Venušine variácie alebo literárne Evy a Magdalény

Venušine variácie alebo literárne Evy a Magdalény

Tento týždeň bude typicky májový alebo ak chcete Venušin, budú mu dominovať témy osudových žien (neraz s tragickým príbehom lásky), ale bude to aj týždeň zaujímavých výročí, dlho nevysielaných hier a smútočnej spomienky na predčasne zosnulú Dominiku Madro (1990 – 2024). Vo vysielaní sa objaví aj cyklus Venušine variácie z roku 1975. Pripomenieme si výročie Bedřicha Smetanu rovnomennou hrou z roku 1954, narodeniny Štefana Kvietika (hrou Bača) i narodeniny Jozefa Šimonoviča (hrou Princ Bhadra a princezná Vasantaséna). Poslucháčskym tipom je hra J. G. Tajovského z roku 1965 Smrť Ďurka Langsfelda. Nebude chýbať esej (Z Barcelony ) a poézia (V. Sklárskeho). Podmanivé bude Tajomstvo majstra Stradivara.  Premiéru bude mať aj cyklus Z tvorivej dielne Rádia Litera.

Hneď v úvode nášho týždňa začíname s päťdielnym dosiaľ nevysielaným cyklom Venušine variácie z roku 1975, v ktorom zaostríme na osudové ženské literárne postavy. Nájdeme ich v dramatizáciách diel viacerých autorov. U Margity Figuli je to Magdaléna u Františka Švantnera Málka u Ivana Stodolu Eva, pridávame Jána Kostru a jeho Ave Eva a Antona Bieleka - jeho hrdinkou bude Korduľa. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Nataša Gräffingerová-Kulíšková, Beta Poničanová, Vladimír Durdík, ml., Leopold Haverl, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň, Hana Kostolanská, Branislav Koreň, Juraj Sarvaš, Emil Kadoš a ďalší.

Tento rok si pripomíname 200. výročie narodenia hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu, ktorý sa už počas svojho života stal popredným reprezentantom českej hudby a národnej kultúry vôbec. Rovnomenný názov má aj naša rozhlasová hra pre mládež z dielne Juraja Cabana. V réžii Ady Rapošovej účinkujú Viliam Borský, Mária Prechovská, Hana Sarvašová, Vladimír Durdík, ml., Alojz Kramár, Mikuláš Huba, Ladislav Chudík a ďalší. Hra je z roku 1954.

27. apríla 2024 nás po ťažkej chorobe vo veku 33 rokov navždy opustila spisovateľka Dominika Madro, ktorú si pripomenieme i v našom vysielaní. Vyštudovala slovenský jazyk a literatúru na Univerzite Komenského v Bratislave a následne dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU. Písala poviedky pre dospelých i tvorbu pre deti. Začínala v súťaži Poviedka. Hlavnú cenu získala v roku 2016. Je aj držiteľkou ceny Fantázia 2019 a na sklonku roka jej vyšla prvotina Svätyne. Do nášho cyklu Poézia mesta prispela prózou Zmrzka, nanuk, nebáť sa, inšpirovanou nápisom „Nebojte sa, zmrzlina bude“, ktorý je nastriekaný na múre na Račianskej ulici v Bratislave. Interpretuje Ivana Kováčová. Reláciu pripravila Mária Danadová v roku 2021.

Aj nasledujúci program je venovaný Dominike Madro, ktorá debutovala knihou s názvom Svätyne. Práve o nej bude jedno z vydaní cyklu Krajina kníh. Vo svojom debute sa v ľúbostnom príbehu vracia do polovice 17. storočia. Román z myjavských kopaníc načrtáva i neplodnosť ako tabu, násilie páchané na ženách či zvláštne podoby rodičovstva. Stále aktuálne témy v príbehu starom niekoľko storočí. V réžii Egona Tomajka účinkujú Ivana Kivaderová a Dominik Zapriháč. V relácii budete počuť i zosnulú spisovateľku. Program je z roku 2020, vysielame od utorka.

Asi niet človeka, ktorý by netúžil odhaliť niektoré z večných tajomstiev. Jedno také pozná výrobca huslí Antonio Stradivari. Jeho verný pomocník ho chce odkryť a zachrániť pre tento svet. Ako to dopadne, sa už dozviete v rozhlasovej hre Vinka Möderndorfera Tajomstvo majstra Stradivariho, ktorú autorsky upravila a preložila Pavla Kováčová. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Karol Machata, Vladimír Bartoň, Ivan Vojtek, ml., Helena Geregová, Szidi Tobias a Pavol Višňovský. Hra je z roku 2000. Po nej nasleduje rozprávka Dávida Ursinyho Ako vznikla noc. V réžii Oľgy Janíkovej číta Lucia Vráblicová.

Od stredy sa môžete tešiť na obnovenú premiéru vzácnej rozhlasovej hry z roku 1974 pod názvom Bača. Napísal ju Martin Rázus a budete v nej počuť v hlavnej úlohe jubilujúceho Štefana Kvietika. Ten sa 10. mája 2024 dožíva okrúhlych 90. narodenín. Gratulujeme! V réžii Viery Weidlerovej spoluúčinkujú Alojz Kramár, Martin Gregor, Eduard Bindas, Vladimír Durdík, ml., Pavol Mikulík, Ivan Rajniak, Viktor Baho a ďalší.

Od štvrtka sa do nášho vysielania pridá rozprávková hra Gejzu Dezorza Princ Bhadra a princezná Vasantaséna, v ktorej zas budete počuť herca Jozefa Šimonoviča. Ten sa 10. mája 2024 dožíva 75. narodenín. V réžii Róberta Šuchtu spoluúčinkujú Szidi Tobias, Táňa Pauhofová, Robert Roth, Ľubo Gregor, Karol Čálik, Rudolf Pepucha, Soňa Ulická, Stano Dančiak a ďalší. Hra je z roku 2003.

V relácii z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera si tentoraz predstavíme zatiaľ málo známeho, no talentovaného autora Michala Šveca: blogera, vnímavého pozorovateľa života, prekladateľa Chestertona, ktorý sa po dvadsiatich rokoch od svojej literárnej prvotiny prihovára verejnosti novou knižkou s provokatívnym názvom Sex, drogy a katechizmus, ktorá práve vychádza vo vydavateľstve Zabudnuté knihy. Ide o výber briskných poviedok, ktoré vznikli v mieste, kde žije: v Banskej Štiavnici. Po rokoch „zrenia“ zase nazrel pod pokrievku súčasnej doby. Postrehy necháva vygradovať neraz do prekvapivej pointy. Napriek tomu ponúka mnoho podnetov na zamyslenie, ale nerobí to prvoplánovo a necháva čitateľovi priestor na vlastný úsudok. A pridáva aj príslovečný zmysel pre humor. Prvý rozhovor o svojej literárnej novinke poskytol autor práve Rádiu Litera. Účinkuje autorka relácie Andrea Eliášová a Vladimír Seman. Program Poviedky džentlmena o drsnej dobe. V literárnom zrkadle Michala Šveca je z roku 2024, uvádzame v premiére.

Divadelná hra Smrť Ďurka Langsfelda od spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského, patrí do cyklu národných drám zo slovenských dejín. Zobrazuje smrť jedného z martýrov slovenského povstania z rokov 1848-1849. Langsfeld bol slovenský národovec, učiteľ a dobrovoľník slovenskej dobrovoľníckej armády, ktorý si získal uznanie pri obrane Šútovskej úžiny proti maďarským vojskám. Za svoje ideály napokon obetoval život. V réžii Mikuláša Bugára v rozhlasovej adaptácii účinkujú Mikuláš Huba, Samuel Adamčík, Beta Poničanová, Peter Mikulík, Alojz Kramár, Jela Lukešová, Viera Bálinthová, Ctibor Filčík a ďalší. Hra je z roku 1965. Počúvajte od piatku.

Pridávame i verše Vladimíra Skalského pod názvom Z dvoch brehov. V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Peter Sklár.

Jarné slnko a predtucha umeleckého vytrženia, Dalího surrealistické obrazy s davmi katalánskych školákov nasávajúcimi bizarné myslenie umelca ešte v rannom školskom veku, Sagrada Família a Park Guell, Picasso - to všetko sú motívy, ktoré by stačili sami osebe, aby vnímavý človek nemusel ani vnímať širšie súvislosti, len sa oddať vibrujúcemu pôsobeniu javov. Marcel Lacko, návštevník Barcelony, čo o nej s nadšením píše, je navyše inteligentný a hravý štylista. Vypočujte si na záver nášho týždňa jeho list Z Barcelony v cykle Odinakiaľ . Číta Miroslav Kolbašský.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame