Týždeň dobrodružstva

Týždeň dobrodružstva

24. marca si pripomíname 110 rokov od smrti azda najznámejšieho svetového autora, zakladateľa vedecko-fantastickej literatúry, Julesa Verna. Francúzsky spisovateľ dodnes formuje mysle čitateľov všetkých vekových kategórií. Veď kto z nás si z jeho kníh Dvadsaťtisíc míľ pod morom, Cesta do stredu Zeme, Deti kapitána Granta, Dva roky prázdnin, Päť týždňov v balóne, Tajomný ostrov, Pätnásťročný kapitán či Cesta okolo sveta za 80 dní nepamätá aspoň jedno úžasné dobrodružstvo? S dobrodružstvami a výnimočne presným realistickým opisom sa rovnako spája aj meno amerického spisovateľa Jacka Londona. Spomeňme len jeho príbehy o bielom tesákovi, ktoré si získali srdcia mnohých a patria medzi najlepšie knihy opisujúce prírodu. Obom týmto velikánom venujeme na Litere týždeň dobrodružstva.

V cykle Čítanie na pokračovanie si budete môcť vypočuť poviedky Jacka Londona. Autor ich napísal mnoho a najlepšie z nich sú klasickými vzormi zvládnutia námetu a mužného štýlu. Najviac materiálu pre svoje poviedky nachádzal London na americkom severe, ktorý poznal dôverne z mnohých zlatokopeckých výprav, ďalej v zaujímavom, hoci neľahkom živote amerických Indiánov a v neposlednom rade na svojich častých plavbách na tropické ostrovy južných morí. Poviedky Láska k životu, Malomocný Kulau, Zabiť človeka a Veľká záhada v réžii Martina Bendika číta František Kovár. Do slovenčiny ich preložil Štefan Kýška.

Priaznivci rozhlasových hier sa môžu tešiť na viaceré rozhlasové dramatizácie kníh Julesa Verna. Od pondelka to bude kniha Päť týždňov v balóne, ktorú zdramatizoval Vladimír Štróbl. V režijnom naštudovaní Ota Varešku z roku 1971 účinkujú Elo Romančík, Jozef Šándor, Anton Mrvečka, Vlado Minarovič, Jozef Longauer a Július Paluš. Od utorka do programu pribudne dramatizácia knihy Tajomný hrad v Karpatoch, ktorú Verne začal písať v Bratislave. Pre rozhlas ju pripravil a v roku 1992 zrežíroval Ivan Predmerský.Predstavia sa v nej Ján Gallovič, Oľga Solárová, Michal Gučík, Marián Gallo, Peter Rúfus, Dušan Blaškovič, Igor Čillík a ďalší. Od stredy uvádzame Vernovo dielo Morská obluda, ktoré pre rozhlas zdramatizoval Alexander Balogh. V roku 1993 režijne pripravil Igor Hrabinský, účinkujú Igor Čillík, Ľubo Roman, Bronislav Križan, Gustáv Valach, Peter Bzdúch, Eduard Vítek, Július Vašek, Ján Mistrík, Ján Valentík, Miroslav Trnavský, Peter Marcin a Jozef Šimonovič. Od piatka sa na rad dostane rozhlasové spracovanie knihy Dvadsaťtisíc míľ pod morom.V roku 1955 ho autorsky a režijne naštudoval Vladimír Štróbl. Budete v ňom počuť Jozefa Budského, Viliama Záborského, Alojza Kramára, Júliusa Pántika, Mílu Berana, Jozefa Hanúska, Štefana Figuru, Karola Skovaja, Jána Kákoniho a ďalších.

Od utorka si o Julesovi Vernovi budete môcť postupne vypočuť trojdielne pásmo z cyklu Gaudeamus. Jeho autori Jozef Žarnay a Alena Čisáriková ho nazvali príhodne Jules Verne.Dozviete sa v ňom mnoho informácií o živote a diele francúzskeho autora, vypočujete si mnohé ukážky z jeho najznámejších kníh a o svojich skúsenostiach z jeho tvorbou porozprávajú i významné osobnosti. Účinkujú Peter Bzdúch, Ivan Laca, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Richard Klvač a Alfréd Swan. Od utorka si prečítame aj úryvok z knihy esejí Petra Karvaša. Prečo nemožno písať sci-fi konštatoval autor a rovnako nazval aj svoju esej. V réžii Táne Tadlánkovej je číta Vladimír Minarovič.

Dielo Julesa Verna v našom programe uzatvára úryvok z jeho románu Paríž v 20. storočí v cykleSvetová čítanka. Ten sa náhodou našiel v roku 1989, dávno po autorovej smrti, v rodinnom trezore Vernovcov, od ktorého sa stratil kľúč. Vtedy sa zistilo, že ho spisovateľ napísal už pred viac ako sto dvadsiatimi rokmi. V tomto románe je vízia Paríža roku 1960. Je obrovským mestom hmýriacim sa ľuďmi, kde vládne technika a financie, a kultúra sa dostáva na okraj spoločenského diania. Futurologické vízie a predpovede sú skutočne fascinujúce a vypĺňajú sa nielen v oblasti techniky, ale aj v medziľudských vzťahoch. Číta Alfréd Swan.

Z tvorby Jacka Londona prinesieme od štvrtka i dramatizáciu poviedky Viva revolución. Pre rozhlas ju v roku 1981 zdramatizoval a zrežíroval František Obžera. Hlavný hrdina Filipe Rivera sa v nej za svoje presvedčenie doslova bije - a to až po hranice svojich fyzických síl. Účinkujú: Ľubo Roman, Pavol Mikulík, Dušan Blaškovič, Vlado Müller, Eva Rysová, Dušan Jamrich, Jozef Šimonovič a ďalší.

O živote a diele Jacka Londona sa dozviete v pravidelnom cykle Autor na dnes, ktorý o autorovi pripravil Matúš Marcinčin v spolupráci s doktorkou Zuzanou Burákovou z Katedry anglistiky a amerikanistiky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Účinkujú Miroslav Kolbašský a Jana Wernerová. V cykle Dve tváre si v životopisnom pásme povieme o odvrátenej tvári slávneho autora. Účinkujú Přemysl Boublík a René Jankovič.

Za necelých pätnásť rokov napísal Jack London vyše štyridsať kníh, stovky poviedok, tisíce článkov a reportáží. V práci bol práve taký zaťatý ako v zábave či láske. Svoje predsavzatia plnil s neuveriteľnou tvrdohlavosťou. Keď otvoríte ktorúkoľvek jeho knihu, ste uchvátení. Dialógy aj opisy sú výstižné, jeho príbehy sú plné pôsobivej sily, chuti do života, radosti z tvorivého činu. Nemožno ich čítať, aby sa táto sila, chuť, radosť a smäd nepreniesli na čitateľa. Také účinky má aj jeho poviedka Biele ticho. V cykle Svetová čítanka vám ju od piatka bude čítať Marián Grebáč.

Je jedno, koľko máte rokov. Popustite s nami uzdu vašej fantázie a nechajte sa unášať fantastickými príbehmi plnými odvahy, vzrušenia, nebezpečenstva či neobyčajných bytostí.

Autor článku: Martin Šenc, foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame