Od stridžích dní do Vianoc

Od stridžích dní do Vianoc

V nedeľu sme zapálili už druhú adventnú sviecu. Pomaly sa začíname obzerať po darčekoch, nasávať vianočnú atmosféru a ako každý rok si hovoríme, že tohtoročné sviatky budú harmonickejšie ako tie minulé, že ich prežijeme v pokoji. Tak nech nám to vydrží. Stridžie dni sú v plnom prúde, oslávili sme Katarínu, Ondreja a Barboru. V utorok nás čaká Mikuláš, budúci týždeň Lucia. Na Litere vás týmto obdobím sprevádzame. Počas tohto týždňa pre vás vysielame relácie o stridžích zvykoch, o Svätom Mikulášovi a o čase predvianočnom. Od Čechovova to bude dramatizácia Decembrová noc, Od Šikulu poviedky Zvedavý advent a zvyky, ktoré sú s týmto obdobím späté si priblížime napríklad v seriáli Nezvyčajné zvyky - Stridžie dni. Vypočujte si smutnokrásny príbeh o strate Bosý anjel od Rudolfa Dobiáša a zaujímavou reláciou bude aj Čugén, seibo alebo obdarovávanie v Japonsku. Prajeme vám pokojný druhý adventný týždeň.

V Čítaní na pokračovanie vysielame dielo Štefana Moravčíka Próza nás hriešnych. Prvá časť obsahuje aj úvodné slovo čítané autorom samotným. V oblasti prózy sa zameral na ľudovú slovesnosť z rodného Záhoria, bohato využil záhorácky dialekt a zobrazil život roľníka a obyčajného človeka z tohto regiónu. Svojimi svojráznymi umeleckými postupmi, netradičnou tvorbou a jazykovým majstrovstvom sa Štefan Moravčík nepochybne zaradil medzi popredných autorov slovenskej literatúry. V réžii Vladimíra Dobríka číta Karol Machata.

Hneď od začiatku týždňa vysielame pôvodnú rozhlasovú hru Petra Gregora Tahiti. Autor v nej ukazuje životnú filozofiu dvoch takzvaných bývalých ľudí - spisovateľa a univerzitného profesora. Obaja sa nepriazňou osudu ocitli v postavení bezdomovcov a na lavičke pod stanicou rozohrávajú dialóg o štedrom nadeľovaní a ešte krutejšom odnímaní ilúzií súčasného človeka. V postave univerzitného profesora účinkuje Karol Machata, úlohu spisovateľa hrá Boris Farkaš. Réžia: Martin Bendik.

Oslavujete Mikuláša? Vyčistiť tie najväčšie čižmy a tešiť sa celú noc na to, čo vám Mikuláš prinesie a pritom dúfať, že si v topánke nenájdete uhlie. Historický príbeh Svätého Mikuláša si môžete vypočuť na Litere od utorka v minidráme Miša Kováča-Adamova s názvom Svätý Mikuláš. V réžii Laca Keratu účinkujú: Miroslav Trnavský, Dagmar Sanitrová, Vladimír Kobielsky, Ján Mistrík.

Od ruského majstra poviedky a drámy, Antona Pavloviča Čechova, od stredy vysielame dramatizáciu poviedky „Nepriatelia" pod rozhlasovým názvom Decembrová noc. Muž príde s chvatom k doktorovi a dožaduje sa, aby rýchlo navštívil jeho manželku, ktorej sa náhle urobilo zle. Doktor ísť nechce, pred pár minútami mu zomrel syn. V okamihu, keď prežívame veľkú bolesť, nás každá banálnosť uráža. Bolesť vyžaduje intimitu, nik, koho sa netýka nesmie do nej vstupovať. Ale kde je miera našej bolesti? Účinkujú Gustáv Valach, Vlado Müller a Gustáv Legéň.

O nezvyčajných zvykoch počas stridžích dní sa dozviete v seriáli Život v príbehu. Desať ročné dvojčatá Terezka a Samko sú na prázdninách u babky Betky na dedine. Z denníka svojho zosnulého deda Martina - dedinského učiteľa - sa dozvedajú o tom, ako bol vtedajší život spätý s kolobehom roka, ročných období, ľudových zvykov a tradícií. Seriál Ľuboša Machaja na námet Veroniky Lesany Renčkovej Nezvyčajné zvyky - Stridžie dni bude vo vysielaní od štvrtka. Účinkujú: Ľudmila Mandžárová, Martin Kaprálik, Ema Mercová, Richard Labuda, Laco Kerata a další.

Súčasná talianska spisovateľka Susanna Tamaro sa preslávila románom Choď za hlasom srdca. Kniha získala niekoľko medzinárodných ocenení a bola preložená do takmer tridsiatich jazykov. Je to príbeh zrelej ženy, ktorá sa v listoch, písaných vnučke študujúcej v USA, spovedá, aby jej odovzdala sugestívnu pamäť svojho srdca, poznanie nevyhnutnosti milovať a tvoriť svoju vlastnú osobnosť aj proti vôli spoločenských konvencií. Úryvok z prózy Susanny Tamaro Choď za hlasom srdca číta na Litere od štvrtka Mária Schlosserová.

Známy rozhlasový autor Rudolf Dobiáš stvárnil v poviedke s názvom Bosý anjel príbeh rodiny, ktorá pred rokmi prišla o dieťa. Dej situoval do predvianočného obdobia, kedy spomienky ožívajú v plnej sile a sú očisťujúce a smutnokrásne. Ján spolu s dcérami a manželkou Ankou trávia vianočné sviatky u rodičov na dedine. Syn s otcom sa vyberú vyťať vianočný stromček a hoci sa to stalo už pred štyridsiatimi rokmi, spomínajú na príbeh, ktorý sa stal týždeň pred Vianocami. Príbeh Jánovho brata, Jakuba, ktorý ešte ako dieťa zomrel. Vypočujte si túto trpkosladkú poviedku od piatku na Litere. Súčasťou nahrávky je aj krátky rozhovor Jany Hevešiovej s Rudolfom Dobiášom. V réžii Laca Keratu účinkuje Ján Gallovič.

Od utorka budete môcť počúvať aj poviedky Vincenta Šikulu pod názvom Zvedavý advent. V réžii Martina Hvišča účinkujú: Boris Farkaš, Lucia Vrablicová, Oľga Solárová, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Francien Bauer. A dozviete sa aj niečo o vianočných zvykoch Šikulovcov, napríklad čo robili namiesto otvárania adventného kalendára.

Hneď v pondelok vám Alfréd Swan prečíta esej spisovateľa a básnika Jaroslava Rezníka s názvom Čas adventu. Pozerá sa naň kriticky a varuje nás pred tým, aby sme si zo sviatkov či zvykov nevytvárali modly. Od utorka vám Pavel Gabriš v relácii Solárium priblíži Svätomikulášske zvyky a tradície. Rozpovie vám legendu o obľúbenom biskupovi a rozprávať sa bude s etnologičkou Katarínou Nádaskou. Solárium Pavla Gabriša vysielame aj od štvrtka. V tejto časti sa dozviete niečo o Zvykoch na sv. Barboru, Luciu a Tomáša.

Relácia Iné svety sprístupňuje 200 pojmov z iných kultúr a civilizačných okruhov. Ide o pojmy, s ktorými sa stretávame denne v médiách, ale neraz netušíme, čo vlastne znamenajú. V tejto časti vám autorka Viktória Marková priblíži Japonské obdarovávacie zvyky a tradície. Čugén, seibo alebo obdarovávanie v Japonsku vysielame na Litere od utorka.

Od stredy vás v Rádiu Litera bude zabávať Sobotník - Decembrová nádielka je tu!, v ktorom nesmie chýbať predvianočná atmosféra, alebo aspoň humorná polemika na témy, točiace sa okolo sviatočných dní. Autor Roman Slanina v poslednom vydaní banskobystrického zábavníka roku 2012 postavil do kontrastu na jednej strane vnútorný pokoj a rodinnú pohodu, po ktorej v týchto dňoch každý túži, a na strane druhej stres, zhon, všadeprítomné reklamy a komerciu, ktorá sa na sviatkoch priživuje. Účinkujú Roman Slanina, Stanislava Pázmányová, Norbert Antalík a Peter Dobiáš.

Vianoce sú už tradične spojené s túžbou obdarovať tých najbližších. Kedysi sme verili, že nám darčeky nosí Ježiško, písali mu listy s našimi prianiami a trvali na tom, že sme celý rok poslúchali, aby sme si pod stromčekom niečo našli. Čo by sme napísali Ježiškovi do listu tieto Vianoce? Čo by mu napísali deti? V roku 1999 ponúkla pošta v Rajeckej Lesnej možnosť Ježiškovi poslať dopisy a kresby. Počas 15 rokov činnosti bolo na adresu Ježiško 999 99 doručených viac ako milión zásielok zo Slovenska aj zahraničia. Ako sa na Slovensku vlastne vyvinul zvyk písať Ježiškovi? Relácia Márie Danadovej a Moniky Kováčovej je o našich vianočných prianiach, o tom, kde miznú listy Ježiškovi a o tom, kedy a ako viera v Ježiška odchádza, aby ju mohlo nahradiť poznanie, že nás obdarúvajú tí, ktorí nás majú radi. Listy Ježiškovi budú na Litere od piatku.

Pre priaznivcov poézie máme pripravené verše Štefana Strážaya zo zbierky December. Od štvrtka recituje Peter Sklár v réžii Jaroslava Riháka.


Dúfame, že si v našom programe nájdete niečo, čo vás zaujme a prajeme vám príjemné počúvanie.


Program rádii.

Autorka textu: Katarína Gažíková. Snímky: TASR, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame