Na slovenskej dedine

Na slovenskej dedine

Tento týždeň sa v Rádiu Litera prenesieme na slovenskú dedinu, kde vládnu intrigy, na prvom mieste je materiálne zabezpečenie pred skutočnými citmi, láska sa rozpadáva, ba dokonca nenaplnené city a túžby môžu mať tragické následky. Obyvatelia dediny bojujú s chudobou, živia sa tvrdou prácou a majú mnoho nedostatkov a slabostí, ktoré spisovatelia ostro kritizujú. V tomto týždni sme si pre vás pripravili úžasné diela z pera autorov slovenského literárneho realizmu.

V cykle Čítanie na pokračovanie sa môžete tešiť na krátke prózy Jozefa Gregora Tajovského zo zbierky Tŕpky, ktorá vyšla v roku 1911. Tajovský mal dar preniknúť blízko k človeku a zobrazovať jeho realitu pravdivo, kriticky, ale i humorne. Poviedky Majster Bečko, Pomník, Na hodoch, Mamka Pôstková, Zuza, List a Kosec Môcik vám budú čítať herecké legendy Gustáv Valach, Július Pántik a Hana Meličková.

V programe si budete môcť vypočuť aj rozhlasovú hru Kubo. Ide o známu komédiu popredného slovenského dramatika obdobia realizmu Jozefa Hollého, ktorý vtipne pranieruje slepé povýšenie majetníckych záujmov nad skutočnými citmi. Nahrávka vznikla v roku 1989 podľa rozhlasovej úpravy Gabriela Halmu. V réžii Viery Weidlerovej v hre účinkujú: Peter Debnár, Magda Paveleková, Vladimír Obšil, Eva Krížiková, Zuzana Tlučková, Pavol Mikulík, Maroš Kramár, Oldo Hlaváček, Dušan Tarageľ, Terézia Kronerová, Zita Furková, Ján Kroner, Michal Gučík, Boris Farkaš, Juraj Predmerský, Zuzana Frenglová a ďalší.

Ponúkame vám tiež stereodramatizáciu prózy Hriešni ľudia, ktorú napísal Ladislav Nádaši-Jégé. Autor v nej nemilosrdne zobrazuje ľudské nedostatky a slabosti. Pre rozhlas ju v roku 1983 pripravila Gita Pechová. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Jozef Kroner, Ivan Rajniak, Ivan Krivosudský, Vladimír Kostovič a Ján Géc.  Do vysielania sme vybrali aj jedno z vrcholných diel realizmu – poviedku Boženy Slančíkovej Timravy Skon Paľa Ročku, príbeh rozpadajúcej sa lásky, o odpore proti chudobe a snahe dosiahnuť mravnú čistotu. Číta ju Oľga Solárová. Do tretice si môžete od piatku vypočuť rozhlasové čítanie prózy Ela Šándora Sváko Ragan z Brezovej. Brezovskí garbiari boli známi nielen kvalitou svojich výrobkov, ale aj schopnosťou svoje výrobky na jarmokoch úspešne popredať. Veľa sa po jarmokoch a trhoch v blízkom i vzdialenejšom okolí nachodil aj Sváko Ragan, ktorého v televíznom spracovaní nenapodobiteľne stvárnil Jozef Kroner. Nečudo, že na svojich obchodných potulkách zažil aj kadečo veselého a spravil nejeden vydarený, ale i menej vydarený „gšeft“. Účinkujú: Karol Machata, Mária Kráľovičová, Dušan Jamrich, Pavol Mikulík, Ľubo Roman a Gustáv Legéň.

Priaznivci rozhlasovej hry sa môžu tešiť na ďalšie veľmi známe dielo slovenského realizmu, príbeh postihnutého husára Ondráša v poviedke Neprebudený. Podľa literárnej predlohy Martina Kukučína ju pre rozhlas napísal Peter Gregor. Autor rozvíja tragický príbeh dospievajúceho, retardovaného dedinského chlapca, ktorý sa stal obeťou vybájenej lásky k peknej gazdovskej dievčine Zuzke Bezanovie. V Ondrášovi Machuľovi je s hlbokým porozumením zobrazený typ vyrastajúci z najbiednejších sociálnych vrstiev dediny. V réžii Viliama Sýkoru z roku 1989 v hre účinkujú: Vladimír Obšil, Mária Dacejová, Ivan Romančík, Jana Valocká, Viera Strnisková,  Oľga Zollnerová, Vladimír Minarovič a ďalší.

V programe nebudú chýbať ani chvíle patriace poézii. Z rozhlasového archívu sme vybrali „klasiku“ v podobne básnickej skladby Pavla Országha Hviezdoslava Priadka, ktorú si vypočujete v sugestívnom podaní Evy Kristinovej. Súčasný trend reprezentujú satirické verše nazvané V našej obci, ktorých autorom je herec a humorista Milan Lasica. Vypočujete si ich v podaní Miroslava Trnavského. Milanovi Lasicovi spolu s Júliusom Satinským dáme priestor ešte v humoristickom pásme O Jánošíkovi, ktoré si budete môcť vypočuť od piatku. Spolu s nimi vám úsmev na perách vyčarí ich herecká kolegyňa Zuzana Kronerová.

Prajeme vám veľa pekných chvíľ a zážitkov pri návštevách slovenskej dediny, ako ju opísali slovenskí realisti, no ktoré ani rokmi nestratili nič zo svojej výpovednej hodnoty!

Autor článku: Martin Šenc; Foto: Michal Jarmoluk (pixabay.com)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame