Hurá do záhrady!

Hurá do záhrady!

Domáca záhrada často ponúka svojim majiteľom relax, no neraz aj kopec starostí, najmä v prichádzajúcich letných horúčavách. Pre všetkých záhradkárov a priaznivcov sadenia, okopávania, kyprenia či polievania sme pripravili bohatú úrodu rozhlasových relácií. Na Litere sa tento týždeň presúvame do záhrad.

Od pondelka začíname prvou časťou čítania na pokračovanie z knihy srbského spisovateľa Branka Ćopića Záhrada slezovej farby. Autor znova nachádza čarovné detstvo, ktoré však už nie je v strede jeho záujmu. Dostali sa doň ľudia z jeho okolia: starý otec, jeho brat i kamarát, prišelci, remeselníci, maliar, sedlár, zbojník či žandár. Ćopić oživuje mnoho postáv s ich osobitým svetom a bizarnými záujmami, milo a melancholicky sa vynárajú ako poslovia starých čias a životných múdrostí, umiernenosti a húževnatosti, šikovnosti a trvácnosti. Číta Jozef Šimonovič.

V programe potom nasleduje pôvodná rozhlasová hra Ľubomíra Schrameka Vrahom je záhradník. Ide o kriminálnu komédiu, v ktorej sa autor snaží nastaviť pokrivené zrkadlo postavám na oboch stranách zákona. Základ jeho živých dialógov je ukotvený, tak ako vo väčšine jeho hier, v humore a satire. Účinkujú: František Výrostko, Michal Gazdík, Petronela Valentová a Martin Horňák. Réžia: Ladislav Hyža, 1994.

Za pozornosť stojí aj úryvok z esejí velikána českej literatúry Karla Čapka Záhradníkov rok, ktoré do slovenčiny preložil Blahoslav Hečko. Humoristicky ladená próza je chválospevom na človeka, ktorý sa môže harmonicky rozvíjať iba vtedy, ak si vo falošnej nadutosti a samoľúbosti nezničí prirodzeného spojenca, ktorým je príroda, svet okolo nás, zvuky, farby, chute, vône a dotyky našej krásnej domoviny. Číta Ladislav Chudík.

Od utorka vám ponúkame umelecko-dokumentárne stereopásmo Záhradár. Jeho autor Andrej Turčan v ňom použil úryvky z autentických zápiskov pedagóga Michala Galbavého. On je tým záhradárom, ktorý po celý život pestoval svojich žiakov ako záhradu. Účinkujú Andrej Mojžiš, Martina Popperová a Zuzana Kyzeková.

V cykle Svetová čítanka vám ponúkneme úryvok z románu nórskej spisovateľky Torborg Nedreaasovej Pri mesačnom svite nič nerastie. Román je ľúbostným príbehom mladej dievčiny, ktorú zvedie jej učiteľ. Autorka píše psychologické romány s výrazným sociálnym aspektom, no je známa aj ako autorka viacerých poviedkových cyklov. Úryvok číta Mária Schlosserová.

Záver programového bloku bude patriť poézii. V interpretácii Petra Rúfusa si vypočujete výber z básnickej zbierky Vincenta Šikulu Zo zanedbanej záhrady.

Streda so sebou prinesie trocha úsmevu. Čaká na vás hodinové humoristické pásmo Olivera Andrásyho Plody našich záhrad. Autor sa v ňom satirickým spôsobom vyjadruje o odvrátenej tvári ovocia. Účinkujú Ľubo Roman a Marián Labuda.

Po humoristickom pásme si môžete vypočuť citlivú poviedku Ľuboša Juríka Záhradník. Vyrozpráva v nej krátky príbeh o človeku, ktorý sa v neznesiteľných horúčavách snaží zachrániť milované kvety. V réžii Jozefa Pražmáriho číta Alfréd Swan.

V miniatúre z cyklu Iné svety autor Radovan Škultéty predstaví umenie čínskych záhrad, ktoré zdieľajú niektoré spoločné estetické princípy s čínskou poéziou, maliarstvom či kaligrafiou, a vzájomne sa dopĺňajú. Číta Přemysl Boublík.

Od štvrtka si v program nájdete rozhlasovú hru pre mládež Tajmostvo záhrady. Na motívy literárnej predlohy Frances Hodgsonovej-Burnettovej ju pre rozhlas napísala Lucia Párnická. Aké tajomstvo ukrýva záhrada domčeka v slatinách budete pátrať sa malými hrdinami príbehu. Účinkujú Martina Götzová, Jozef Benedik ml., Jakub Gecz, Dagmar Bajnoková, Milada Rajzíková, Ľubomír Paulovič a Eduard Bindas. V roku 2001 režijne naštudoval Pavel Gejdoš.

Po rozhlasovej hre budú nasledovať verše Mily Haugovej zo zbierky Zavretá záhrada (reči) v interpretácii Heleny Geregovej, miniromán Vandy Rozembergovej Ligurček záhradný v podaní Niny Müllerovej, na záver bloku si vypočujete báseň Jána Hollého Na krásnu záhradu, napísanú vo zvučnej bernolákovčine, ktorú zarecituje Ida Rapaičová.

Od piatka vysielame pásmo Tatiany Šuškovej Zelená vášeň. So svojim reportážnym mikrofónom sa redaktorka vybrala za pani Máriou Fridrichovou, ktorá vybudovala zo záhrady za desiatky rokov unikátne arboretum. Chodia ho obdivovať mnohí botanici.

Zo zákutí unikátnej záhrady sa presunieme k rozprávkovej hre nazvanej Prípad Hrášok. Na motívy rozprávky Hansa Christiana Andersena ju pre rozhlas napísal Ján Uličiansky. Autorom piesní a zároveň i policajným komisárom príbehu je Richard Müller. Ďalej účinkujú Richard Stanke ako princ, Lucia Vrablicová ako princezná, Zuzana Kronerová ako kráľovná, František Kovár ako kráľ, Emil Horváth ako správca a Karol Čálik ako ceremoniár. Réžijne pripravil Róbert Horňák v roku 2003.

Záverečnú bodku týždňu venovanému tematike záhrady v literatúre dá napínavá poviedka Štefana Šimka. Nazval ju Pekná záhrada a opisuje v nej krátku situáciu na hrane života a smrti. V réžii Martin Bendika číta Jozef Šimonovič.

Želáme vám príjemné počúvanie! Presné časy vysielania nájdete v našom programe na https://www.rtvs.sk/radio/program


Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame