Zdolať vrcholy v sebe

Zdolať vrcholy v sebe

Tento týždeň vás na Litere čaká poriadna dávka dobrodružstva. Budeme spoločne prechádzať hrebeňmi, liezť na skaly či vrcholce štítov, absolvovať horské výpravy. Pripravili sme si pre vás horolezecký týždeň plný skvelého programu.

V cykle Čítanie na pokračovanie si vypočujete román Vladimíra Mináča Smrť chodí po horách. Dominuje v ňom vyrovnávanie sa s vojnovou skutočnosťou. Prostredníctvom osudov dvoch bratov Lotárovcov, partizána a väzňa v koncentračnom tábore, zobrazuje boj proti fašizmu a preniká k vnútru človeka. Popredný predstaviteľ povojnovej slovenskej prózy, autor filmových scenárov, novinár, publicista, literárny kritik a držiteľ Ceny Ľudovíta Štúra, práve týmto románom knižne debutoval v roku 1948. V réžii Štefana Korenčiho číta Karol Machata.

Pripravili sme pre vás tiež jednu z poslucháčsky najúspešnejších slovenských rozhlasových hier. Hru o ľudskej túžbe pokoriť prírodu, ale aj vlastné sily, hru o odvahe, zodpovednosti a morálke. Jej autori Ondrej Sliacky a Eugen Gindl ju nazvali Vynes na horu svoj hrob. Ide o dramatický príbeh, ktorý sa snaží zmapovať priebeh a okolnosti neúspešného vrcholového výstupu. Veríme, že táto hra z horolezeckého prostredia vás zaujme aj naliehavosťou existenciálnych otázok, ktoré stoja pred jej protagonistami. Účinkujú: Ivan Rajniak, Ľubo Roman, Leopold Haverl, Gustáv Valach, Ladislav Chudík a ďalší. V roku 1977 hru režijne naštudoval Vladimír Rusko, no ani rokmi nestratila nič zo svojej výpovednej hodnoty a sugestívnosti.

Od utorka si budete môcť v programe nájsť fíčer Mirjany Šišolákovej Ani v horách človek nie je sám. Venuje sa v ňom významu a poslaniu dobrovoľnej horskej služby. Dozviete sa, že v momente, keď je potrebné ísť na záchrannú akciu, všetko ostatné ide bokom. Okrem autorky budete počuť Jozefa Šimonoviča a respondentov Jaroslava Švorca, Ladislava Janigu, Štefana Závadského st., Štefana Závadského ml. a Annu Závadskú. Budete si môcť tiež vypočuť dobrodružný príbeh skupiny slovenských horolezcov, ktorým sa podaril úspešný zimný prechod hrebeňa Vysokých Tatier vo februári 1955. Opísal ho známy spisovateľ detskej dobrodružnej literatúry Rudo Móric vo svojej knihe Cez šesťdesiatjeden končiarov. Úryvok z nej číta Marián Grebáč.

O deň neskôr vám ponúkneme dokumentárne pásmo Jána Čomaja Justov splnený sen o talentovanom slovenskom horolezcovi Jozefovi Justovi, ktorý túžil dobyť najvyššiu horu sveta - Mount Everest. Hoci sa mu to podarilo, z vrcholu sa so svojimi priateľmi už nikdy nevrátil. Svoje miesto v programe dostane od stredy aj špeciálny pedagóg, náruživý horolezec a humorista Ivan Bajo, ktorý pred rokmi napísal knižku Smiech na lane. Môžete sa tešiť na jeho humoristické poviedky Striptíz horolezca, v podaní Igora Čillíka, a Spolulezec strach, ktorú interpretuje Pavol Topoľský.

Vo štvrtok sa objaví v našom programe pôvodná rozhlasová hra pre mládež autora Jána Bajlu Zajatci skál. Je určená nielen pre nadšencov žánru science-fiction. V roku 1964 hru režijne naštudovala Viera Štróblová. Účinkujú v nej Július Vašek, Slávo Drozd, Jela Lukešová, Dušan Blaškovič, Peter Mikulík, Štefan Dobrovodský, Vladimír Kostovič, Vladimír Minarovič a Stano Dančiak. Štvrtkový program obohatí aj úryvok z románu Tiché biele steny. Jeho autor Anton Rákay sa tiež venoval horolezectvu a skúsenosti z tohto športu využil pri písaní románu. Dej sa odohráva na pozadí vysokohorského sanatória. Úryvok z románu číta Marián Grebáč.

Fíčer Zuzany Križkovej Zdolať vrcholy v sebe, ktorý si budete môcť vypočuť od piatka, rozpráva o známom horolezcovi Reinholdovi Messnerovi. Ten ako prvý zdolal v auguste roku 1980 najvyššiu horu sveta - Mount Everest. Pozývame vás sledovať namáhavú a strastiplnú cestu horolezca, ktorý sa na túto púť vydal celkom sám, bez pomoci nosičov, len so svojím batohom a myšlienkami. Účinkujú: Marek Ťapák, Marej Landl, Roman Pomajbo, Jozef Šimonovič a Helena Geregová.

Želáme vám príjemné počúvanie a prajeme, aby ste v sebe našli dostatok sily na "zdolanie vrcholov v sebe", ako hrdinovia tohto horolezeckého týždňa.


Autor článku: Martin Šenc, Foto: Simon Steinberger (pixabay.com)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame