Dostojevskij a Puškin nepovinne a príťažlivo

Dostojevskij a Puškin nepovinne a príťažlivo

Ak už dlhší čas neisto chodíte okolo Dostojevského a Puškina, alebo vám títo autori svietia medzi povinným čítaním či v otázkach na skúšku, práve vás Rádio Litera pozýva v prvý februárový týždeň na príťažlivú rozhlasovú túru do neznámych priestorov týchto velikánov svetovej literatúry. Sklamaní však nebudú ani dôverní znalci týchto autorov a nároční poslucháči. Rozhlasové verzie diela, ktoré sme pre vás od Dostojevského a Puškina vybrali, majú v sebe totiž tú povestnú pridanú hodnotu, pre ktorú sa oplatí vypočuť si dielo aj po jeho prečítaní.

Zápisky z podzemia patria medzi menej známe diela Fiodora Michailoviča Dostojevského, ale nebyť ich, nevznikli by neskôr všetky veľké romány autora. Pochádzajú z roku 1864 a vďaka majstrovsky vytvorenej postave úradníka umožňujú zostúpiť až do duševného „podzemia" človeka, ktorý je ponižovaný, zosmiešňovaný, dobro odpláca zlom a svoje správanie nemôže kontrolovať rozumom, lebo koná na základe podvedomia a toho, čo je uložené hlboko v jeho vnútri. V cykle Čítanie na pokračovanie si Dostojevského zápisky môžete vypočuť v piatich častiach, a to v preklade Marty Lesnej. V réžii Igora Hrabinského číta Ján Gallovič.

Dostojevského Bratia Karamazovci neprestávajú znepokojovať a fascinovať ani dnes a siahajú po nich všetky generácie, sú predmetom nových čítaní, interpretácií a živých diskusií. Siahol po nich aj Slovenský rozhlas a vďaka réžii Vladimíra Ruska vznikla v roku 1994 rozhlasová hra, v ktorej účinkujú Leopold Haverl, Marián Slovák, František Kovár, Ján Gallovič, Stano Dančiak, Zuzana Tlučková, Viera Richterová, Jozef Šimonovič, Karol Machata a Vladimír Minarovič. Ponúkame vám ju v dvoch častiach, na tú prvú sa môžete tešiť už v pondelok. Čaká vás kriminálna zápletka, strhujúce knižné dialógy, košatý dej pretkaný problémom dedičnosti, nenávisti, vášnivej posadnutosti k žene, mravnej zhýralosti, zločinu či hľadania Boha.

Málokto pozná Dostojevského ako autora so zmyslom pre humor, prenikavú satiru a krutú iróniu. Dostojevskij má však aj niekoľko výborne napísaných humoristicko-satirických noviel. Jednou z nich je Neobyčajná udalosť, ktorá je satirou na skazenosť ruskej spoločnosti a pokrivenosť ľudských vzťahov. Ponúkame vám ju v réžii Evy Galandovej. Účinkujú Leopold Haverl, Ľubo Gregor, Zora Kolínska, Július Pántik, Martin Gregor, Július Paluš, Peter Jezný, Vladimír Minarovič.

O Dostojevského peripetiách života, hoci sú veľmi pohnuté, sa, žiaľ, najmä na hodinách literatúry či v suchých vedeckých traktátoch, hovorí priam umŕtvujúco. To nie je však prípad krátkeho sugestívneho zamyslenia Andrey Eliášovej o Dostojevskom v cykle Z duše, ktorý si môžete vypočuť už od pondelka.

V programe popri Dostojevskom nebude od utorka chýbať Alexander Sergejevič Puškin. Vhodne bude striedať náročné bytostné Dostojevského témy a osvieži plnosťou života, optimizmom, pocitom slobody, naplní nádejou a krásou. Výber z jeho poézie bude znieť v podaní Ivana Lacu (Romance), Alfréda Swana (Severná ruža) a Karola Machatu (Moru). Z archívu sme pre vás vybrali hodnotné umelecké pásmo o živote a diele Alexandra Sergejeviča Puškina pod názvom Priateľom, ktoré sa objaví vo vysielaní od stredy. Režijne ho pripravil Štefan Korenči a účinkujú v ňom Tatiana Kulíšková a Martin Kaprálik.

Od utorka sa bude vysielať aj vzácna nahrávka z roku 1956. Budete v nej počuť básnika a prekladateľa Jána Smreka, ako zasvätene hovorí o svojom preklade Puškinovej lyriky. Pre mladých maturantov či vysokoškolákov, ale nielen pre nich sme vybrali rozhlasovú hru Kapitánova dcéra, ktorú režijne naštudovala v roku 1955 podľa Puškinovej literárnej predlohy Ada Rapošová. Účinkujú v nej Erika Markovičová, Rudolf Velický, Ivan Místrík, Viera Bálinthová, Ivan Krivosudský, Július Vašek, Ján Klimo, Mária Hájková, Hana Kostolanská, Mária Šmecková, Jozef Kováč, Vladimír Kostovič, Viliam Polónyi, Ján Kramár, Jozef Cút.

Fíčer Olega Pastiera Horúce jesene, mrazivé letá, ktorý sa bude vysielať od piatka, patrí k tomu najlepšiemu, čo vôbec na poli rozhlasovej tvorby u nás dosiaľ vzniklo. Podobne ako u Dostojevského, aj v tomto pásme sa uvažuje o pokrivenostiach človeka a doby. Fíčer je o spisovateľovi Pavlovi Hrúzovi. Cez peripetie jeho života a diela sa odkrýva obdobie kultu osobnosti na Slovensku, éra samizdatov, nedobrovoľnej izolácie a mlčania. Vypočuť si tu možno napríklad rozhlasové hlásenie o obsadení Československa v roku 1968.

Prajeme vám, aby vás umelecká hodnota a posolstvo Dostojevského a Puškinovho diela v tomto rozhlasovom priereze nenechali ľahostajnými. Príjemné počúvanie!


Autorka článku: Monika Kekeliaková; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame