Povolanie: otec

Povolanie: otec

Týždeň venovaný otcom sa prehupol do druhej polovice. Na Litere vás v nej takisto čakajú mnohé pozoruhodné relácie.

Od dnešného dňa si môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Jozefa Repku Môj otec je Superman. Hra je dramatickým stretnutím reality a sveta predstáv v živote chlapca. Účinkujú: Pavol Náther, Jozef Benedik mladší, Matej Landl, Anna Višňovská, Jakub Mrva, Juraj Kákoš, Jakub Gécz, Soňa Ulická, Vladimír Minarovič, Mária Schlosserová a Helena Geregová. Réžia: Pavel Gejdoš.

Pre fanúšikov krátkych prozaických útvarov máme pripravený miniromán Jána Štepitu Otec rodiny, ktorý vám prečíta Zuzana Dančiaková, a tiež poviedku Milana Zelinku Môj otec, ktorú číta Juraj Slezáček v réžii Štefana Mandžára.

V piatok na vás čaká ďalšia časť cyklu Kapitoly z dejín modernej drámy, v ktorom nám jeho autorka Margit Garajski predstaví dielo švédskeho dramatika Augusta Strindberga Otec. Ako poznamenal Peter Szondi vo svojom diele Teória modernej drámy: „Strindbergom sa začína dramatika, ktorá neskôr dostáva názov osobná dramatika (Ich-Dramatik) a po celé desaťročia určuje tvár dramatickej literatúry." U Strindberga tvorí základ autobiografia, preto aj látku na napísanie Otca čerpal predovšetkým z vlastného života. Teória subjektívnej drámy akoby u neho splývala s teóriou psychologického románu v jeho náčrte o literatúre budúcnosti. Strindberg v jednom interview povedal: „Som presvedčený, že dokonale zachytený život jedného človeka je pravdivejší a poučnejší než život celej rodiny. Ako môžeme vedieť, čo sa odohráva v mozgu iných, ako môžeme poznať zastreté pohnútky činu dakoho iného, ako môžeme vedieť, čo povedal ten alebo onen v nejakej dôvernej chvíli? Áno, konštruujeme. Ale ako málo prispeli dosiaľ k vede o človeku autori, čo sa so svojimi skromnými psychologickými vedomosťami pokúsili načrtnúť duševný život, ktorý je v skutočnosti skrytý. Poznáme len jeden život, a to svoj vlastný..." Účinkujú Lucia Vráblicová a Martin Vitek.

O polhodinku neskôr si môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Miroslava Halása Druhý pád. Hlavnou postavou je otec rodiny, ktorý je zároveň riaditeľom podniku a má milenku. Jeho situácia by sa na prvý pohľad mohla zdať priaznivá, no skutočnosť mužovho postavenia až taká závideniahodná nie je. Vzťahy, do ktorých sa zaplietol, od neho vyžadujú rozhodnosť a priame konanie. No zdá sa, že práve toho nie je schopný. V hlavnej úlohe sa predstaví Leopold Haverl, ďalej účinkujú Helena Geregová, Kamila Magálová, Oľga Zöllnerová a ďalší. Réžia: Táňa Tadlánková.

Piatkový blok zakončuje staronová slovenská autorka Iva Hanková, ktorá pred rokmi publikovala pod dievčenským menom Blonská, poviedkou Tvoj tatko. V réžii Vladimíra Ruska číta Michaela Čobejová.

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame