Úšpešná rekapitulácia Rádia Litera za rok 2015 - II

Úšpešná rekapitulácia Rádia Litera za rok 2015 - II

Úspešná rekapitulácia Rádia Litera za rok 2015 - II. časť

Rok 2015 sa chýli k svojmu záveru, preto sme sa rozhodli pripraviť pre vás dvojtýždeň, v ktorom si budete môcť opäť vypočuť poslucháčsky úspešné čítania na pokračovanie, hry, pásma či fejtóny, ktoré našli u vás výraznejšiu odozvu počas toho, ako sme ich vysielali v tomto roku. Mnohé ste si žiadali odvysielať v krátkom čase opäť, či vypočuť si z archívu. Vzhľadom na vaše ohlasy sme preto znovu do nášho vysielania vybrali Horacia Quirogu a jeho Príbehy z pralesa. Môžete sa tešiť aj na pásmo o tejto knihe. Nebudú chýbať novely Boženy Slančíkovej-Timravy Bál a Mocnár, rozhlasová hra Malý princ podľa knihy Antoina de Saint-Exupéryho a poézia francúzskeho básnika Francisa Jamma. Poslucháčsky cenný je aj fíčer Romana Bomboša Quo vadis, schola nostra? Rekapituláciu sme však výnimočne obohatili aj doteraz nevysielanými rozhlasovými projektmi na Rádiu Litera, a to audiofilmom Pásla kone na betóne a rozhlasovou hrou Peter a Lucia, ktorá mala tento rok premiéru na Rádiu Devín.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie si budeme čítať z knihy uruguajského autora Horacia Quirogu Príbehy z pralesa. Vypočujete si poviedky Besný pes, Muchy, Lesný med, Tmavá komora, Podrezaná sliepka, Vankúš z peria, Pustatina a Pálenka z pomarančov. Ide o jedno z najpôsobivejších čítaní, ktoré v našom rozhlasovom archíve máme. Príbehy o vnútornej sile ľudí zápasiacich so smrteľne nebezpečným pralesom a jeho obyvateľmi si vypočujete vo fascinujúcom podaní Mariána Geišberga. Preložila Eva Palkovičová. O Príbehoch z pralesa si budete môcť vypočuť pásmo Egona Tomajku, ktoré bude vo vysielaní od štvrtku. V réžii Jána Medveďa účinkujú Egon Tomajko, Eva Palkovičová, Vladimír Kivader a Michal Gazdík.

Vo vysielaní sa objaví od stredy aj tvorba Boženy Slančíkovej-Timravy. Nenechajte si ujsť novely Bál a Mocnár. Novelu Bál režírovala Táňa Tadlánková a účinkuje v nej Darina Vašíčková. Novelu Mocnár režíroval Martin Kákoš a účinkujú v nej Monika Hilmerová, Matej Landl, Jozef Domonkoš, Adela Gáborová, Ján Kramár, Miroslav Trnavský, Ivan Laca, Darina Vašíčková, Soňa Ulická, Helena Geregová, Lucia Vrablicová, 1997. Timravin Mocnár rozvíjaja v ďalších jemných odtieňoch rozpory lásky až po jej zničenie v dôsledku života v biede či zbohatlíctva.

Ak ste sa doteraz nestretli s menom Francis Jammes, budete dojatý čistotou, nežnosťou, prostotou a láskou k tomu najnepatrnejšiemu - kvetinám a zvieratám. Pásmo Francis Jammes: Čistiny v nebi pripravila vynikajúca prekladateľka z francúzskej literatúry Michaela Jurovská a môžete ho od stredy počúvať v umeleckom prednese Ladislava Chudíka.

Od Exupéryho vám ponúkame vo špeciálnom výbere ešte jedno jeho dielo, a to Malého princa. Môžete si ho vypočuť vo viacerých opakovaniach od tohto štvrtka až do nasledujúcej stredy. Ide o úspešnú dramatizáciu známej literárnej predlohy. Pre rozhlas ju zdramatizoval v roku 1988 Peter Gregor. Dramaturgia Ľuboš Machaj, hudba Igor Bázlik, majster zvuku Ľubomír Dolinka, hudobná dramaturgia Katarína Cútová, réžia Viliam Sýkora. Účinkovali Igor Mišík, Vlado Műller, Ivan Letko, Július Vašek, Dušan Blaškovič, Peter Debnár, Eduard Bindas a ďalší.

Quo vadis, schola nostra? Kam kráčaš, naše školstvo? Túto otázku si kladie autor fíčra Roman Bomboš. Sám kedysi učil, takže problémy za katedrou i v školských laviciach dôverne pozná. Teraz ich prináša do rozhlasového éteru a vy si ich na Litere môžete vypočuť od štvrtka. V réžii Jara Riháka okrem autora účinkujú Miroslav Trnavský, Vlado Kostovič, Ľubo Kostelný a Vladimír Obšil. V relácii odznejú verše Jacquesa Préverta a Francisca Blakea, a citáty Jána Amosa Komenského.

V našom programe si miesto našli i poviedky. Publicista a spisovateľ Jozef Kollár vo svojich dielach, ktoré sa vyznačujú až reportážnou zovretosťou, rád zachytáva hraničné momenty v ľudskom živote. Navonok sa takmer neprejavujú, môže ich spustiť náhoda alebo rozhovor, no rozhodujúcou mierou sa podieľajú na ďalšom konaní a vývoji postáv. Takou je aj jeho poviedka Dvaja v aute. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Helena Geregová, Ivan Laca, Peter Sklár a Vladimír Minarovič.

Tento týždeň si však budete môcť vypočuť aj dva výraznejšie rozhlasové projekty, ktoré sme tento rok nemali zaradené do vysielania, ale rozhodli sme sa nimi obohatiť túto našu mimoriadnu rekapituláciu za rok 2015. Od pondelka bude vo vysielaní audiofilm Pásla kone na betóne, ktorý pre rozhlas režíroval Karol Trnka a vznikol v rámci cyklu Filmového klubu pre nevidiacich a slabozrakých. Film vznikol v roku 1982 v réžii Štefana Uhera. Vo filme účinkujú Milka Zimková, Marie Logojdová, Ľubomír Paulovič, Peter Staník, Veronika Jeníková, Anton Trón, Ján Mildner, Marián Geišberg a ďalší. Od utorka sa môžete tešiť na úplne novú adaptáciu novely Romaina Rollanda Peter a Lucia, ktorá mala premiéru na Rádiu Devín tento rok 26. mája. V hre účinkujú Miroslav Noga, Michal Jánoš, Kristína Turjanová, Marek Fašiang, Pavol Šimun, Kamil Kollárik, Rastislav Sokol, 2015. Réžiu má Táňa Tadlánková. Od utorka bude vo vysielaní Rádia Litera aj pásmo o autorovi Petra a Lucie z pera Simony Fochlerovej. V réžii Petra Vilhana v ňom účinkujú Vladimír Vaverčák a Tatiana Poláková.

Prajeme vám, aby ste si našli aj v tomto druhom rekapitulačnom týždni niečo, čo vás podnieti nechať oddýchnuť svoje oči a naplno za započúvať do nášho vysielania.



Autorka: Monika Kekeliaková, snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame