New York a Amerika stále v kurze

New York a Amerika stále v kurze

Prehupli sme sa do druhej polovice týždňa venovaného New Yorku, preto vám chceme na nasledujúce dni a víkend ponúknuť zopár rozhlasových tipov z nášho vysielania, pri ktorých môžete aspoň na malý moment zabudnúť na nepríjemné horúčavy a preniesť sa za chladný Atlantik.

John Dos Passos: Manhattanské križovatky

V cykle Svetová čítanka na vás čaká predstaviteľ americkej stratenej generácie John Dos Passos. Autor bol do značnej miery ovplyvnený avantgardnými prvkami. Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí románová trilógia USA, v ktorej zobrazuje život Ameriky na začiatku 20. storočia. V tvorbe cítiť očividnú fascináciu americkými artefaktmi, strojmi a vynálezmi. V románe Manhattanské križovatky pomenoval desať z osemnástich kapitol podľa skonštruovaných predmetov. Tým, že si za tému vybral samotný New York, vzdáva hold poslednému vynálezu -modernému americkému veľkomestu. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Henry Slesar: Výkrik zo strechy mrakodrapu

Pre všetkých priaznivcov takzvaného civilného hororu, ciže príbehov bez nadprirodzených bytostí či mágie, sme si pripravili poviedku Henryho Slesara Výkrik zo strechy mrakodrapu. Alfred Hitchcock ju zaradil do svojho slávneho výberu Moje najmilšie strašidlá. Slesar zručne necháva svojho hrdinu bojovať s nemilosrdnou prírodou v centre New Yorku. Poviedku do slovenčiny preložila Viera Marušiaková. V réžii Igora Hrabinského je číta Marián Geišberg.

Jozef Repko: Hviezdy lejú zlatý svit

Rozhlasová hra pre mládež vám ponúkne príbeh piesne a chlapca, ktorý sa v Amerike 19. storočia zbavoval otrockého myslenia. Je akousi spomienkou na Johna Browna, amerického bojovníka za oslobodenie černochov. Účinkujú: Patrik Bauman, Vladimír Jedľovský, Ľuboš Kostelný, Jana Strnisková, Dušan Lenci, Ivan Laca, Igor Krempaský a ďalší. Réžia: Pavel Gejdoš.

George Blecher: Poznámky z rumoviska

Po rozhlasovej hre vám ponúkame esej Georga Blechera, v ktorej sa prenesieme do New Yorku roku 2001, mesiac po útoku na Svetové obchodné centrum. Blecher nám predstaví protirečenia, ktoré teroristické útoky vyvolali na medzinárodnej politickej scéne, ale trocha inak – z odvrátenej strany. Priamo na mieste činu sa prostredníctvom zachytenia autentickej atmosféry pokúsi poslucháčovi priblížiť, ako túto tragickú udalosť prežívali Newyorčania. Esej číta Alfréd Swan.

Allen Ginsberg: Amerika

V našej ponuke sa objavia aj trocha tvrdšie, „rebelské” verše najslávnejšieho básnika hnutia Beat Generation Allena Ginsberga. Charizmatická osobnosť, ospevovaný i zatracovaný guru mnohých rebelov svoju poéziu nazýval anjelským besnením. Ide o hlasný protest slobodného umelca proti otupenému masovému vedomiu Ameriky, proti násiliu, konformizmu, pokrytectvu a duchovnej prázdnote. Ginsbergova poetika je založená na bezprostrednosti výpovede, uvoľnení tradičného verša, zmyselnosti a odtabuizovaní tém i jazyka. Báseň si vypočujete v interpretácii Róberta Rotha.

František Malec: Pravdivá správa o objavení Ameriky

Známy autor humoristicko-satirických pásem František Malec vám ponúkne zaručene „pravdivú” správu o objavení Ameriky. Žije ešte Kolombus? Nebol náhodou pirátom? Nastúpte na palubu jeho lode a nechajte sa unášať vlnami k neznámym obzorom. Samotný Krištof vám vyrozpráva, ako to v skutočnosti bolo. Ale pozor, aby vás cestou nezožral žralok! Účinkujú: Stano Dančiak, Helena Geregová, Tibor Frlajs, Peter Sklár, Magda Paveleková a ďalší. Réžia: Martin Bendik.

O´Henry: Dary mudrcov od Východu

V jednej americkej provinčnej väznici si odpykával trest väzeň Viliam Sydney Porter. Do väzenia sa nedostal vlastnou vinou. Veľmi ho trápil osud vlastnej dcéry, ktorú po úmrtí manželky vychovávali príbuzní.  Aby jej urobil radosť a získal peniaze na vianočný darček, rozhodol sa napísať poviedku a poslať ju na uverejnenie jednému časopisu. Poviedka mala úspech a tak väzeň písal dalšie. Za krátky čas sa z neho stal slávny spisovateľ, ktorého dnes pozná celý svet pod menom O´Henry. Na Litere si vypočujete jeho známu dojímavú poviedku o dvoch jednoduchých newyorských manželoch, ktorí sa na Vianoce chceli obdarovať čo najkrajším darčekom. Číta Gustáv Valach.

Príjemné počúvanie!

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame