V zdravom tele zdravý duch!

V zdravom tele zdravý duch!

„Šťastie sa podobá zdraviu. Dokiaľ ho máš, ani si ho nevšimneš." hovorí známy výrok spisovateľa Ivana Sergejeviča Turgeneva. Na deň 7. apríl každoročne pripadá Svetový deň zdravia (World Healthy Day). Bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) ako pripomenutie vzniku tejto organizácie. Tento dátum býva tradične sprevádzaný rôznymi celosvetovými podujatiami Aj Rádio Litera sa téme zdravia rozhodlo venovať tematický týždeň.

V cykle Čítanie na pokračovanie si budete môcť vypočuť strhujúci román Benjamína Tináka Diagnóza. Autor čitateľa svojim dramatickým príbehom uvádza do nemocnice v mestečku Podhora, kdesi na severnom Slovensku. Tinák ako lekár dôkladne poznal prostredie a jeho súvislosti, preto románové postavy lekárov, ale aj pacientov nešuštia papierom. Sú to plnokrvní hrdinovia odpozorovaní zo skutočného života. V réžii Jany Strniskovej číta Jozef Šimonovič.

Od pondelka uvádzame aj pôvodnú rozhlasovú hru z pera Vlada Javorského. Má názov Podiel zo šťastia a v roku 1978 ju naštudovala režisérka Daniela Ilavská. Opisuje príbeh pacientov - muža a ženy, ktorí sa po autonehode stretávajú v nemocnici. Spoločný pobyt na tomto mieste im od základov zmení život. Účinkujú: Tomáš Žilinčík, Emília Čížová, Andrej Mojžiš, Katarína Pavlovičová, Magda Matrtajová, Vladimír Lakota, Eva Belková, Vladimír Rohoň, Eva Kuchtová, Jana Vágnerová, Vlasta Mažáryová, Ján Selecký a Ján Roháč.

Slovenský spisovateľ Vladimír Haratík neraz balansuje na pokraji grotesky či karikatúry a v zbierke poviedok s lekárskou tematikou MUDr. Láska zasahuje do satiry. Niektoré prózy zostávajú kritickými črtami, no možno z nich vyčítať, že aj lekár je len človek a robí podobné chyby ako ostatní ľudia. V poviedkovom súbore sú hlavnými postavami lekári. Autor vždy zdôrazňuje ich ľudskú stránku. Úryvok z knihy Vladimíra Haratíka v cykle Slovenská čítanka prečíta Alfréd Swan.

Mnohí z nás dnes trpia rôznymi fóbiami. Počuli ste však už niekedy o myzofóbii? Ide o chorobný strach zo špiny alebo bacilov, mikróbov, prachu a popola. Táto diagnóza je pre človeka často celoživotným prekliatím. V našom programe si od utorka budete môcť nájsť reláciu Emílie Boldišovej Psychiatrický prípad, kde sa s touto chorobou stretnete. Môžete ju vnímať ako príbeh obete či spôsob ako „vyrobiť blázna". Zápisky pani Jely, protagonistky príbehu, interpretuje Dáša Rúfusová.

Cyklus Svetová čítanka tento raz ponúkne román súčasnej nemeckej spisovateľky Diany Beate Hellmannovej Dve ženy. Autorka v ňom rozpráva svoj vlastný príbeh. Mladej baletke Eve Martinovej sa zrúti svet, keď sa dozvie, že má rakovinu lymfatických žliaz. Na Onkologickej klinike žije v izbe s mladou Klaudiou, ktorá akoby vo všetkom bola jej opakom: je bezočivá a sebavedomá, drzá a bezprostredná. Najprv sa dievčatá nenávidia, ale časom vznikne medzi nimi nezvyčajne hlboké priateľstvo. Hellmannová tu skutočne vyrozprávala príbeh, ktorý sama prežila. Opisuje svoj vlastný boj proti chorobe, aby mnohým iným ľuďom dodala odvahu žiť. Úryvok z románu číta Mária Schlosserová.

Vysoký pracovný výkon, krása, zdravie, bezchybné vzťahy. To je méta, ku ktorej nás vyzýva ideál týchto dní. Málokto však rozmýšľa o ľudskej duši a jej potrebách. Od stredy sme si pre vás pripravili pásmo Stres a ľudská duša, pod ktoré sa podpísali Marián Šidlík, ktorý čítal ukážky z knihy Stres, nečakajte na vyhorenie, zvukový technik Peter Hájek a redaktorka Ivica Ruttkayová.V pásme budeme hovoriť s ľuďmi, ktorí majú problematiku našej psychiky v náplni svojej práce - so psychologičkou a psychoterapeutkou Vierou Cvikovou a psychiatrom a psychoterapeutom Pavlom Černákom.

Od stredy vysielame aj krátku rozhlasovú hru Petra Scherhaufera Pacient vždy na prvom mieste. Je satirickou sondou do nášho zdravotníctva. To, čo vynáša na povrch, sú absurdné situácie plné zdravého čierneho humoru. Pacient tu nemá veľmi na výber. Ak sa chce zbaviť svojich neduhov, nezostáva mu nič iné, len sa „znovuzrodiť". Hoci aj vo zvieracej podobe. Pod režisérskou taktovkou Juraja Bielika sa v hlavných úlohách predstavia Michal Jánoš a Lucia Vrablicová.

V eseji Mihaila Pantića Prípad doktora Novakovića si vypočujete krátky príbeh lekára - špecialistu. Bude aj v tomto prípade platiť paradox, že takýchto odborníkov zvyčajne postihne choroba, ktorú skúmajú? Dozviete sa v eseji, ktorú v réžii Patrika Orieška číta Přemysl Boublík. V programe si o deň neskôr nájdete aj esej Daniela Durkáča Depresia ako potlačený hlas. Je možné brať depresiu ako výzvu? Môže nám byť pocit depresie nápomocný? Esej interpretuje ju Peter Cibula.

Od štvrtka sme si pre vás prichystali adaptáciu vynikajúcej divadelnej komédie Zdravý nemocný od velikána klasickej drámy Moliéra. Podľa prekladu Jozefa Felixa ju pre rozhlas upravil Vladimír Rusko ml. Počas takmer deväťdesiatich minút sa stanete svedkami príbehu človeka, ktorého pohltili jeho vymyslené choroby natoľko, až prestal reálne vnímať svet okolo seba. Moliérova schopnosť irónie a sarkazmu, brilantne vypracované situácie a vlastnosti jeho postáv, to všetko znie aj dnes rovnako presvedčivo a aktuálne. Dielo patrí ku klenotom svetovej dramatickej tvorby. Účinkujú: Ctibor Filčík, Jela Lukešová, Emília Vášáryová, Martin Gregor, Ľubo Roman, Karol Machata, Ivan Krajíček, Zdena Grúberová a ďalší. Režijne hru v roku 1980 naštudoval Vladimír Rusko.

Od piatka na vás už tradične čaká umelecko-dokumentárny ponor do vôd zaujímavých a silných tém, ktoré sa skrze osudy obyčajného človeka dostávajú osobne a veľmi priamo k rozhlasovému poslucháčovi. Fíčer Gabriely Horečnej Silu mi dáva slovo „zajtra" približuje atmosféru, názory a postoje rodiny, v ktorej sa vyskytuje Alzheimerova choroba. Človek s touto chorobou si svoj stav neuvedomuje, no odborníci upozorňujú, že najviac traumatizované je ich blízke okolie - rodinní príslušníci. V relácii zaznejú aj ukážky z básní Hany Koškovej, Desanky Maksimovičovej, Sylvie Plathovej a Jána Ondruša.

Po fíčri budeme pokračovať trochou odľahčenia. Nasledujúcich tridsať minút bude patriť zábave. Humoristické-satirické pásmo Milana Lechana Medailón zdravia bude akousi liečebnou kúrou pre začiatočníkov i pokročilých. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Ľudmila Mandžárová, Ján Mistrík a Juraj Slezáček.

Prajeme všetkým vám veľa zdravia, pretože žiadne bohatstvo na svete so zdravím nemožno porovnať. Šetrite si svoje telo, doprajte si dostatok spánku a relaxu. A nezabúdajme ani na výrok Henryho Davida Thoreaua: „Byť niekedy chorý je zdravé."

Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame