Dva týždne v Afrike

Dva týždne v Afrike

Na najbližšie dva júnové týždne sme si pre vás pripravili trocha exotiky. Dvakrát po sebe zavítame na tretí najväčší kontinent sveta – do Afriky. Priblížime si africkú literatúru, afrických autorov a život afrického obyvateľstva.

V cykle Čítanie na pokračovanie sa tento týždeň budete môcť započúvať do knihy Liečiteľ nositeľa ceny Anasoft Litera za rok 2007 Marka Vadasa.Inšpiráciu svojich poviedok plných tajomstva, ale aj nezvyčajnej lyriky hľadá autor predovšetkým vo vlastnej skúsenosti s rovníkovou Afrikou. Z väčšej časti nie sú fikciou, ale len vyrozprávaním príbehov zažitých a počutých, akoby ich rozprával rodený Afričan. V réžii Vladimíra Kivadera číta Miloslav Kráľ.

Skutočnou lahôdkou v našom programe bude osemdielny cyklus Africké príbehy o Afrike a africkej literatúre. V tomto týždni vám ponúkneme prvé štyri časti, v ktorých sa dozvieme niečo o koloniálnom stretnutí Afriky a Anglicka, o zobrazení homosexuality v africkej literatúre a širšom historicko-spoločenskom kontexte, budete počuť aj reflexiu polygamie. Neobídeme ani drsné zážitky a otrasné skúsenosti detských vojakov v ozbrojených konfliktoch, ktoré nebudú iba faktografickou správou, ale predovšetkým emocionálnou výpoveďou, ktorá dáva tušiť neľahkú perspektívu afrických krajín sužovaných občianskymi vojnami. Pásma autorsky pripravili Dobrota Pucherová a Anna Hlaváčová.

V pravidelných cykloch Esej Svetová čítanka predstavíme tvorbu afrických autorov. Nigérijčan Tolu Ogunlesi sa v eseji Všetci sme Afričania zamýšľa nad tým, ako vníma Afriku a Afričanov okolitý svet. Alfréd Swan vám prečíta úryvok z románu ďalšieho nigérijského spisovateľa - Elechiho Amadiho - Veľké rybníky. Rozpráva v ňom o smrteľnom nepriateľstve medzi východonigerijskými dedinami za čias, keď bol beloch ešte polomýtickou postavou kdesi z pobrežia. Amadi presne vystihuje nálady svojich postáv, zámerne si vybral príbeh, ktorého zmysel a účinok sa opiera o vyjadrenie prelietavých a takmer nezachytiteľných nálad, záchvevov strachu, únavy, opojenia a zúfalstva. Vďaka tejto presnosti a vernosti azda po prvý raz poznávame v celistvosti svet afrického černocha, nenarušený ešte vplyvom civilizácie, svet na tisícročia vzdialený a predsa pochopiteľný a blízky.

V programe prvého týždňa exotiky si miesto našla aj mysteriózna poviedka Daniely Kapitáňovej Afrika, ktorú interpretuje Marián Geišberg, ale aj krátke spracovanie africkej ľudovej rozprávky Prečo si opice nestavajú dom. V réžii Evy Galandovej vám ju prečíta Eva Krížiková.

Dramatizácia prózy významného anglického spisovateľa poľského pôvodu Josepha Conrada Bašta pokroku ponúkne filozofický pohľad do koloniálnej Afriky 19. storočia. Pre rozhlas dielo preložil a zdramatizoval Ľudovít Petraško. V réžii Juraja Rašku účinkujú Dušan Blaškovič, Gustav Valach, Ľubo Roman, Eduard Bindas a Viktor Blaho.

Ľuba Šajdová sa vo svojom fíčri O čom mlčíte, bwana ponorí do myšlienok svetoznámeho českého prírodovedca a spisovateľa, lovca afrických zvierat Jozefa Vágnera. Ukážky interpretuje Ľubomír Paulovič. V cykle Portréty vám predstavíme Máriu Sliacku z Kováčovej pri Zvolene. Svoj život zasvätila rozvojovej a humanitárnej práci na dobrovoľníckej i profesionálnej báze v Afrike. O jej skúsenostiach a osobnom živote sa s ňou pozhováral autor relácie Michal Várošík.

Veríme, že spolu s nami pocítite svieži závan exotiky a počas dvoch týždňov venovaných Afrike sa dozviete mnoho vecí, ktorých ste doteraz možno ani netušili.

Želáme vám príjemné počúvanie! Presné časy vysielania nájdete v našom programe na https://www.rtvs.sk/radio/program


Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame