Mágia a čarovný Harry Potter

Mágia a čarovný Harry Potter

Začiatok roka na Litere bude magický – a to doslova! V tomto týždni sa najčastejšie budú skloňovať slová ako mágia, čary, kúzla, čarodejníci, čarodejníčky či šamani. Možno sa objavia aj nejaké bosorky alebo ježibaby, nebude chýbať ani Harry Potter.

 

V cykle Čítanie na pokračovanie vám ponúkame 10 dielny seriál literatúry faktu o mágii, ktorý napísala etnologička a historička Katarína Nádaská. Dala mu prozaický názov Mágia a budete v ňom počuť rozprávanie o tomto zvláštnom fenoméne od raného praveku až po súčasnosť. Naučíte sa jej lepšie rozumieť a spolu s nami sa dozviete, ako ovplyvnila náboženstvo, umenie, poľnohospodárstvo, priemysel, vedu, spoločenské inštitúcie, ba i vládcov. Číta Kristína Farkašová.

 

Od pondelka uvádzame pôvodnú rozhlasovú hru Nataše Hosťoveckej Kto musí ísť z kola von? Hra získala prvú cenu v súťaži Slovenského rozhlasu za pôvodnú rozhlasovú hru v roku 2000. Pozývame vás počúvať  krehký, imaginatívny príbeh o ľudskej malosti a zrade, o nevyspytateľných cestách osudu, ktorý trestá dovtedy nepostihnuté násilie, aby sme si opäť uvedomili, akú nezastupiteľnú hodnotu má zodpovednosť a česť v našom živote. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Szidi Tobias, Marián Slovák, Marta Sládečková, Zuzana Kapráliková a Martina Mikulášová.

 

Od utorka sa môžete tešiť na obľúbený príbeh o študentovi strednej čarodejníckej školy Harrym Potterovi, ktorý si obľúbili ľudia po celkom svete. Jeho autorka, Joanne Kathleen Rowlingová, naučila detských a nielen detských čitateľov znovu čítať. Stala sa synonymom schopnosti neobyčajne umne preplietať každodennú realitu so svetom mýtov, mágie, kúziel a čarodejníctva.  Najprv si vypočujete pásmo Dity Csütörtökyovej Kúzelná veda a čarovný Harry Potter, s podtitulom Kúzla Harryho Pottera očami súčasnej vedy.  Za sprievodcu po tomto magickom svete zvolila knihu anglického bádateľa Rogera Highfilda The Science of Harry Potter: How Magic Really Works. Ten ho v nej konfrontuje s najnovšími poznatkami modernej vedy. Po pásme bude nasledovať úryvok siedmej, záverečnej časti knihy J. K. Rowlingovej – Harry Potter a Dary Smrti s úvodným slovom mladého čitateľ Dominika Reisela. Účinkujú Rebeka Poláková a Jakub Ružička.

Na záver utorkového programového bloku sme si pre vás pripravili poéziu nemeckého velikána Johanna Wolfganga Goetheho pod názvom Čarodejníkov učeň. Verše preložil Ján Kostra, v réžii Ivana Predmerského ich recituje Štefan Bučko.

Vďaka filmom sa žáner literatúry meča a mágie, nazývaný fantasy, stal v posledných rokoch oveľa známejší pre väčšinu populácie, hoci sa počet titulov utešene rozrastá už vyše dvadsať rokov. Ako autori fantasy sa nenechávajú zahanbiť ani ženy. Od stredy vám v preklade Hildy Holinovej ponúkame pútavé hodinové čítanie z knihy poľskej autorky Doroty Terakowskej Dcéra čarodejníc. Účinkujú Igor Šabek a Dana Košická.

Každý človek niekedy zatúži byť čarodejníkom, ktorý dokáže ovládať beh svojho života, života iných ľudí, ba i celého ľudstva. Čarodejníkom, ktorý vidí do minulosti i do budúcnosti a rozdáva na počkanie odvahu, múdrosť či statočnosť. Rozhlasová hra pre mládež Zuzany Uličianskej Čarodejník z krajiny Ost je pokusom nazrieť do kuchyne, spálne, i do pracovne jedného z najväčších mágov v novodobých dejinách sveta, Karola Marxa. Z londýnskej hmly jeho exilového pobytu sa pre nami vynára strhujúci osud Marxovej ženy Jenny a jeho detí. V dyme z jeho fajok a cigariet tušíme Marxov vzťah k priateľom i nepriateľom, k domácej Lenchen, ale predovšetkým k peniazom, ktoré sú hlavnou témou Marxovho neúspešného celoživotného snaženia. Táto hra nie je správou špióna, ktorý sledoval každý Marxov krok, nie je denníkovým záznamom, rekonštrukciou korešpondencie ani životopisnou štúdiou. Je magickou fikciou, v ktorej sa mieša realita s rozprávkou, tak ako sa na mudrca Východu, čarodejníka  z krajiny Ost, patrí. V hlavných úlohách sa predstavia Robo Roth, Ingrid Timková a Gabriela Dzúriková.

Nasledovať bude poviedka Ludwiga Bauera Čarodejnica Líza Hainburská. Aký sled udalostí možno očakávať, keď na kapotu motora akéhosi modrého auta spadne škridla? Prečo mladík Ján z Devínskej Novej Vsi tak často cestuje do rakúskeho mestečka Heinburg? To sa dozviete v takmer rozprávkovom príbehu, ktorý vám prečíta Martin Kaprálik.

Vladimír Pavlík je filozof, neprofesionálny psychológ, právnik, básnik a klavirista. V nedávnom období sa okrem iného venoval antropologickému štúdiu, v rámci ktorého sa zaoberal aj pôvodnými šamanskými technikami. Jedným z výsledkov tejto práce je aj jehominiromán s názvom Bubon. Od štvrtka si ho môžete vypočuť v interpretácii Marka Fajnora.

Na piatok sme si pre vás nachystali ukážku z románu brazílskeho spisovateľa Paola Coelha Čarodejnica z Portobella v preklade Jany Marcelliovej.  Protagonistkou knihy je  Athena, adoptívna dcéra libanonských emigrantov, ktorých z Bejrútu vyhnala vojna. Zaujímavosťou  je, že jej príbeh rozprávajú  osoby, ktoré  žili s ňou  alebo v jej blízkosti. Číta Marián Slovák.


Po úryvku vás pozývame k počúvaniu rozprávkovej hry Čarodejný mlynček. Pre rozhlas ju v roku 1966 napísal Ján Mieroslav Pinka podľa stredoslovenskej ľudovej rozprávky. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Viera Bálinthová, Jozef Kroner, Terézia Hurbanová, Vladimír Durdík, Ondrej Jariabek, Juraj Šebok, Štefan Dobrovodský, Branislav Koreň, Vladimír Minarovič a Karol Strážnický.

Prajeme vám, nech je pre vás rok 2016 plný magických a čarovných okamihov!

 

Autor článku: Martin Šenc, foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame