Otcovský týždeň na Litere

Otcovský týždeň na Litere

Blíži sa Deň otcov a pri tejto príležitosti sme sa aj my rozhodli neopomenúť tento sviatok a od dnešného dňa začíname na Litere týždeň venovaný všetkým otcom, oteckom, tatom, tatkom, apom, apkom, fotrom či fotríkom.

Klasickým začiatkom témy je už tradične pondelok a v ňom jeden dvojhodinový blok o 10:00 a 20:00, ku ktorému postupne každý deň až do piatku pribudne nový.

Pre túto príležitosť sme pre vás vybrali Čítanie na pokračovanie z knihy V mene otca posledného víťaza ceny Anasoft Litera 2012 Ballu. Motivickým základom príbehu je dom a jeho predaj po tom, čo v ňom žili tri generácie rodiny. Ak sa chcete dozvedieť viac, počúvate nás až do 13. júna, kedy uvedieme poslednú reprízu záverečnej časti. V réžii Mileny Lukáčovej číta Peter Rúfus. Ak vás zaujímajú odborné recenzie na knihu, nájdete ich napríklad na webe Literárneho klubu alebo stránke Literárneho informačného centra.

Po čítaní na pokračovanie vám ponúkame pôvodnú rozhlasovú hru Jany Janíkovej Skriňa. Hra je dialógom dvoch najbližších ľudí otca a dcéry. Obaja sú už v pokročilom veku. Naoko všedný každodenný ranný rozhovor je vlastne   bilanciou ich života. Dcérine spomienky sú jemné narážky na otcov egoizmus, ktorému v podstate obetovala život. Otec jej oponuje výhovorkami, že všetko  robil v záujme rodiny. Vtedy netuší, že ich rozhovor je asi posledný... V réžii  Viery Weidlerovej vytvorili tieto dve hlboko ľudské postavy Božidara Turzonovová a Elo Romančík.

Na záver bloku si môžete vypočuť esej Augusta Strindberga Živieľ rodiny,ktorá by azda mohla byť uvedená aj jedným z najslávnejších Strindbergových bonmotov: „Byť otcom je najnevďačnejšia úloha  ste živiteľom všetkých a zároveň ich nepriateľom". V réžii Martina Bendíka číta Alfréd Swan.

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame