teológovia Juraj Vittek a Marek Iskra. Reláciou budú znieť aj hlasy Štefana Bučka, Dagmar Rúfusovej, Viliama Turčányho a Jany Hanúsková. Program z roku 2023 vysielame v premiére.

Od piatku na vás čaká Príbeh pre toto miesto, redaktorkaNora Baráthová a jej titul Čierna smrť. Zaoberá sa morovou epidémiou v Kežmarku v rokoch 1710 - 1711. V réžii Hany Rodovej účinkujú Alena Ďuránová, Beáta Dubielová, Igor Kasala, Miroslav Kolbašský, Peter Čižmár. Program je z roku 2020.

Určite si nenechajte ujsť ani novučičkú hru o známej bratislavskej budove Avion. Píše sa rok 1932, keď sa tento „palác“ (ako ho v tej dobe označovali) začína stavať, a to v časti Blumentál – čiže Kvetné údolie. Avion stavali podľa návrhu Jozefa Mareka len niečo vyše roka. Obyvateľom v tom čase poskytuje priestranné byty s vysokými stropmi, má práčovňu, sušiareň, mangľovňu, v letných mesiacoch umožňuje opaľovanie sa na strešných terasách, kde je bazén. Rozhlasová hra Lenky Čepkovej má názov Náš Avion. V réžii Karola Horvátha účinkujú Anna Čonková, Tomáš Majláth, Eva Matejková, Anikó Vargová, Ľudmila Swanová, Valéria Potančoková, Ján Mistrík a ďalší. Hra je z roku 2023.

Na záver nášho temno-svetlého týždňa nebude chýbať opäť Edgar Allan Poe a jeho verše Lenora. V réžii Laca Keratu účinkuje Peter Sklár.

Program týždňa

Autorka programu: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame