Hory, lesy, dobre nám (u vás) je

Hory, lesy, dobre nám (u vás) je

Les. Podľa definície je to samostatný ekosystém, v ktorom je vyvinutý strop z korún stromov. V tomto letnom sparne ponúka príjemné osvieženie v tieni svojich konárov a hustých listov. Les – tiež téma na Rádiu Litera pre tento týždeň.

Od pondelka do piatka sme zaradili do vysielania čítanie na pokračovanie z eseje Mila Urbana Spomienky hájnikovho syna. V utorok nadviažeme na rozprávanie mladého lesníka úryvkom zo svetovej tvorby. Francúzsky spisovateľ Jean Giono sa predstaví svojím príbehom o jednoduchom pastierovi a jeho dokonalom splynutí s prírodou. Poviedka Muž, ktorý sadil stromy  predostiera obraz Provensálčana, ktorý vďaka svojej vytrvalej činnosti, bez nároku na odmenu, prispieva priam k aktu stvorenia. Próza sa dokonca stala inšpiráciou pre ochrancov prírody k zalesňovaniu nových oblastí.

Nebude chýbať ani trocha „stromovej poézie“. Gustáv Valach vám zarecituje verše Jacquesa Préverta Palmy a vetry a Ivan Laca zas bude interpretovať báseň Pabla Nerudu Sopka je strom.

Od stredy sme nasadili fíčer Stromy rastú až do neba, v ktorom sa jeho autorka Eva Gergelyová bližšie pozrela na vzťahy medzi stromami a ľuďmi. V piatok pribudne pásmo Gabriely Horečnej Pamäť stromov o našich spojencoch, stromoch, konkrétne lipách, ktoré nás, Slovanov, sprevádzajú odnepamäti.

Štvrtok sa obohatí program na Litere o nevšedný žáner – stereokompozíciu. Peter Valček dal svojmu príbehu troch kamarátov symbolický názov Staré stromy. Priatelia, ktorí sú hrdinami jeho hry, sú prototypmi súčasníkov stredného veku. Na jednej strane ich poznačili udalosti mladosti – vpád okupačných vojsk na naše územie roku 1968, na druhej strane sa musia teraz konfrontovať s novodobými pliagami spoločnosti. Zlom v ich životoch nastane, keď syn jedného zo starých kamarátov umrie pri naivnej pomoci mladému narkomanovi. Zúfalý otec sa s touto stratou nedokáže vyrovnať a v apokryficky ladených vnútorných monológoch, ale aj prostredníctvom rozhovorov s priateľmi, sa usiluje pochopiť a nejako prijať bolestnú ranu osudu...

Gabriela Miškovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame